Esport i política

Per unanimitat

Política esportiva. El ple del Parlament aprova tramitar la proposició de llei de l’esport de Catalunya, fruit d’una ILP i amb un text unitari acordat pels partits del govern (JxCat i ERC) i el PSC-Units

El ple del Parlament va aprovar ahir per unanimitat tramitar la Proposició de llei de l’esport de Catalunya, fruit d’una ILP (iniciativa legislativa popular) i amb un text unitari acordat amb els partits del govern, JxCat i ERC, i el grup del PSC-Units. El procés continua endavant sense esmenes a la totalitat i a partir d’ara es crearà una comissió de seguiment i treball que finalitzarà amb l’aprovació de la llei.

El president de la UFEC (Unió de Federacions Esportives de Catalunya) Gerard Esteva, en nom de la comissió promotora de la ILP avalada per 154.492 signatures, va ser l’encarregat de defensar la necessitat de la nova llei. Després de destacar la capacitat transformadora i conciliadora de l’esport, el president de la UFEC va desgranar amb dades quin és l’univers de l’esport català. “És un sector que representa el 2,1% del PIB català i que compta amb 70 federacions esportives, 12.500 clubs i entitats, 700 mil llicències, més de 3 milions de socis de clubs esportius, 45 consells esportius i més de 150 mil escolars que practiquen esport diàriament. A part, hem d’afegir-hi l’esport universitari, col·legis professionals i clústers empresarials”, va detallar. En definitiva, unes xifres que confirmen la importància i la permeabilitat de l’esport per incidir en molts àmbits de la vida de la ciutadania. En tot cas, Esteva va resumir els tres punts cabdals per la transformació del sistema esportiu: “La simplificació administrativa de la regulació de les entitats, la creació d’una entitat paraigua del sector, la Unió d’Esports de Catalunya, homologable a la que disposen la resta de països d’Europa, i la necessitat de disposar d’un finançament digne, just i estable.” Al final del seu discurs, va demanar la confiança de la cambra catalana per transformar el país i “convertir l’esport en el quart pilar fonamental de l’estat del benestar”.

El debat

Després de l’exposició d’Esteva van intervenir els representats de tots els grups polítics al Parlament. Tant Òscar Ordeig (PSC-Units) com Anna Caula (ERC) van destacar la necessitat de consensuar un text obert, flexible, participatiu i que teixís complicitats amb tots els sectors de l’esport. Al seu torn, Anna Tarrés (JxCat) va recordar que l’actual proposició de llei va tenir el seu origen en la signatura del Pacte Nacional de l’Activitat Física i de l’Esport, al setembre del 2017, en un acte presidit per l’aleshores conseller de la Presidència Jordi Turull. Tarrés va tenir paraules d’agraïment per la feina de Gerard Esteva, però a l’hora li va recriminar que impulsés la ILP de manera unilateral, al marge del govern, i en ple període d’aplicació de l’article 155.

Javier Rivas (Ciutadans) va evitar pronunciar-se a l’espera de conèixer amb més profunditat el text, però en tot cas va evidenciar la necessitat de renovar una llei que havia quedat obsoleta. Concepción Abellán (CatECP) i Carles Riera (CUP) van criticar el paper de la Unió d’Esports de Catalunya com a gestor de les subvencions i van subratllar el risc d’una privatització de l’esport. Finalment, Esperanza García (PPC) va ressaltar la necessitat d’aquesta llei, però va posar en dubte el model de l’esport a Catalunya, tot recordant les detencions del dia anterior. En tot cas, no hi va haver esmenes a la totalitat, el procés continua endavant i si es compleix la norma la nova llei podria ser una realitat en un període que pot oscil·lar entre els deu mesos i un any i mig. En aquest sentit, Esteva va treure ferro a algunes de les intervencions i va valorar molt positivament la jornada. “Ens hem de felicitar perquè la sessió ha anat molt bé. Independentment dels torns de paraula, el que compte en els parlaments és si es vota o no es vota, o si es tramita o no, i en aquest cas s’han aprovat per unanimitat tramitar conjuntament les dues propostes i, per tant, ens hem de congratular. Estem molt contents”, va sentenciar.

EL PROTAGONISTA

Hem de transformar el país i convertir l’esport en el quart pilar fonamental de l’estat de benestar
Gerard Esteva

LA DADA

Una comissió de seguiment i treball portarà fins a l’aprovació de la llei
1
La simplificació
administrativa de la regulació de les entitats
3
Finançament
digne, just i estable
2
Homologació internacional
a través de la creació d’una entitat paraigua del sector

Esteva: “Ni la policia ni els jutges ens han comunicat res”

El president de la UFEC Gerard Esteva va mantenir el seu organisme al marge de l’Operació Vohol, que dimarts va acabar amb quatre detencions, entre els quals el secretari general de l’Esport i l’Activitat Física Gerard Figueras. “La UFEC només sortia citada perquè han demanat la sol·licitud de les subvencions amb més quantia i la nostra és, obviament, una d’aquestes perquè som el gran paraigües de l’esport català. Van demanar els expedients al govern, però a nosaltres no ens han fet cap comunicació oficial, ni hem tingut cap mena d’escorcoll , ni ningú dels jutges o de la policia s’han posat en contacte amb nosaltres. Per tant, nosaltres estem al marge.” En tot cas, també va voler fer tres consideracions: “La primera s’ha de respectar la presumpció d’innocència dels detinguts, segona respecte pel procés judicial i esperar a veure com acaba evolucionant tot plegat, i tercera posar en relleu que les persones detingudes han fet una gran feina a favor de l’esport en el decurs de la seva trajectòria.” D’altra banda, des de la UFEC neguen que el seu president Gerard Esteva i el secretari general de l’Esport Gerard Figueras parlessin sobre subvencions que després s’havien de traslladar a la fundació CATmón, vinculada a l’antiga CDC, segons consta en l’interlocutòria del jutge. Fonts de la UFEC, aclareixen que es referien a una fundació del propi organisme esportiu que es dedica a projectes socials i que ara es vol potenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)