Indignació al Girbau Vic
Tennis taula. La federació espanyola aplica un nou criteri de millor quocient i declara campió l’UCAM Cartagena amb dos punts menys que les vigatanes, que duien dos partits més jugats
El canvi de normativa proposat per la comissió delegada i aprovat dijous a la nit a esquenes dels clubs per la directiva de la federació espanyola que presideix Miguel Ángel Machado, proclama campió de la Lliga Iberdrola Superdivisó Femenina l’UCAM Cartagena en detriment del Girbau Vic, tot i que el conjunt osonenc liderava la classificació amb 22 punts i tretze partits jugats quan es va suspendre la competició el mes de març. L’UCAM Cartagena era segon amb 2 punts menys, però també amb dos partits jugats menys –onze–. Per acabar-ho d’adobar, en la primera volta –7a jornada– el Vic havia guanyat a domicili l’UCAM Cartagena (2-4). El duel de la segona encara no l’havien disputat. El criteri per establir la nova classificació és el quocient entre partits guanyats i partits perduts. L’UCAM, que obté el seu vintè títol, passa al davant amb un 10 –10 de guanyats dividits entre un de perdut– i el Vic obté un 5,5: 11 de guanyats dividit entre dos de perduts. El que fa mal als ulls és que el segon té més punts que el campió. En la normativa primigènia establerta en el supòsit que la lliga no es pogués acabar, el quocient era un criteri situat en el segon lloc i prevalia el major nombre de punts.
Els arguments en contra de la decisió, els desglossa el Vic en una carta signada pel seu president, Enric Roca, que ja va fer arribar ahir al matí a la federació per mostrar la seva disconformitat i en la qual expressa a Machado que no troba “ni lògic, ni just” el nou criteri. “No tenim res en contra de l’UCAM Cartagena i tenim bona relació amb la federació espanyola, però la decisió ens sembla sorprenent. Espero que no hi hagi mala fe, però donar el títol a l’UCAM no em sembla la decisió adequada”, explica Roca, que relata el procediment: “El reglament inicial ens hauria donat el títol a nosaltres. Amb la primera normativa hauríem estat campions i hi ha hagut un canvi de reglament del qual nosaltres no sabíem res.” Roca consultarà l’advocat del club per veure si emprenen alguna acció legal contra la decisió de la federació espanyola, tot i que sembla que té coll avall que el mal ja està fet.
El dirigent, que entendria millor que es declarés nul·la la lliga, matisa que la disparitat de partits jugats la provoca la coincidència de les jornades de la lliga amb la competició europea. Tant l’UCAM com el Vic han arribat aquest curs als quarts de final de la Champions, una mostra del seu potencial. De fet, el campió del curs passat va ser el club de Cartagena i les catalanes havien guanyat la lliga 2018/19. “Tot i la lesió de la nostra número 1, la sèrbia Gabriela Feher, que ha jugat molt pocs partits i que no estava al cent per cent, hem fet una gran temporada.” L’hongaresa Orsolya Agota Feher, la gal·lesa Charlotte Carey i les catalanes Sofia-Xuan Zhang –aquest any ha fet una progressió espectacular–, Sílvia Coll i Noa Muñoz han format la plantilla.
L’altre equip català de la categoria, el Reus Ganxets Miró, vuitè amb 8 punts en tretze jornades, continuarà a l’elit. De fet ja no era en zona de descens. Obtindran plaça europea els primers sis equips de la competició: UCAM Cartagena TM, Girbau Vic TT, Irun Leka Enea, ASSSA Alacant TM, Tecnigen Linares i Hotel Museu Pàtria Noia Priego TM. El Vic jugarà la copa ETTU.
Ascens del Balaguer
La categoria estarà composta en la temporada 2020/21 per dos grups de sis equips. Aquests grups s’establiran per sorteig amb la classificació final de la temporada 2019/20. Hi seran els deu equips de la lliga Iberdrola 2019/20 i dos equips que ascendiran des de divisió d’honor femenina. Un dels dos és el Balaguer Piera Ecocerámica, primer del grup 1, que disputarà, per tant, la màxima categoria. El TT Tramuntana Figueres queda a les portes de l’ascens com a equip reserva per si hi ha renúncies.
Es disputarà una fase regular, a doble volta, entre els sis equips de cada grup. Els tres millors de cada grup obtindran plaça europea i accés a play-off final per definir el campió. Els classificats en la quarta i cinquena posició de cada grup disputaran un play-off per determinar dues de les quatre places de descens. L’equip pitjor classificat de cada grup baixarà directament. Tot plegat, retornarà la competició als deu equips actuals en el curs 2021/22.
LASISA BORGES, SEGON EN LA SUPERDIVISIÓ MASCULINA
En la Superdivisió Masculina, l’Asisa Borges Vall acaba segon amb 25 punts en setze jornades i amb una plaça europea. El CER l’Escala, l’altre conjunt català, ha acabat novè amb 11 punts. El campió ha estat el Real Cajasur Priego TM, amb 30 punts en 16 partits. Obtindran plaça europea els primers sis equips de la competició: Real Cajasur Priego TM, Asisa Borges Vall, Irun Leka Enea, Arteal TM, Visit Pontevedra i Universitat de Burgos TPF. La temporada vinent, la Superdivisió estarà composta per dos grups de set equips. S’establiran per sorteig amb la classificació final 2019/20. Hi seran els dotze equips actuals i dos equips que ascendiran des de la divisió d’honor masculina. Es disputarà una fase regular, a doble volta, entre els set equips de cada grup. Els tres millors de cada grup obtindran plaça europea i accés al play-off final per definir a el campió. Els classificats en la cinquena i sisena posició de cada un dels grups disputaran un play-off de descens per determinar dues places. El pitjor de cada grup baixarà directament.EL PROTAGONISTA
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024