Prevenir la radicalització del joves a través de l’Esport
Poliesportiu. La UFEC posa en marxa el programa pilot SPEY amb la participació de set països i finançat per la Unió Europea que durarà trenta mesos
La Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) ha posat en marxa un programa pilot anomenat SPEY, i que te com a objectiu crear un programa esportiu que previngui la radicalització de joves en risc d’exclusió social i facilitar la seva inclusió. Es pretén desenvolupar un seguit d’eines de selecció, identificació i mesurament per detectar possibles indicadors de risc del procés de radicalització. Aquest programa pilot es farà a set països diferents i amb el finançament de la Unió Europea s’allargarà durant trenta mesos.
A part de la UFEC el projecte compta amb nou socis, la Confederació d’Esports de Suècia, la Unió de Federacions de Letònia, l’International Council of Sport and Physical Education (ICSSPE), l’Ajuntament de Gondomar (Portugal), el Ministeri de Cultura i Esport de Grècia i el think tank francès Sport and Citizenship. La Universitat de Barcelona avaluarà totes les fases del projecte, mentre que hi haurà la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, els ajuntaments de Sant Adrià del Besós i Terrassa, i la Federació Catalana de Hockey.
El projecte SPEY s’han llançat amb una conferència que s’ha fet a la seu de la UFEC on alguns ponents l’han explicat. Nicolas Espitaler, mànager del projecte ha manifestat: “És una oportunitat per Europa”, ha mostrat el marc d’actuació del projecte i ha explicat les línies d’actuació dels programes Erasmus Plus Sports de la comissió Europea.
Preparar els joves
El director del Màster en prevenció de radicalització de joves de la Universitat de Barcelona, Xavier Torrens ha exposat: “Necessitem esforçar-nos per preparar els joves per entendre els complexos problemes de l’extremisme i crear solucions concretes”. Ha explicat que treballar la base social i educativa dels països és vital i ha afegit: “L’esport és una eina essencial perquè atrau joves d’una franja d’edat –l’adolescència– que és un factor clau en molts processos de radicalització”. Tota prevenció implica combatre les ideologies que fomenten la violència, que es basen en prejudicis. Xavier Torrens ha posat sobre la taula que l’esport pot ajudar a combatre aquests prejudicis “perquè els joves no estiguin afectats per idees que els facin radicalitzar i pot minimitzar els prejudicis que es trobaran al seu voltant”. El projecte SPEY és pioner, experimental i únic a Europa. “Si no fem res, les idees destructives que fragmenten la societat guanyen pes”, ha conclòs Xavier Torrens.
Base científica
El projecte es vol basar en una base científica i poder tirar endavant un manual de bones pràctiques. Milena de Murga, coordinadora d’SPEY, l’ha explicat. La Universitat de Barcelona aplicarà el mètode científic durant totes les fases del projecte per anar més enllà. “Volem crear un projecte esportiu amb competències transversal, un programa de mentoring, un joc d’e-games”, ha manifestat Milena Murga, i també ha ditque: “sobretot busquem la validació dels experts per poder tirar endavant un Manual de bones pràctiques que codifiqui les nostres troballes”. Aquest Manual que es vol fer estarà a l’abast de tothom perquè la resta de països d’Europa el puguin utilitzar.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024