CARLOS LÓPEZ
PRESIDENT DE LA FEDERACIÓ CATALANA DE SURF
“Volem tenir mil federats”
“Calculem, basant-nos en els cursos que anem fent, que a Catalunya tenim entre 2.000 i 3.000 surfistes”
L’última federació que s’unirà a la UFEC serà la de surf, que va iniciar el procés d’adhesió l’any passat a partir de la Unió Catalana de Surf per convertir-se en la número 70. Carlos López (Barcelona 1972) n’és el president i relata les característiques singulars que li confereix una estructura petita que resulta força més impermeable a la crisi. El surf està de moda i viurà el seu bateig olímpic a Tòquio 2021.
Com els afecta la pandèmia?
No tenim crèdits per pagar i no depenem de subvencions ni de finançament extern. Els nostres ingressos provenen de les llicències, els cursos i els acords amb patrocinadors. Treballem amb els fons propis que tenim i no estirem més el braç que la màniga. El nostre objectiu és el dèficit zero. No hem hagut de fet cap ERTO perquè no tenim treballadors i funcionem amb la feina dels membres de la junta directiva.
Quantes llicències tenen i quants practicants creuen que hi ha ara mateix a Catalunya?
Som una federació molt petita que es crea a partir d’una unió de clubs i que tindrem els avantatges de pertànyer a la UEFC. Tenim 160 llicències, amb gairebé un 60% de masculines i un 40% de femenines i dotze clubs afiliats. El ritme d’inscripció de federats era molt bo i teníem previst arribar a una bona xifra a finals d’any. El nostre objectiu és arribar a les 1.000 llicències. És evident que hi ha molts practicants que no estan federats. L’únic que es necessita per practicar-lo és la taula i això fa que hi hagi molta gent que no té la llicència. Calculem que a Catalunya tenim entre 2.000 i 3.000 surfistes. La nostra percepció es basa en les dades dels cursos d’iniciació que es fan a tot Espanya.
Té més tirada el surf de rem entre les noies?
És indiferent. Les noies també practiquen el surf. De fet, cada vegada es tendeix més a una igualtat en les llicències. L’avantatge del surf de rem és que no requereix tants condicionants meteorològics per practicar-lo.
Un dels factors que ajudarien seria la construcció d’una onada artificial a Catalunya...
La que ofereix les millors prestacions és la Wavegarden, que és una llacuna construïda per una empresa basca. Pot costar uns tres milions d’euros, sense comptar el terreny. Una empresa privada va intentar construir una onada artificial a Montgat però al final no va obtenir els permisos. Donaria un gran impuls perquè podríem fer competicions i cursets i en el pla turístic també atrauria esportistes de fora. Conec gent que ha anat a les que hi ha a Bristol i Cardiff fent-s’ho venir bé en les vacances. Nosaltres podríem donar suport a l’empresa que fes el projecte i col·laborar-hi, però no tenim capacitat per promoure’l.
És cert que el campionat de Catalunya convocat entre octubre i març no s’ha pogut fer?
Sí, hi havia 128 inscrits de totes les modalitats per competir a la platja del Prat de Llobregat, però l’swell, que es tradueix com el mar de fons i que determina la consistència de l’onada, el vent, i les condicions meteorològiques, en definitiva, no van ser bons. Els campionats de surf es convoquen per fer-se en el període comprès entre dues dates i hi ha un sistema d’alertes a través de les xarxes i del correu electrònic per fer la convocatòria definitiva entre els inscrits. Si l’alerta és vermella és que no hi ha previsió de temps idoni per competir; quan és taronja vol dir que hi ha possibilitat de competir en un termini de cinc dies, i la verda s’envia dos o tres dies abans, quan el campionat és a tocar i tot fa indicar que es competirà. Cal tenir prou bon temps amb les onades idònies per poder fer totes les categories. L’últim campionat que vam fer va ser a la Barceloneta i hi van participar 84 surfistes.
Hi ha bones platges aquí?
No és tan fàcil com per exemple al País Basc, per les marees, per les característiques diferencials que aquí no tenim, en què les onades depenen més del vent, però a Catalunya també tenim bones platges, com ara la de Sitges, la Barceloneta, Castelldefels o la Waikiki a Tarragona.
És millor la sorra o les roques?
La sorra és menys perillosa però la de roques és sempre més uniforme. Les llevantades canvien la fesomia de les de sorra i alternen les onades i això canvia l’escenari.
Què ha comportat l’ajornament dels Jocs de Tòquio?
Ara s’havien de disputar els preolímpics i teníem esperances de poder tenir algun català en els Jocs, com ara el Vicente Romero. També hi havia surfistes espanyols amb possibilitats.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024