Un impacte demolidor
Política esportiva. La UFEC i l’Indescat retraten la situació precària de l’esport català, que deixarà d’aportar 921 milions al valor afegit brut
L’impacte del coronavirus en el sector esportiu sense ànim de lucre i privat ha estat demolidor. Només en la segona quinzena del mes de març es van deixar de fer 1.200 esdeveniments esportius a Catalunya i només un 20% es tornaran a programar. Set de cada deu treballadors del sector esportiu s’han vist afectats per un ERTO. El sector deixa d’aportar 921 milions d’euros al valor afegit brut (VAB) català el 2020, “una xifra molt significativa”, segons Gerard Esteva, president de la UFEC, que ahir va presentar un estudi d’impacte econòmic realitzat per l’empresa Pricewaterhouse Coopers. El VAB equival a la revalorització dels béns i serveis en el seu procés de producció. Afegint-hi els impostos corresponents, s’obté el PIB.
“Ens preocupa la debilitat de les nostres entitats. En l’última crisi van tancar el 23% dels clubs. Si ara no establim les bases i les administracions no donen els recursos per tornar a la normalitat, aquest cop hi haurà més destrucció de clubs i reducció de persones que fan esport”, reflexiona Esteva.
L’estudi presenta una projecció que es completarà al setembre. Un desastre que necessita cures ràpides i un pla d’actuació a mitjà termini més sòlid per aixecar el país esportiu amb polítiques tant en l’àmbit català com en l’estatal –l’IVA reduït és un dels grans cavalls de batalla–, fet que també ha remarcat el secretari general de l’Esport, Gerard Figueras: “L’impacte ha estat duríssim, i ens cal sumar tots els esforços, públics i privats.” D’altra banda, ha confirmat que la candidatura Pirineus-Barcelona 2030 no es veurà afectada: “És un dels cinc o sis projectes tractors del país a deu anys de vista.”
Els ingressos dels clubs van caure un 44,8% de mitjana respecte al febrer, i els de les federacions, un 19,9%. Per demarcacions, Tarragona és la més afectada. Els esports de combat lideren el rànquing negatiu. Els clubs han perdut un 89,3% dels ingressos en quotes, publicitat, patrocinis i serveis mensuals i el seu grau de morositat s’ha incrementat fins a un 65,8% de quotes o serveis que no han pogut cobrar, amb Tarragona també al capdavant (181,3%). Només al maig, la caiguda dels ingressos va suposar un 4,25% del total del VAB, més de 50 milions. Si ho extrapolem, suposa un decreixement de 303 milions dels 1.189 que aporten de forma directa.
LA DADA
Factura elevada per al sector privat
Del sector amb ànim de lucre n’ha parlat la presidenta de l’Indescat, Anna Pruna, a partir d’un altre estudi. La situació també és descoratjadora, amb una reducció del 50% dels ingressos i amb les inversions del 2020 aturades. El descens de l’aportació al VAB del sector privat és de 618 milions. Un 81% de les empreses han tingut tensions de tresoreria i un 30% han fet un tancament total. A més, el desconfinament del maig no ha millorat els ingressos. Vuit de cada deu empreses han hagut d’acollir-se a un ERO i set de cada deu treballadors s’han vist afectats.
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024