Patinatge

La catalana fa 90 anys

Patinatge. Va ser fundada el 17 de maig del 1930 per set clubs i, després de força canvis, ha arribat a l’actualitat amb uns 400 clubs d’onze disciplines i prop de 25.000 llicències

La Fede­ració Cata­lana de Pati­natge ha com­plert 90 anys des de la seva cre­ació, el 17 de maig del 1930, a càrrec de set clubs. En aquell moment el nom ofi­cial va ser Fede­ració Cata­lana d’Hoquei Patins i va cul­mi­nar un llarg procés de cons­ti­tució que havia començat l’any 1928, tal com s’explica en un repor­tatge publi­cat per la Fede­ració Cata­lana de Pati­natge en el seu lloc web. En l’actu­a­li­tat la fede­ració té uns 400 clubs d’onze dis­ci­pli­nes i prop de 25.000 llicències.

El pri­mer pre­si­dent de la fede­ració va ser Luigi Pironti di Cam­pagna, un ciu­tadà italià resi­dent a Bar­ce­lona que va impul­sar la cre­ació de l’enti­tat adap­tant i tra­duint els esta­tuts de la Fede­ració Ita­li­ana de Pati­natge, que s’havia fun­dat el 1922. Els set clubs que la van crear eren tots de la ciu­tat de Bar­ce­lona: l’Ska­ting Club Cata­lu­nya, l’Ska­ting Hockey Club, la Unió Uni­ver­sitària, l’Hockey Patí Club Bar­ce­lona, el Racing Hockey Club, el Fellows i el Rollsc­huhe. Pocs dies després, el 22 de maig, els clubs es van reu­nir per deci­dir el calen­dari del pri­mer cam­pi­o­nat de Cata­lu­nya d’hoquei sobre patins, que van dis­pu­tar deu equips. Va gua­nyar l’SC Cata­lu­nya A, que es va con­ver­tir en el pri­mer campió català de la història.

L’acti­vi­tat es va man­te­nir fins a la Guerra Civil, quan ja s’havien creat clubs fora de Bar­ce­lona, a Cer­da­nyola i a Girona. L’any 1940 es va repren­dre l’acti­vi­tat d’una espa­nyo­lit­zada Fede­ración Cata­lano-Balear de Hockey Pati­nes, depe­nent de la Falange. Van començar a sor­tir clubs en ciu­tats com Reus, Vila­franca, Saba­dell i Vila­nova, i potents clubs de fut­bol com el Barça i l’Espa­nyol en van crear sec­ci­ons pròpies. El 1943 es va cons­ti­tuir la Fede­ración Española de Hockey Pati­nes, que va absor­bir la cata­lana. També va començar l’acti­vi­tat en el pati­natge artístic i el pati­natge de velo­ci­tat, i el desem­bre del 1944 es van fusi­o­nar les fede­ra­ci­ons d’hoquei patins i hoquei herba per crear la Fede­ración Española de Hockey y Pati­naje, amb la cor­res­po­nent dele­gació a Cata­lu­nya.

Després dels èxits de la selecció espa­nyola d’hoquei sobre patins, que els anys 1951 i 1954 va gua­nyar el títol mun­dial a Bar­ce­lona, es va crear el mateix 1954 la Fede­ración Española de Pati­naje, sota la pre­sidència de Joan Antoni Sama­ranch i amb la cata­lana com a fede­ració regi­o­nal més potent.

Per­so­na­li­tat jurídica

Aquesta orga­nit­zació, després d’una breu divisió ter­ri­to­rial per províncies als anys setanta, es va man­te­nir fins al 1982, quan la Fede­ració Cata­lana de Pati­natge va adqui­rir per­so­na­li­tat jurídica pròpia sota la pre­sidència de Pere Tor­ras, que va estar-ne al cap­da­vant fins que el 2002 el va suc­ceir Ramon Basi­ana, l’actual pre­si­dent.

En l’actu­a­li­tat, la Fede­ració Cata­lana de Pati­natge la for­men uns 400 clubs d’onze dis­ci­pli­nes del pati­natge sobre rodes: hoquei sobre patins, pati­natge artístic, pati­natge de velo­ci­tat, hoquei en línia, inline fre­estyle, alpí en línia, roller fre­estyle, roller derby, des­cens, skate i sco­o­ter,  i té unes 25.000 llicències.

Patrocini

Reconeixement i el mundial B

El mes de març de l’any 2004 la federació internacional (FIRS) va reconèixer de manera provisional l’ingrés de la Federació Catalana de Patinatge a l’organisme, i això li va permetre disputar els campionats internacionals com a Catalunya. L’octubre d’aquell mateix any la selecció catalana va disputar i va guanyar el mundial B d’hoquei sobre patins que es va fer a Macau. Al mes de novembre es va celebrar l’assembla de la FIRS a Fresno, on s’havia de ratificar l’ingrés de la federació catalana, però es va refusar i va continuar depenent de l’espanyola. Catalunya va portar al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport la resolució i el TAS va fer repetir la votació el novembre del 2005 a Roma, i es va tornar a rebutjar la federació catalana.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)