Els Jocs, ben ajornats
El primer ministre japonès, Shinzo Abe, i el president del Comitè Olímpic Internacional, Thomas Bach, arriben a un acord per ajornar els Jocs de Tòquio fins a l’estiu del 2021 per la crisi del coronavirus
La petició del Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units precipita una decisió que ja estava cantada des de diumenge
Els Jocs Olímpics de Tòquio 2020 es disputaran l’estiu del 2021. S’ha fet esperar, però la decisió estava cantada des de diumenge. No ha fet falta arribar a les quatre setmanes de termini que s’havia fixat el Comitè Olímpic Internacional (COI) per fer-ho oficial. El reguitzell de renúncies dels comitès olímpics de primeres potències esportives si els Jocs es mantenien aquest any i les pressions de les principals federacions reclamant l’ajornament han fet el seu efecte. La situació era insostenible i ahir hi va haver fumata blanca. “El Japó, com a país amfitrió, sota les actuals circumstàncies, ha proposat que el COI estudiï si pot ajornar els Jocs al voltant d’un any perquè els atletes puguin tenir les millors condicions possibles”, va informar el president del govern nipó, Shinzo Abe. Poc després, va arribar el comunicat de l’organisme olímpic: “En les actuals circumstàncies, i basant-nos en les dades de l’Organització Mundial de la Salut, el president del COI i el primer ministre del Japó, hem conclòs que els Jocs de la XXXII Olimpíada a Tòquio s’han de canviar a una data més enllà del 2020, però no posterior al 2021.”
Fins fa una setmana, la possibilitat d’ajornar els Jocs era pràcticament un tema tabú tant per al govern japonès com per al COI, si més no de manera oficial. L’expansió del coronavirus, però, es manté imparable, les competicions s’han aturat pràcticament arreu i els esportistes, confinats, no tenen possibilitats d’entrenar-se. El pes de la realitat s’ha acabat imposant. Segons el comunicat, “aquesta mesura pretén protegir la salut dels atletes, de la resta de persones implicades en els Jocs Olímpics i de la comunitat internacional”. La nota també es fa ressò que “la propagació impredictible i inaudita del virus ha agreujat la situació a la resta del món”.
Es manté el nom
Els organitzadors han decidit conservar Tòquio 2020 com a nom de l’esdeveniment i podran mantenir la flama olímpica que va arribar des d’Olímpia a terres japoneses per simbolitzar així “la llum al final del túnel en què ens trobem ara”, segons el comunicat del COI. Per petició del primer ministre nipó, la flama es quedarà provisionalment a la prefectura de Fukushima (al nord-est de Tòquio), una de les regions més afectades pel terratrèmol i el tsunami del 2011, seguits per un accident nuclear, i on estava programat que comencés el relleu de la torxa divendres.
Reptes pendents
Els organitzadors tenen ara la missió de conservar el bon estat de preparació de Tòquio per ser l’escenari dels Jocs, que havien estat elogiats repetidament pel COI, a més de mantenir la moral dels seus conciutadans, que s’havien bolcat amb la gran cita esportiva. “Lamento la decisió però estic molt alleugerit”, va admetre Yoshiro Mori, el màxim responsable del comitè organitzador després de conèixer l’ajornament. I hi va afegir: “A partir d’ara, ens podrem concentrar a preparar uns Jocs encara millors.” En tot cas, Mori va reconèixer que caldran molts ajustaments, ja que algunes seus olímpiques ja estaven compromeses per a després de l’estiu i, per tant, s’hauran de buscar alternatives. A tot això, s’hi sumaran els costos pressupostaris que suposarà l’endarreriment de les competicions o què succeirà amb els milions d’entrades que ja s’han venut per als Jocs, entre altres complicacions logístiques. Al seu torn, el president del COI, Thomas Bach, va indicar que no hi ha càlculs de les pèrdues econòmiques que pot suposar l’ajornament de la cita esportiva més important a escala mundial i va subratllar: “El més important és salvar vides humanes, amb la qual cosa les consideracions financeres no són prioritàries.”
Cop de gràcia
Entre el reguitzell de reclamacions a favor de l’ajornament, la petició del Comitè Olímpic i Paralímpic dels Estats Units (USOPC), a través de la seva presidenta, Susanne Lyons, va resultar ahir definitiva i va precipitar la resolució final. L’USOPC és el primer comitè olímpic del món per resultats esportius i rep del COI un tracte preferent quant al repartiment dels dividends. S’emborsa un 12,75% de la venda dels drets de televisió en el seu propi país, a més d’un 20% dels ingressos totals de màrqueting. “És més clar que mai que el camí cap a l’ajornament és el més prometedor”, va indicar l’USOPC en un comunicat. Hores després es va confirmar l’ajornament.
PROTECCIÓ
Els organitzadors destaquen que la mesura és per protegir la salut dels esportistesIGUAL
Tot i fer-se el 2021, els organitzadors mantenen el nom de Tòquio 2020AJUSTAMENTS
S’hauran de canviar algunes seus olímpiques ja compromeses després de l’estiuLes tres suspensions en la història olímpica
En la història olímpica ja hi hagut altres capítols en què s’ha hagut de suspendre alguna edició dels Jocs d’estiu, sempre per conflictes bèl·lics, però en cap cas un ajornament. Precisament, els previstos a Tòquio el 1940 ja es van cancel·lar per la seva política expansionista a Àsia, especialment envers la Xina. I l’alternativa de fer-los a Hèlsinki també es van haver de desestimar pels atacs de la Unió Soviètica. Abans s’havien suspès els de Berlín 1916 per l’esclat de la Primera Guerra Mundial i posteriorment els de Londres 1944 per la Segona Guerra Mundial. El president del COI, Thomas Bach, no va voler entrar a valorar l’ajornament amb aquests precedents i ho va qualificar de “comparacions perilloses”. I hi va afegir: “Mai hem vist que un virus s’expandeixi d’aquesta manera pel món. És un desafiament sense precedents, per al moviment olímpic i per a tota la humanitat.”
Notícies relacionades
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024