La catalana fa 90 anys
Patinatge. Va ser fundada el 17 de maig del 1930 per set clubs i, després de força canvis, ha arribat a l’actualitat amb uns 400 clubs d’onze disciplines i prop de 25.000 llicències
La Federació Catalana de Patinatge ha complert 90 anys des de la seva creació, el 17 de maig del 1930, a càrrec de set clubs. En aquell moment el nom oficial va ser Federació Catalana d’Hoquei Patins i va culminar un llarg procés de constitució que havia començat l’any 1928, tal com s’explica en un reportatge publicat per la Federació Catalana de Patinatge en el seu lloc web. En l’actualitat la federació té uns 400 clubs d’onze disciplines i prop de 25.000 llicències.
El primer president de la federació va ser Luigi Pironti di Campagna, un ciutadà italià resident a Barcelona que va impulsar la creació de l’entitat adaptant i traduint els estatuts de la Federació Italiana de Patinatge, que s’havia fundat el 1922. Els set clubs que la van crear eren tots de la ciutat de Barcelona: l’Skating Club Catalunya, l’Skating Hockey Club, la Unió Universitària, l’Hockey Patí Club Barcelona, el Racing Hockey Club, el Fellows i el Rollschuhe. Pocs dies després, el 22 de maig, els clubs es van reunir per decidir el calendari del primer campionat de Catalunya d’hoquei sobre patins, que van disputar deu equips. Va guanyar l’SC Catalunya A, que es va convertir en el primer campió català de la història.
L’activitat es va mantenir fins a la Guerra Civil, quan ja s’havien creat clubs fora de Barcelona, a Cerdanyola i a Girona. L’any 1940 es va reprendre l’activitat d’una espanyolitzada Federación Catalano-Balear de Hockey Patines, depenent de la Falange. Van començar a sortir clubs en ciutats com Reus, Vilafranca, Sabadell i Vilanova, i potents clubs de futbol com el Barça i l’Espanyol en van crear seccions pròpies. El 1943 es va constituir la Federación Española de Hockey Patines, que va absorbir la catalana. També va començar l’activitat en el patinatge artístic i el patinatge de velocitat, i el desembre del 1944 es van fusionar les federacions d’hoquei patins i hoquei herba per crear la Federación Española de Hockey y Patinaje, amb la corresponent delegació a Catalunya.
Després dels èxits de la selecció espanyola d’hoquei sobre patins, que els anys 1951 i 1954 va guanyar el títol mundial a Barcelona, es va crear el mateix 1954 la Federación Española de Patinaje, sota la presidència de Joan Antoni Samaranch i amb la catalana com a federació regional més potent.
Personalitat jurídica
Aquesta organització, després d’una breu divisió territorial per províncies als anys setanta, es va mantenir fins al 1982, quan la Federació Catalana de Patinatge va adquirir personalitat jurídica pròpia sota la presidència de Pere Torras, que va estar-ne al capdavant fins que el 2002 el va succeir Ramon Basiana, l’actual president.
En l’actualitat, la Federació Catalana de Patinatge la formen uns 400 clubs d’onze disciplines del patinatge sobre rodes: hoquei sobre patins, patinatge artístic, patinatge de velocitat, hoquei en línia, inline freestyle, alpí en línia, roller freestyle, roller derby, descens, skate i scooter, i té unes 25.000 llicències.
Reconeixement i el mundial B
El mes de març de l’any 2004 la federació internacional (FIRS) va reconèixer de manera provisional l’ingrés de la Federació Catalana de Patinatge a l’organisme, i això li va permetre disputar els campionats internacionals com a Catalunya. L’octubre d’aquell mateix any la selecció catalana va disputar i va guanyar el mundial B d’hoquei sobre patins que es va fer a Macau. Al mes de novembre es va celebrar l’assembla de la FIRS a Fresno, on s’havia de ratificar l’ingrés de la federació catalana, però es va refusar i va continuar depenent de l’espanyola. Catalunya va portar al Tribunal d’Arbitratge de l’Esport la resolució i el TAS va fer repetir la votació el novembre del 2005 a Roma, i es va tornar a rebutjar la federació catalana.