Més esport

Testimonis de superació

“Vaig estar sis anys lesió rere lesió, mirant de seguir amb el triatló. Per això vaig deixar la natació, per la motivació”, diu Anna Godoy

“Les normes i la disciplina que m’imposava em van dur tots els èxits”, recorda Cristina Lara

Lara: “És molt important acceptar què ve i superar la dinàmica negativa. Hi ha ajudes i som més forts del què pensem”
Godoy: “Tothom està fent esport a casa, es veu com de bé va a nivell físic i mental. Estar sans i feliços és la millor vacuna”.

Anna Godoy (1992) i Cris­tina Lara (1995) són dos dels tes­ti­mo­nis de la cin­quena WITL Talks. Les bar­ce­lo­ni­nes mos­tren, des de la seva experiència, com l’esport els ha permès de con­ti­nuar enda­vant en moments pun­tu­als de la seva vida, enfo­cada a la dis­ci­plina que fan.

Insis­tir i per­sis­tir

Godoy explica com quan tenia sis anys va començar a nedar i, a setze, va fer el salt al tri­atló seguint el seu germà, sis anys més gran. “Si ell ho pot fer, jo també”, recorda. Tant el germà com el pare havien fet tri­atló, però el començament va ser dur. “No havia anat mai en bici i treure’m la por em va cos­tar, encara li tinc molt de res­pecte”, diu sobre les dues rodes. I de córrer... “Vaig estar sis anys lesió rere lesió, sobre­tot peri­os­ti­tis, i bus­cant sem­pre la manera de con­ti­nuar amb l’esport que m’apas­si­ona, el tri­atló. Per això vaig dei­xar la natació, per la moti­vació.”

“És el tri­atló de casa i sem­pre ho vols fer bé. Però no em venia de gust, ho vaig dir al meu xicot. Quan van donar la sor­tida em vaig posar com­pe­ti­tiva i vaig gua­nyar. I si ho he acon­se­guit sense entre­na­ment ni moti­vació, com no podré arri­bar a uns Jocs i a tenir nivell?” És el punt d’inflexió que explica sobre el tri­atló de Bar­ce­lona, des del qual es va cen­trar en la dis­ci­plina envol­tada d’un equip for­mat pel seu entre­na­dor i podòleg, entre altres, el 2014. Anna Godoy explica també un epi­sodi, rela­ci­o­nat amb l’actual crisi sanitària: “Em vaig enco­ma­nar perquè algú no s’havia vacu­nat i vaig estar quasi un mes per recu­pe­rar-me: sense con­tacte amb ningú, ni amb la meva pare­lla, i vaig estar quasi con­fi­nada com ara. Lla­vors pen­ses com d’impor­tants són les vacu­nes.” La bar­ce­lo­nina va tenir gal­te­res perquè “es veu que els nas­cuts del 1990 al 94 que estàvem vacu­nats no ho estàvem de manera efec­tiva”. La que seria la ter­cera tri­at­leta en uns Jocs, després de Xavi Llo­bet i Carol Rou­tier, des­taca el paper que ha adqui­rit l’esport en la soci­e­tat actual: “Tot­hom n’està fent a casa i es veu com de bé va física­ment i men­tal. Estar sans i feliços és la millor vacuna.”

Lliçons de vida

L’orga­nit­zació i la pla­ni­fi­cació han mar­cat la vida de Cris­tina Lara, des de ben petita, com explica la velo­cista, tant en l’esport com en els estu­dis que encara manté. “Vaig començar jugant, recordo aquells anys com una diversió i no gua­nyava res. No em pre­o­cu­pava, era feliç i quan em vaig desen­vo­lu­par física­ment vaig començar a gua­nyar. I vaig veure que m’havia de com­pro­me­tre amb l’esport”, recorda, sobre el seu punt de no retorn: “Tenia 15 o 16 anys i la meva vida va pas­sar a ser estu­diar, entre­nar i des­can­sar. No era una ado­les­cent com les altres.” Esforç i sacri­fici són els valors que va apren­dre la velo­cista del FC Bar­ce­lona quan es per­dia viat­ges i fes­tes. “Les nor­mes i la dis­ci­plina que jo mateixa m’impo­sava són el que em va dur a tots els meus èxits”, diu sobre una car­rera estron­cada per un dolor al genoll dret l’estiu pas­sat, amb la clas­si­fi­cació per als Jocs com a objec­tiu. Una lesió que va aca­bar a la sala d’ope­ra­ci­ons fa cinc mesos.

“Per què a mi?” ,recorda sobre la negació amb què afron­tava la situ­ació. “És molt impor­tant accep­tar el que et ve i superar la dinàmica nega­tiva, bus­car alter­na­ti­ves i solu­ci­ons”, diu. I hi afe­geix: “Hi ha aju­des i és molt valent bus­car-les, reconèixer que no estàs bé.” “Em vaig dema­nar a mi mateixa què m’estava ense­nyant la vida. Som més forts que no pen­sem i capaços de superar situ­a­ci­ons com­pli­ca­des”, recorda de la vivència, que li ha ser­vit d’apre­nen­tatge, vàlid també en aquest con­fi­na­ment.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)