Douae trenca esquemes
Atletisme. A més de córrer descalça, l’atleta del CA Sant Just s’ha convertit en la primera dona d’origen marroquí a inscriure el seu nom en el palmarès del campionat català de cros
Douae Ouboukir (CA Sant Just), la flamant campiona catalana de cros a Mataró, trenca esquemes, i no només pel fet de córrer descalça en algunes proves de camp a través. La fondista, nascuda a Tànger fa 23 anys, es va convertir diumenge en la primera dona d’origen marroquí a inscriure el seu nom en el palmarès de la competició. “Estic sorpresa perquè hi ha moltes persones d’origen marroquí que corren, però és veritat que de noies no n’hi ha tantes. Ja se sap que al Marroc la cultura és diferent, les noies es casen aviat, tenen fills i no n’hi gaires que practiquin esport. Depèn de les famílies. N’hi ha que són obertes i d’altres amb la mentalitat més tancada. Potser sí que hi ha casos que no les deixen fer esport, però penso que s’ha evolucionat molt en aquest sentit i cada cop n’hi haurà més, de corredores”, reflexiona la campiona catalana de cros.
Douae no ha tingut mai cap problema per practicar esport. Al contrari. El seu pare, Hamza Ouboukir, corria maratons al Marroc i ara li fa d’entrenador. “Sempre m’ha fet costat i m’ha animat a córrer”, sentencia. La campiona catalana considera que el seu títol pot ajudar que altres noies d’origen marroquí s’animin a fer esport. En els resultats de la prova absoluta i sub-23 de Mataró hi havia dues atletes més amb cognoms marroquins: la veterana Hasna Bahom, de més de 40 anys i que en el seu dia va enllaçar quatre títols catalans de mitja marató (2013-16), i Naima Ait Alibou Ouahda, que va ocupar el segon lloc de la categoria sub-23. La fondista del CA Sant Just vol creure que en el futur n’hi haurà moltes més. Douae ha portat l’afició per l’esport a les últimes conseqüències, ja que exerceix d’entrenadora de nens i nenes, tant a Sant Just com a Santa Coloma de Gramenet. “Vaig fer un cicle formatiu de grau mitjà de dos anys a la Blume de Barcelona i ara m’ho passo molt bé entrenant aquests dos grups. L’esport m’agrada molt”, ressalta.
La manera més natural
Douae s’ha fet popular aquest hivern en els circuits atlètics catalans per la singularitat de córrer algunes proves de camp a través descalça. De moment, ja ho ha fet en quatre curses i els resultats són prou positius. El traçat de Mataró era un autèntic trencacames, amb contínues pujades i baixades, però això no va ser cap obstacle perquè la barcelonina incrementés el ritme en l’última volta i arribés a meta amb prou marge respecte a la segona classificada, Laia Casajoana. Douae ja va explicar les motivacions de competir sense sabatilles quan va ocupar el segon lloc del campionat català de cros curt a finals de desembre a Calonge, rere Esther Guerrero. “És una forma natural de córrer i ho faig quan hi ha gespa, perquè amb moltes pedres és més difícil. A mi em va molt bé córrer descalça”, va explicar. A mitjan gener, Douae també va assolir el títol català de 3.000 m en pista coberta, però aleshores ho va fer amb sabatilles de claus. Amb tot, no descarta provar de competir sobre el tartan descalça en el futur.
Els reptes
Més enllà de la singularitat de córrer amb sabatilles o sense, Douae afronta el que resta de campanya hivernal amb dos reptes a l’horitzó: l’estatal de cros, en què liderarà la selecció catalana, i el de pista coberta, en què haurà de competir fora de concurs perquè encara no té la nacionalitat espanyola. “Vaig arribar aquí amb onze anys i ja he fet els tràmits per aconseguir la nacionalitat. Estic esperant resposta. Espero que me la donin, perquè si no quan vaig als campionats d’Espanya de pista ho haig de fer amb un dorsal vermell, sense possibilitats de lluitar per les medalles”, lamenta. Tot i que ha fet eclosió aquest any, Ouboukir ja estava a molt bon nivell el curs passat, però li va faltar continuïtat per culpa de les lesions. “La meva és una progressió lenta”, assegura l’atleta del Sant Just, que a l’estiu vol centrar-se en els 3.000 m obstacles, tot i que no descarta competir en algun 1.500 o 800 m.
LA PROTAGONISTA
Lamdassem, el primer en homes
Ja fa més d’una dècada que el lleidatà Ayad Lamdassem (el 2009 a Canovelles) va inscriure el seu nom en el palmarès del campionat de Catalunya de cros. Des d’aleshores, és habitual que un corredor d’origen marroquí triomfi en la principal cita de camp a través del calendari català. Així, en l’historial de la competició, a més de Lamdassem (2009 i 2011), també hi apareixen l’ara sancionat per dopatge Ilias Fifa (2014 i 2016), Adel Mechaal (2015), Mohamed Zarhouni (2018), Mourad el Bannouri (2019) i Abdessamad Oukhelfen (2020), l’últim a aconseguir-ho diumenge passat a Mataró. Aquesta proliferació de vencedors en categoria masculina no ha tingut fins ara el seu equivalent en l’historial femení. S’haurà de veure si la irrupció d’Ouboukir és l’excepció o s’obre un nou cicle en el palmarès de la competició.
Notícies relacionades
Notícies
Dilluns,25 novembre 2024