Centenari en plena forma
La Volta a Catalunya arriba aquest any a les tres xifres, a l’edició número 100, una trajectòria que només poden lluir dues grans curses ciclistes per etapes més, el Tour de França i el Giro d’Itàlia. Rubèn Peris, el president de la Volta, va voler reivindicar en l’acte de presentació a l’INEFC de Barcelona el recorregut de la prova catalana: “En un moment en què sembla que en l’esport tot es pot comprar amb competicions exportades a l’Orient Mitjà, a la Xina o als Estats Units, hem de reivindicar el pes de la història i la tradició, i la Volta és això, història i tradició.” Més enllà de l’efemèride, Peris va ressaltar que la prova arriba a l’edició centenària amb molt bona salut: “Afortunadament, gràcies a l’esforç de tots, estem en el top mundial del ciclisme. Formem part del calendari UCI World Tour, que engloba les millors proves ciclistes del món, i comptem amb una participació de luxe any rere any.” En aquest sentit, tot i que alguns equips hauran d’anunciar en les pròximes setmanes els seus competidors, ja és segura la presència d’algunes primeres espases com el murcià Alejandro Valverde i el vilanoví Marc Soler, del Movistar, del vencedor del 2019 Miguel Ángel Superman López (Astana), de Nairo Quintana o de Warren Bargull, els dos últims de l’Arkea-Samsik.
Durant l’acte es van anar desgranant els detalls i les claus de les set etapes del recorregut, que s’iniciarà el 23 de març a Calella i finalitzarà el 29 a Barcelona. Els exciclistes professionals Joaquim Purito Rodríguez i Àngel Edo van ser els encarregats de comentar les característiques del traçat, que tindrà com a principal novetat la contrarellotge individual de Banyoles en la segona jornada. Segons els experts, aquesta jornada si bé no és decisiva si que condicionarà les estratègies per les dues etapes següents, que acabaran en alta muntanya (Vallter 2000 i Port Ainé). També es descobrir que en el decurs de la cinquena jornada hi hauria un ascens explosiu a Montserrat camí cap a Manresa. El desenllaç serà la clàssica etapa de Barcelona, però aquest cop les sis pujades a Montjuïc seran per la banda de la ‘sardana’, que arriba fins al castell amb rampes molt exigents, amb gairebé un 20% de desnivell.
Esprints amb homenatge
Una de les novetats d’aquesta edició centenària és que totes les etapes, excepte la contrarellotge, tindran un esprint especial en el quilòmetre cent que servirà per homenatjar a sis ciclistes que han deixat empremta en la prova. Els sis corredors de referència són: Sebastià Masdeu, guanyador de la primera edició (1911); Mariano Cañardo, el més llorejat amb set triomfs; Miquel Poblet, amb 33 triomfs d’etapa; Joaquín Galera, cinc cops guanyador de la muntanya; i Miguel Indurain i Alejandro Valverde, amb tres triomfs cadascun.
En l’acte de presentació hi van assistir, entre d’altres, la consellera de la Presidència Meritxell Budó, el secretari general de l’Esport Gerard Figueras, i el regidor d’Esports de Barcelona David Escudé.