La Generalitat injectarà 61,5 milions a l’esport català
Política esportiva.
La Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física de la Generalitat ha anunciat avui un pla nacional, un acord de país entre administracions i entitats, mitjançant el qual la Generalitat injectarà al sector 61.571.000 milions d’euros, dels quals 51.571.000 es vehicularan a través de programes i subvencions adreçats al teixit esportiu i 10 milions a través de crèdit directe a entitats esportives entre el Consell Català de l’Esport i l’Institut Català de Finances. L’objectiu de les subvencions, programes i línies de finançament és preservar l’activitat esportiva i la viabilitat dels agents que la fan possible. “És una resposta global tenint en compte la diversitat del sector per aglutinar i coordinar el conjunt d’accions i mesures”, ha remarcat Figueras, convençut de la sinèrgia: “La constitució d’aquesta mesa ens diu que el sector esportiu català vol anar unit per fer front a la situació. ” Per Figueras el Pla serà un document viu, que anirà incorporant aportacions “amb noves mesures, tant a nivell econòmic però també esportiu”. “Hem de reivindicar la importància que té l’esport a la societat i la que pot exercir per a la recuperació en el vessant de salut i econòmica”, ha reblat.
El directiu ha reunit avui en la primera trobada de la mesa de l’esport català unes setanta entitats públiques i privades, entre les que hi havia ajuntaments, diputacions, la UFEC, el CAR i un grup de clubs entre els quals hi eren el Barça i l’Espanyol.
El Govern ja havia anunciat anteriorment, per una banda, una nova convocatòria de subvencions dotada amb 2,5 milions d’euros adreçades a entitats esportives, i, de l’altra, accions per impulsar a través del Congrés dels Diputats una nova legislació destinada a aplicar un tipus d’IVA reduït per al sector de l’esport, una llei estatal de mecenatge esportiu o un repartiment de la recaptació de jocs i apostes estatals redistribuïda directament als Governs autonòmics.
L’executiu havia impulsat un primer pla de xoc per oferir liquiditat a curt termini al sector esportiu en una doble direcció: amb el manteniment de subvencions del 2020 i amb accés al crèdit, a través de les línies de crèdit generals que el Govern ha decretat a través d’avals d’AVALIS i de l’Institut Català de Finances (ICF), avalant el 80%, i treballant amb la línia específica de 10 milions per a entitats esportives –esportistes, clubs, federacions, consells esportius, Ajuntaments i organitzadors d’esdeveniments esportius–que no tinguin accés a aquest crèdit.
Estudi de l’impacte
En segon lloc, la SGEAF elaborarà un estudi de l’impacte econòmic, social i laboral de la COVID-19 en el sector, que permeti guiar la política esportiva del Govern, del conjunt de les administracions i del sector esportiu. El Govern avaluarà la possibilitat de revertir en el pressupost disponible per a política esportiva ingressos procedents de taxes i tributs propis de la Generalitat, així com accions en el marc dels jocs, apostes i loteries propis de la Generalitat de Catalunya.
Desconfinament
La mesa sectorial coordinarà el desconfinament del sector esportiu en la globalitat del seu abast. Això implica valorar si es podran (i com) reprendre les competicions esportives federades i escolars de la temporada 2019/2020 a Catalunya; el retorn als entrenaments dels esportistes d’alt nivell tant en els seus propis clubs com en els centres de tecnificació i Centre d’Alt Rendiment de la Generalitat de Catalunya, i l’afectació als grans esdeveniments esportius internacionals previstos a Catalunya durant el 2020.
Programa ARC
La Secretaria General de l’Esport i l’Activitat Física també ha prorrogat un any més el Programa d’Alt Rendiment Català –amb una dotació addicional per l’any 2021 de 9 milions d’euros- per tal que els 530 esportistes catalans aspirants a participar als Jocs de Tòquio puguin fer-ho el 2021 amb les mateixes condicions amb què s’han preparat durant el cicle olímpic 2017-2020.
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024