Oxigen fent camí cap a Tòquio
Skateboard. La barcelonina de 24 anys Mar Barrera lluita per ser una de les 16 escollides en ‘street’ que estrenaran la modalitat en els Jocs Olímpics
“Em faria molta il·lusió participar en els Jocs Olímpics i tinc possibilitats.” La rider barcelonina de 24 anys Mar Barrera és l’única catalana que té possibilitats de participar a Tòquio 2021 en skateboard, disciplina que farà el seu debut en el programa olímpic. Gràcies a l’ajornament dels Jocs, Barrera, que l’any passat va guanyar l’or al Barcelona European Open que es va celebrar dins dels World Roller Games 2019, tindrà un marge més ampli per segellar el bitllet. De fet, la pandèmia també va provocar la suspensió de totes les proves classificatòries, en les quals hauria intentat ascendir en el rànquing mundial per poder ser una de les 16 riders classificades en la modalitat de street, la seva especialitat.
“És una pena tot el que està passant, perquè jo soc molt activa i em costa estar tancada a casa, però viure-ho amb el meu company m’ajuda a superar la situació. I també és una pena que s’hagin suspès les competicions perquè tenia molts viatges programats. Quedaven cinc proves classificatòries, però la millor notícia per a mi és que s’hagin ajornat els Jocs un any”, diu aquesta barcelonina graduada en turisme al lloc web de la federació catalana. Barrera, una de les poques dones que practiquen l’skateboarding federat a Catalunya, ocupa el lloc número 39 en el rànquing mundial femení, que determinarà el passaport. Però el reglament olímpic estableix que només hi poden participar tres skaters per país en cada modalitat (l’altra és la de park), la qual cosa multiplica les seves possibilitats, ja que hi ha moltes brasileres, japoneses i nord-americanes davant d’ella. “Calculo que amb la norma de tres per país dec estar la 24 o la 25 en el rànquing, amb possibilitats d’acabar entre les 16 primeres”, assegura.
Va descobrir l’skate quan tenia tretze o catorze anys. “Jo practicava futbol, vòlei i atletisme, i també m’agradava patinar i anar amb bicicleta. Em vaig comprar una taula de skate i un dia uns companys d’institut em van ensenyar diversos trucs i em va agradar. Vaig començar a anar als llocs habituals on es fa aquest esport a Barcelona, com la plaça del Macba, l’Arc del Triomf o el Port Olímpic, al meu aire, i mai m’havia passat pel cap practicar aquest esport de manera federada perquè els skaters tenim un esperit més lliure.”
“El que passa és que al convertir-se en olímpic van voler crear una selecció espanyola, i la meva amiga Vero Trello, la creadora del lloc web Así Planchaba, em va recomanar el seleccionador, Alain Goikoetxea, que em va trucar per convocar-me. El maig del 2019 vaig debutar a Londres en la primera prova de la Street League Skateboarding Tour 2019, classificatòria per als Jocs”, afegeix. Poc després va ser seleccionada per participar en la prova de street dels WRG, en què no hi van ser les millors. Barrera va guanyar l’or, davant de l’andalusa Andrea Benítez, amb millor rànquing i palmarès que ella.
Or en els WRG Barcelona 2019
“Els WRG van ser una experiència única. Guanyar l’or a casa va ser fantàstic i competir al costat de l’Andrea, que té més experiència i és millor que jo, va ser increïble i em vaig divertir molt”, explica Barrera, que és autodidacta i troba a faltar la figura d’un entrenador. “Només tinc entrenador quan surto a competir a l’estranger amb la selecció i em fa una mica de ràbia no tenir-ne la resta de l’any, però la realitat és que a Espanya no n’hi ha, igual que a Barcelona no hi ha skateparks preparats per entrenar-me al nivell que necessito. M’entreno al meu aire al Macba o al Port Olímpic i de vegades també vaig als skateparks de Sant Feliu, Sant Boi o Martorell o a l’Àgora de Badalona, que és el que està més bé”, diu la Mar, que celebra que la Federació Catalana de Patinatge hagi impartit el primer curs de tècnics de skate que s’ha fet a l’Estat.