Més esport

El Covid-19 ho amenaça tot

L’expansió de l’epidèmia a Europa i a Catalunya posa en perill alguns dels grans esdeveniments esportius de les properes setmanes com ara la Volta a Catalunya i l’Open Banc Sabadell

L’esport català viu aquests dies una situació mai vista per culpa de la crisi internacional del coronavirus, un escenari que està obligant els governs europeus, entre els quals el català, a extremar cada dia les mesures per contenir l’expansió de la malaltia. La Secretaria General de l’Esport admet que els grans esdeveniments que s’han de fer a Catalunya en les properes setmanes no estan garantits i que estan en mans de les decisions que s’adoptin conjuntament amb les autoritats sanitàries. Els dos primers grans campionats que ara estan en l’aire són la Volta a Catalunya (23-29 de març) i l’Open Banc Sabadell (18-26 d’abril).

En tots els casos, el discurs oficial és el mateix. S’estudia la situació pràcticament cada dia abans de prendre una decisió definitiva. En el cas de la Volta, per exemple, continuen treballant com si l’edició número 100 de la cursa comencés el dia 23. “No tenim cap recomanació en sentit contrari, però les converses amb la secretaria són habituals, i més amb aquest tema sobre la taula”, explica el president de la Volta, Rubèn Peris, que és conscient que es pot trobar que d’un dia per l’altre el govern cancel·li la prova. Ahir mateix, la París-Niça va anunciar que les sortides i arribades de les seves etapes es faran a porta tancada per ordre governamental. Alguns equips, de fet, han decidit que no viatjaran a Europa fins al 22 de març –el dia abans de la Volta–, una mesura que podrien allargar si veuen que l’epidèmia continua creixent a Europa. “Encara que hi faltin equips, si nosaltres podem fer la Volta la farem; el que no podem és prohibir, per exemple, que vinguin corredors italians, i normalment l’assistència a les sortides i a les arribades és oberta”, hi afegeix Peris, que admet que la cancel·lació serà definitiva. No és possible un ajornament com el que han anunciat la marató de Barcelona i la Milà-Sanremo, proves de només un dia de durada.

El tennis s’atura

El torneig de tennis Indian Wells, el primer Masters 1.000 de la temporada, que començava aquesta setmana als EUA i s’allargava fins al 22 de març, va ser suspès ahir per temor del contagi de participants i assistents. Hi ha un “risc massa gran en aquest moment” per a la salut pública de l’àrea del comtat de Riverside en la celebració d’una gran reunió d’aquesta magnitud”, segons el doctor David Agus, professor de medicina i enginyeria biomèdica de la Universitat del Sud de Califòrnia, cita el comunicat.

Després del torneig d’Indian Wells, també s’explora la suspensió del Masters 1.000 de Miami, i el de Montecarlo, abans de Barcelona, també està en perill si les autoritats de Mònaco segueixen les recomanacions del govern francès. L’Open Banc Sabadell, que ha ajornat la presentació del torneig d’avui a l’ajuntament després que un treballador hagi donat positiu, té més marge per salvar l’edició d’enguany, però no només dependrà de les decisions que es prenguin a Catalunya en matèria de contenció de l’epidèmia, sinó de la decisió de molts jugadors de venir o no a Barcelona si s’acaba considerant Catalunya una zona de risc potencial, com ho és ara Itàlia, un país on pràcticament totes les competicions estan aturades i els partits es juguen a porta tancada, una mesura que ja s’ha aplicat en partits de l’Eurolliga de bàsquet.

La torxa olímpica

Una de les cerimònies més simbòliques de l’olimpisme, l’encesa de la torxa olímpica, programada per dijous a les ruïnes de l’antiga Olímpia, es farà sense accés al públic, segons ha confirmat el Comitè Olímpic Grec. El govern del país ha decidit que tots els esdeveniments esportius es facin a porta tancada en les properes dues setmanes.

Sense hoquei europeu

La setmana passada, la World Skate Europe Rink Hockey (WSE-RH) ja va decidir suspendre tots els partits de les competicions europees d’hoquei sobre patins. La nova associació de clubs europeus, que aplega el Barça, el Reus, el Noia i el Liceo i els grans de Portugal, ha demanat que reconsideri aquesta posició i que s’estudiïn les situacions cas per cas mitjançant “resolucions particulars”, però difícilment ho farà veient que cada vegada hi ha més competicions cancel·lades.

També la setmana passada es va ajornar la marató de Barcelona (15 de març) al 25 d’octubre, just després que se suspengués la de Roma i es traslladés la de París al 18 d’octubre. La propera cursa en perill a Barcelona és la més multitudinària d’Europa, la d’El Corte Inglés (19 d’abril), que en els últims anys ha aplegat uns 50.000 corredors pels carrers de Barcelona.

MotoGP i F-1

El mundial de MotoGP no podrà començar, si tot va bé, fins al 5 d’abril, al circuit d’Austin (EUA), després de la suspensió de la cursa de Qatar i de l’ajornament de la de Tailàndia, que s’havia de fer el cap de setmana que ve. Si, com sembla, les autoritats nord-americanes comencen a aplicar restriccions per entrar al país, el Gran Premi de Texas també podria perillar.

La fórmula 1 arrencarà questa setmana a Austràlia sense cap problema que se sàpiga a hores d’ara, tot i que l’organització ja havia anunciat la suspensió del GP de la Xina (17-19 d’abril) i que el que s’ha de disputar a Bahrain (20-22 d’abril) es mantindrà però es farà a porta tancada.

En qualsevol cas, totes les organitzacions esportives estan en mans ara de les decisions polítiques, socials i sanitàries que prenguin els governs nacionals en cada cas.

AGLOMERACIONS

El 19 d’abril s’esperen uns 50.000 corredors en la cursa d’El Corte Inglés

INDIAN WELLS

Als Estats Units cancel·len el primer Masters 1.000 de la temporada

CICLISME

En la París-Niça ja han prohibit la presència de públic a les arribades

El partit de l’Astralpool CN Sabadell a Catània, en suspens

x. agustí

L’Astralpool CN Sabadell ha d’afrontar la tornada dels quarts de final de l’Eurolliga el 28 de març a la població siciliana de Catània. Un partit que a hores d’ara penja d’un fil. La Federació Italiana de Natació, a instàncies del CONI, ha aturat totes les competicions aquàtiques fins al 3 d’abril, però els campionats internacionals s’escapen de la seva jurisdicció. Una possibilitat és que el partit es jugui a porta tancada, però a hores d’ara l’ajornament sembla l’opció més plausible. L’equip de David Palma ha de remuntar un resultat advers (12-13 a Can Llong) i molt probablement ho haurà de fer sense el concurs de les dues jugadores canadenques, Monika Eggens i Gurpreet Sohi. La federació del Canadà ha suspès l’estada que tenia prevista fer aquests dies a Budapest, i difícilment deixarà viatjar les seves jugadores a Europa tal com està el panorama. Més enllà d’aquest partit de waterpolo, la directiva del CN Sabadell també està a l’expectativa de com evoluciona l’expansió del Covid-19, sobretot per les pròximes cites que tenen marcades en el calendari a Can Llong. Després del gran èxit de les copes del Rei i de la Reina de waterpolo, la gran instal·lació del club sabadellenc també serà l’escenari el cap de setmana vinent del memorial Paulus Wildeboer i, sobretot, del campionat d’Espanya Open de Natació (de l’1 al 5 d’abril), que serà decisiu per confeccionar la selecció per als Jocs Olímpics de Tòquio.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.