Més esport

Operació política

Gerard Figueras compareix davant del jutge i diu que la seva detenció i la investigació de la Guàrdia Civil a la secretaria general de l’Esport no es pot desvincular del seu compromís personal amb el sobiranisme els últims anys

El secre­tari gene­ral de l’Esport, Gerard Figue­ras; l’exre­gi­dora d’Esports de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, Maite Fan­dos, i els altres dos detin­guts dime­cres en el marc de l’ope­ració Voloh van ser posats en lli­ber­tat amb càrrecs pel jutge Joaquín Aguirre, però sense mesu­res cau­te­lars. Els arres­tats es van negar a decla­rar després que els escor­colls de dimarts en domi­ci­lis par­ti­cu­lars i a la seu de la secre­ta­ria gene­ral de l’Esport s’allar­gues­sin durant dotze hores.

Segons les inter­lo­cutòries que s’han cone­gut, els prin­ci­pals càrrecs són el des­vi­a­ment de fons públics i el tràfic d’influ­en­cies, però després de la decla­ració el mateix Gerard Figue­ras, en decla­ra­ci­ons davant dels mit­jans, va mani­fes­tar que es trac­tava d’una ope­ració política. “A ningú se li escapa la tra­jectòria de com­promís polític amb el sobi­ra­nisme que té la meva per­sona des de fa molts anys. Cadascú, que pren­gui les seves pròpies con­clu­si­ons al vol­tant de per què pas­sen segons qui­nes coses i en segons quins moments deter­mi­nats.” L’advo­cat de Figue­ras, Fran­cesc Sánchez, també va indi­car dimarts que la inves­ti­gació no es podia sepa­rar de la situ­ació política de Cata­lu­nya. Figue­res va rebre el suport a la Ciu­tat de la Justícia de sim­pa­tit­zants del PDe­Cat i també de diri­gents, com ara el pre­si­dent del par­tit, David Bon­vehí; la líder del par­tit a Bar­ce­lona, Mercè Homs, i la regida Fran­cina Vila. També hi era l’actor vila­noví Toni Albà, oncle del secre­tari gene­ral.

Sor­presa

El secre­tari gene­ral es va mos­trar con­vençut que tots els tràmits admi­nis­tra­tius sobre sub­ven­ci­ons es van fer cor­rec­ta­ment i es va mos­trar sorprès pel fet que el jutge reclamés pri­mer docu­men­tació sobre les sub­ven­ci­ons i que després decidís fer-ho amb escor­colls i deten­ci­ons que van ser fil­tra­des prèvia­ment a mit­jans de comu­ni­cació. Alguns peri­o­dis­tes, fins i tot, s’havien tras­lla­dat a pri­mera hora del matí a les ins­tal·laci­ons del Canal Olímpic en espera que arri­bes­sin agents de la Guàrdia Civil per fer un altre escor­coll. L’apo­de­rat del canal, Àlex Gallo, també vin­cu­lat al PDe­Cat, va ser un altre dels detin­guts per ordre del jutge Joaquín Aguirre. Tota la inves­ti­gació es basa en múlti­ples escol­tes telefòniques i pro­ce­deix d’una ope­ració ante­rior ano­me­nada Estela, cen­trada en la Dipu­tació. En ple procés el jutge va deci­dir can­viar la Policía Naci­o­nal per la Guàrdia Civil com a poli­cia judi­cial. El jutge Aguirre.

Escol­tes telefòniques

Les escol­tes sobre Figue­ras van començar arran de la denúncia de l’antic direc­tor del Canal Olímpic, Arseni da Palma. Fonts pro­pe­res a la defensa con­si­de­ren que Da Palma, a les antípodes ideològiques del movi­ment sobi­ra­nista, va actuar per ven­jança després de ser des­tituït impli­cant Figue­ras, pre­si­dent del con­sell d’admi­nis­tració de la soci­e­tat que ges­ti­ona el canal (Equa­cat), per irre­gu­la­ri­tats en una sèrie de fac­tu­res que en total sumen 10.000 euros i que feien referència a alguns anun­cis que s’hau­rien con­trac­tat per sobre del preu de mer­cat. Però el jutge i els inves­ti­ga­dors no en van tenir prou i van apro­fi­tar la situ­ació per mirar de tro­bar altres pre­sump­tes delic­tes del secre­tari gene­ral en totes i cadas­cuna de les con­ver­ses enre­gis­tra­des en les quals dis­cu­teix, entre altres qüesti­ons, sobre sub­ven­ci­ons amb diri­gents de fede­ra­ci­ons, de la Pla­ta­forma Pro Selec­ci­ons i la UFEC. També se l’acusa d’haver inten­tat des­viar diners a la fun­dació CAT­mon, de l’entorn de l’antiga Con­vergència, però el mateix jutge admet que al final aquesta sub­venció no va tenir lloc.

Ope­ració olímpica

En la inter­lo­cutòria dels escor­colls de dimarts el jutge fa un pas més i atri­bu­eix a Figue­ras un pla per des­viar fons futurs des­ti­nats a la can­di­da­tura dels Jocs d’hivern Piri­neus-Bar­ce­lona del 2030, un pro­jecte que Figue­ras va res­sus­ci­tar quan l’Ajun­ta­ment de la capi­tal se’n va desen­ten­dre. Aquí també hi inter­ven­dria Maite Fan­dos, nome­nada asses­sora de la Dipu­tació pel xan­tatge, segons Aguirre, que hau­ria fet l’exre­gi­dora i també exdi­pu­tada d’Esports en que­dar-se sense cap càrrec públic. Els diri­gents que hau­rien inter­vin­gut en el nome­na­ment de Fan­dos van adme­tre ahir que “lògica­ment” havien tre­ba­llat “inten­sa­ment” per for­mar equips d’asses­sors en dife­rents àmbits. “Que nosal­tres hem influït en quins asses­sors tenim a l’Ajun­ta­ment i a la Dipu­tació? Evi­dent­ment, és una obvi­e­tat”, va dir la por­ta­veu de JxCat a l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona, Elsa Artadi, que va recor­dar que aquests càrrecs són “de lliure desig­nació”. “No hem fet res que no sigui ordi­nari, com fan exac­ta­ment la resta de grups muni­ci­pals i de la Dipu­tació.”

David Bon­vehí també es va refe­rir a Fan­dos a la Dipu­tació: “És una per­sona de con­fiança del par­tit i de tra­jectòria impe­ca­ble.” La seva feina a la Dipu­tació –en l’àmbit de la inno­vació– no té res a veure amb la can­di­da­tura dels Jocs del 2030, tot i que el jutge dona per fet que ella serà l’encar­re­gada d’una futura fun­dació sobre els Jocs que hau­ria de rebre fons públics de manera, se suposa, irre­gu­lar. El dipu­tat d’Esports és ara David Escu­der (PSC).

PROTAGONISTA

A ningú se li escapa el compromís polític de la meva persona amb el sobiranisme des de fa molts anys
No sé quin sentit tenen els escorcolls si sempre hem lliurat la informació que se’ns ha requerit
Gerard Figueras
Secretari general de l’esport

Obsessionats amb Puigdemont

El mateix jutge que investiga Figueras, Joaquín Aguirre, intenta vincular, segons El Periódico, una “trama russa” que estava disposada a donar suport a Carles Puigdemont perquè proclamés la DUI l’octubre del 2017, després del referèndum. Aquest cas s’entrecreua amb l’operació Voloh perquè pel mig hi hauria, segons Aguirre, l’antic president de la fundació CATmon, Víctor Terradellas. Aguirre inclou en la seva investigació presumptes missatges de Terradellas a Puigdemont informant de la possibilitat d’obtenir un gran crèdit provinent directament del govern de Putin. Enmig de tot plegat, les acusacions al secretari general i a Maite Fandos, un garbuix que ha deixat la defensa descol·locada tot i que dona poca credibilitat a tot plegat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.