Patinatge

La federació catalana compleix 90 anys

Patinatge. Es va fundar el 17 de maig del 1930

La Federació Catalana de Patinatge ha complert 90 anys des de la seva creació el 17 de maig del 1930. En aquell moment el nom oficial va ser el de Federació Catalana d’Hoquei Patins i va culminar un llarg procés de constitució que havia començat l’any 1928. Tal i com s’explica en un reportatge publicat per la Federació Catalana de Patinatge en el seu lloc web. El primer president va ser Luigi Pironti di Campagna, un ciutadà italià resident a Barcelona que havia impulsat la seva creació adaptant i traduint els estatuts de la Federació Italiana de Patinatge, que s’havia fundat al 1922.

La federació va estar fundada per set clubs, tos ells de Barcelona ciutat i ja desapareguts: l’Skating Club Catalunya, l’Skating Hockey Club, l’Unió Universitària, l’Hockey Patí Club Barcelona, el Racing Hockey Club, el Fellows i el Rollschuhe. Els primers drets d’inscripció van ser de cinc pessetes. Els clubs es van reunir cinc dies després, el 22 de maig, per decidir el calendari del primer campionat de Catalunya d’hoquei patins que van disputar deu equips. Després d’una lligueta l’SC Catalunya A i l’Skating HC van disputar la final. El primer partit va acabar amb un empat i en el segon l’SC Catalunya es va convertir en el primer campió català de la història.

L’activitat de la federació es va mantenir fins a la guerra civil, i ja s’havien creat clubs fora de Barcelona, a Cerdanyola i Girona. L’any 1940 es va reprendre l’activitat d’una espanyolitzada Federación Catalano-Balear de Hockey Patines, depenent de la Falange. Van començar a sortir clubs a ciutats com Reus, Vilafranca, Sabadell i Vilanova, i potents clubs de futbol com el Barça i l’Espanyol van crear les seves seccions. L’any 1943 es va crear la Federación Española de Hockey Patines, que va absorbir la Catalana.

També va començar l’activitat de dues noves disciplines el patinatge artístic i el patinatge de velocitat, i el desembre de 1944 les autoritats franquistes van fusionar les federacions d’Hoquei Patins i Hoquei Herba per crear la nova Federación Española de Hockey y Patinaje, amb la corresponent delegació a Catalunya.

L’hoquei patins, el patinatge artístic i el patinatge de velocitat sobre rodes van seguir creixent, especialment a Catalunya però també a la resta de l’Estat espanyol, i de la ma dels èxits de la selecció espanyola d’hoquei patins, que el anys 1951 i 1954 va guanyar el títol mundial a Barcelona. Aquell mateix 1954 es va crear la Federación Española de Patinaje sota la presidència de Joan Antoni Samaranch, i la catalana com la seva federació regional més potent.

Aquesta organització, després d’una breu divisió territorial per províncies durant els anys 70, es va mantenir fins el 1982, quan la Federació Catalana de Patinatge va adquirir personalitat jurídica pròpia sota la presidència de Pere Torras, que va estar-ne al capdavant fins que el 2002 el va succeir Ramon Basiana, l’actual president.

Reconeixement

En el mes de març de l’any 2004 la federació internacional (FIRS) va reconèixer provisionalment l’ingrés de la federació catalana i això li va permetre disputar els campionats internacionals com a Catalunya, i l’octubre d’aquell mateix any va guanyar el mundial B d’hoquei patins de Macau. En el mes de novembre es va fer l’assembla de la FIRS a Fresno on s’havia de ratificar l’ingrés de la federació catalana, però es va refusar, i va continuar depenent de l’espanyola.

En l’actualitat, la Federació Catalana de Patinatge la formen uns 400 clubs d’onze disciplines del patinatge sobre rodes: hoquei sobre patins, patinatge artístic, patinatge de velocitat, hoquei en línia, inline freestyle, alpí en línia, roller freestyle, roller derby, descens, skate i scooter ,  i té unes 25.000 llicències.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)