La copa Davis dels horaris
Tennis.Les eliminatòries resoltes de matinada en família i el públic escàs tret dels partits d’Espanya han estat els grans dèficits del nou format
El nou format trencador de copa Davis estrenat a la Caja Màgica de Madrid la setmana passada ha passat de ser rebatejada com la Davis de Piqué a la Davis dels horaris. De fet, no calia ser un gran expert per veure que arrencant a les 6 de la tarda, algunes eliminatòries, per molt que els partits es juguin al millor de tres sets per comptes de a cinc com abans –amb dos individuals i un doble–, es podien perpetuar de matinada com així va ser, amb les queixes tant del públic com dels jugadors i capitans i graderies escandalosament buides. Davant l’allau de crítiques, l’horari es va reajustar mitja hora, però el mal ja estava fet. I serà un dels aspectes que caldrà corregir el 2020, que ja té signat també Madrid amb l’empresa Kosmos que presideix Gerard Piqué i que es podria allargar fins al 2021. Es contempla disposar d’una quarta pista al WiZink Center com una de les mesures per alleugerir els horaris. En la fase de grups s’han jugat tres eliminatòries en el torn matinal i tres en el de tarda. Galo Blanco, el director esportiu de Kosmos, diu que s’ha de millorar: “És la primera edició de 25 que n’hem de fer i jo li posaria un 7,5 de nota. Als jugadors els he demanat que sigui crítics i em d’escoltar totes les opinions. Una altra cosa és que només es posi èmfasi en els aspectes negatius.” En total, més de 130.000 espectadors van veure en directe els partits, segons va revelar diumenge Piqué.
La data no convenç. Sigui per naps o per cols, la darrera setmana del curs sempre pot comportar més baixes per desgast o per lesió. També hi ha opinions sobre la conveniència d’ampliar-la dues setmanes, però encabir en el calendari quinze dies com es fa en els tornejos de Grand Slam no seria fàcil, i més tenint en compte que un dels grans valors de la nova Davis ha estat estalviar temps i viatges als jugadors que es queixen sovint d’un calendari atapeït. D’aquí a quatre dies, a mitjan de gener, però, es jugarà a Austràlia la copa ATP, una contraprogramació també per seleccions –la Davis l’organitza la ITF– que torna després de ser desenterrada del calaix dels mals endreços. No té massa sentit fer dues competicions tan similars en tan poc temps. A més, al setembre, després de l’obert del EUA, es juga la copa Laver que promou Roger Federer en una data que seria prou bona per jugar la Davis.
Edició 2020
El quatre semifinalistes d’enguany –Espanya. Canadà, Rússia i la Gran Bretanya– ja s’han assegurat la presència a Madrid 2020. Dels catorze equips del 5è al 18è, dos seran convidats –França i Sèrbia– i n’hi haurà dotze que jugaran una eliminatòria classificatòria contra els dotze millors del grup mundial I. els encreuaments es jugaran els dies 6 i 7 de març i són els següents: Hungria-Bèlgica; Colòmbia-Argentina; Estats Units-Uzbekistán; Austràlia-Brasil: Itàlia- Corea del Sur; Alemanya-Bielorúsia; Kazakhstan -Holanda; Eslovàquia-República Checa; Àustria-Uruguai; Japón-Equador;: Suècia-Xile; Croàcia-Paquistán o India.
Nadal encadena 29 individuals i set dobles guanyats
El gran triomfador ha estat Rafa Nadal, que encadena divuit eliminatòries guanyades i qeu ha guanyat els vuit partits a la Caja Màgica: 5+3. . Acumula 29 partits individuals seguits guanyats en quinze anys i set de dobles en catorze. Fiable a límits extrems, no perd un set en individuals Davis des del 2011 i ha guanyat els 25 últims. Arriba, a més, a la xifra de 100 títols comptant totes les competicions –John McEnroe és el rei amb 160– i atresora cinc enciameres com el veterà de 38 anys Feli López. L’australià Roy Emerson en va guanyar vuit. El paper dels catalans ha estat també preponderant. Marcel Granollers ha estat fonamental i guanyant els quatre dobles, primer al costat de López i en el segon partit, els quarts i la semifinal amb Nadal. Sergi Bruguera ha aprofitat la seva experiència des de la capitania, assumint responsabilitats com fer jugar diumenge Roberto Bautista, que acabava de perdre el seu pare i va donar una lliçó.