Operació política
Gerard Figueras compareix davant del jutge i diu que la seva detenció i la investigació de la Guàrdia Civil a la secretaria general de l’Esport no es pot desvincular del seu compromís personal amb el sobiranisme els últims anys
El secretari general de l’Esport, Gerard Figueras; l’exregidora d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, Maite Fandos, i els altres dos detinguts dimecres en el marc de l’operació Voloh van ser posats en llibertat amb càrrecs pel jutge Joaquín Aguirre, però sense mesures cautelars. Els arrestats es van negar a declarar després que els escorcolls de dimarts en domicilis particulars i a la seu de la secretaria general de l’Esport s’allarguessin durant dotze hores.
Segons les interlocutòries que s’han conegut, els principals càrrecs són el desviament de fons públics i el tràfic d’influencies, però després de la declaració el mateix Gerard Figueras, en declaracions davant dels mitjans, va manifestar que es tractava d’una operació política. “A ningú se li escapa la trajectòria de compromís polític amb el sobiranisme que té la meva persona des de fa molts anys. Cadascú, que prengui les seves pròpies conclusions al voltant de per què passen segons quines coses i en segons quins moments determinats.” L’advocat de Figueras, Francesc Sánchez, també va indicar dimarts que la investigació no es podia separar de la situació política de Catalunya. Figueres va rebre el suport a la Ciutat de la Justícia de simpatitzants del PDeCat i també de dirigents, com ara el president del partit, David Bonvehí; la líder del partit a Barcelona, Mercè Homs, i la regida Francina Vila. També hi era l’actor vilanoví Toni Albà, oncle del secretari general.
Sorpresa
El secretari general es va mostrar convençut que tots els tràmits administratius sobre subvencions es van fer correctament i es va mostrar sorprès pel fet que el jutge reclamés primer documentació sobre les subvencions i que després decidís fer-ho amb escorcolls i detencions que van ser filtrades prèviament a mitjans de comunicació. Alguns periodistes, fins i tot, s’havien traslladat a primera hora del matí a les instal·lacions del Canal Olímpic en espera que arribessin agents de la Guàrdia Civil per fer un altre escorcoll. L’apoderat del canal, Àlex Gallo, també vinculat al PDeCat, va ser un altre dels detinguts per ordre del jutge Joaquín Aguirre. Tota la investigació es basa en múltiples escoltes telefòniques i procedeix d’una operació anterior anomenada Estela, centrada en la Diputació. En ple procés el jutge va decidir canviar la Policía Nacional per la Guàrdia Civil com a policia judicial. El jutge Aguirre.
Escoltes telefòniques
Les escoltes sobre Figueras van començar arran de la denúncia de l’antic director del Canal Olímpic, Arseni da Palma. Fonts properes a la defensa consideren que Da Palma, a les antípodes ideològiques del moviment sobiranista, va actuar per venjança després de ser destituït implicant Figueras, president del consell d’administració de la societat que gestiona el canal (Equacat), per irregularitats en una sèrie de factures que en total sumen 10.000 euros i que feien referència a alguns anuncis que s’haurien contractat per sobre del preu de mercat. Però el jutge i els investigadors no en van tenir prou i van aprofitar la situació per mirar de trobar altres presumptes delictes del secretari general en totes i cadascuna de les converses enregistrades en les quals discuteix, entre altres qüestions, sobre subvencions amb dirigents de federacions, de la Plataforma Pro Seleccions i la UFEC. També se l’acusa d’haver intentat desviar diners a la fundació CATmon, de l’entorn de l’antiga Convergència, però el mateix jutge admet que al final aquesta subvenció no va tenir lloc.
Operació olímpica
En la interlocutòria dels escorcolls de dimarts el jutge fa un pas més i atribueix a Figueras un pla per desviar fons futurs destinats a la candidatura dels Jocs d’hivern Pirineus-Barcelona del 2030, un projecte que Figueras va ressuscitar quan l’Ajuntament de la capital se’n va desentendre. Aquí també hi intervendria Maite Fandos, nomenada assessora de la Diputació pel xantatge, segons Aguirre, que hauria fet l’exregidora i també exdiputada d’Esports en quedar-se sense cap càrrec públic. Els dirigents que haurien intervingut en el nomenament de Fandos van admetre ahir que “lògicament” havien treballat “intensament” per formar equips d’assessors en diferents àmbits. “Que nosaltres hem influït en quins assessors tenim a l’Ajuntament i a la Diputació? Evidentment, és una obvietat”, va dir la portaveu de JxCat a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, que va recordar que aquests càrrecs són “de lliure designació”. “No hem fet res que no sigui ordinari, com fan exactament la resta de grups municipals i de la Diputació.”
David Bonvehí també es va referir a Fandos a la Diputació: “És una persona de confiança del partit i de trajectòria impecable.” La seva feina a la Diputació –en l’àmbit de la innovació– no té res a veure amb la candidatura dels Jocs del 2030, tot i que el jutge dona per fet que ella serà l’encarregada d’una futura fundació sobre els Jocs que hauria de rebre fons públics de manera, se suposa, irregular. El diputat d’Esports és ara David Escuder (PSC).
PROTAGONISTA
Obsessionats amb Puigdemont
El mateix jutge que investiga Figueras, Joaquín Aguirre, intenta vincular, segons El Periódico, una “trama russa” que estava disposada a donar suport a Carles Puigdemont perquè proclamés la DUI l’octubre del 2017, després del referèndum. Aquest cas s’entrecreua amb l’operació Voloh perquè pel mig hi hauria, segons Aguirre, l’antic president de la fundació CATmon, Víctor Terradellas. Aguirre inclou en la seva investigació presumptes missatges de Terradellas a Puigdemont informant de la possibilitat d’obtenir un gran crèdit provinent directament del govern de Putin. Enmig de tot plegat, les acusacions al secretari general i a Maite Fandos, un garbuix que ha deixat la defensa descol·locada tot i que dona poca credibilitat a tot plegat.
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024