Més esport

Els caçadors fan vaga indignats per com els collen amb nous protocols i sancions

Caça.

La caça ha ini­ciat una vaga inde­fi­nida com a mesura de pro­testa davant del Govern de la Gene­ra­li­tat, que acaba de tirar enda­vant la Llei 5/2020, on es pre­ve­uen san­ci­ons de fins a 3.000 euros i un pro­to­col de regu­lació de què es pot i què no es pot fer amb les armes tan deta­llat que tro­ben difícil d’assi­mi­lar i pro­pens a inter­pre­ta­ci­ons arbitràries per part dels agents de vigilància. El pro­blema d’una vaga inde­fi­nida és que, tot i que ara hi ha veda i la tem­po­rada no comença fins a finals d’estiu, si es per­llonga afa­vo­rirà la pro­li­fe­ració d’espècies que cau­sen impor­tants pro­ble­mes de segu­re­tat en el trànsit i danys ele­vats a l’acti­vi­tat agrícola, com el sen­glar o el conill, entre d’altres.

El col·lec­tiu rei­vin­dica la importància del seu paper en el medi natu­ral. Amb l’atu­rada, cal­cu­len que la cabana de sen­glars al ter­ri­tori aug­men­tarà més d’un 40%. Una població des­con­tro­lada que suposa un risc per a la segu­re­tat del trànsit per car­re­tera i per als con­reus.

L’entrada en vigor de la Llei 5/2020, l’Ordre de Vedes, ha encès els ànims del col·lec­tiu de caçadors i caçado­res de Cata­lu­nya. Una nor­ma­tiva que es per­cep com un “cop baix de l’exe­cu­tiu amb totes les lle­tres”, en parau­les de Ser­gio Sánchez, pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Caça. Com a res­posta, el col·lec­tiu ha ini­ciat una vaga inde­fi­nida. Un pas deci­dit per llui­tar con­tra l’exces­siu zel san­ci­o­na­dor del text —les mul­tes poden arri­bar als 3.000 euros— i la inse­gu­re­tat jurídica que el text ha pro­vo­cat en el sec­tor, i per dema­nar el reco­nei­xe­ment públic de la importància i el paper de la caça a Cata­lu­nya.

Con­tri­bució social

La fede­ració està molesta perquè la nova nor­ma­tiva és des­pro­por­ci­o­nada i res té a veure amb una rea­li­tat social que sovint s’eti­queta amb un paper dimo­nit­za­dor que no li cor­res­pon. Perquè el col·lec­tiu con­si­dera que desen­vo­lupa una acti­vi­tat res­pon­sa­ble i sos­te­ni­ble, fet que es tra­du­eix en l’orga­nit­zació d’acti­vi­tats d’edu­cació i sen­si­bi­lit­zació dels més petits i joves sobre el medi rural i sobre la importància d’una acti­tud activa en favor de la con­ser­vació d’espècies.

Nova Llei de Caça

A més, des de la FCC, la quarta a Cata­lu­nya en nom­bre de fede­rats (36.849 el 2019) i amb prop de 1.000 soci­e­tats de caçadors arreu del ter­ri­tori, es defensa la neces­si­tat d’empren­dre el camí per dis­po­sar d’una nova Llei de Caça que s’adeqüi al segle XXI (la llei vigent, esta­tal, és del 1970). Un guant que ja han reco­llit la majo­ria de par­tits polítics cata­lans, a l’espera que el Govern aten­gui les deman­des dels caçadors i caçado­res després de les tro­ba­des man­tin­gu­des la set­mana pas­sada entre repre­sen­tants de la fede­ració amb la Con­se­lle­ria d’Agri­cul­tura, Rama­de­ria i Pesca.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)