Més esport

L’esport ja té pla de represa

Covid-19. En la presentació, van merèixer una menció especial la creació de grups estables d’esportistes, la distància social i la quantitat d’espectadors que poden anar als esdeveniments

La distància social de seguretat, la creació de grups estables i permanents d’esportistes, l’autoresponsabilitat i la regulació de la quantitat de públic que podrà assistir als esdeveniments esportius són alguns dels punts bàsics del pla sectorial d’instal·lacions i activitats esportives per a l’etapa de represa que s’ha presentat via telemàtica.

La Generalitat de Catalunya ha recuperat les competències de totes les instal·lacions i competicions esportives, a excepció de les lligues professionals de futbol i bàsquet, i el secretari general de l’Esport i l’Activitat Física, Gerard Figueras, va explicar els conceptes bàsics del pla que s’ha creat. A partir d’ara, no existiran fases: n’hi haurà una de sola, que es podrà anar canviant en funció de com evolucioni la situació. També hi haurà un sol territori, i tots els protocols i normes s’aplicaran arreu. Un altre concepte que va explicar Figueras és que la dada dels aforaments de les instal·lacions queda descartada i que la norma general la marcarà la distància social d’1,5 m entre dues persones o de 2,5 m² per persona. Van merèixer una menció especial les declaracions de responsabilitat que faran els esportistes i també es va posar de manifest que les entitats podran fer les assemblees de manera presencial amb les mesures adequades.

El director del Consell Català de l’Esport, Antoni Reig, en va donar més detalls. Va destacar el fet de crear grups estables i permanents d’esportistes que mantinguin un contacte estret en l’entrenament sense haver de portar mascareta, i que, després de catorze dies sense símptomes, tindrà l’estabilització com a grup amb la declaració de responsabilitat. Pel que fa a la regulació de l’aforament, dependrà del tipus d’esdeveniment. En els que es duguin a terme a l’aire lliure, com a màxim s’hi permetrà una assistència de 2.000 espectadors –podrà ser de 3.000 si els seients estan preassignats–, i el públic sempre tindrà l’obligació de dur mascareta. En una instal·lació tancada, s’hi haurà de controlar l’accés de públic, i en aquest cas l’aforament es rebaixa a 1.000 persones –2.000 amb seients preassignats–. En les dinou instal·lacions que hi ha a Catalunya de més de 5.000 espectadors, el nombre d’assistents es regirà per la distància social d’1,5 m entre dues persones o els 2,5 m² per persona. Pel que fa als esportistes, s’haurà de garantir un espai de 3 m² per persona als vestidors, i a les piscines cada nedador haurà de disposar d’una superfície d’aigua de 4 m².

Pel que fa a les activitats de lleure esportiu per als menors, els grups seran de deu nens o nenes per monitor i, si es fan grups permanents i estables, s’hi podran ajuntar fins a trenta infants amb tres monitors. No s’haurà de portar mascareta tret que sigui necessària per a una actuació puntual de proximitat. La durada d’aquesta etapa de represa de l’activitat esportiva amb aquestes normes no s’ha quantificat en un període de temps determinat, però sí que s’ha posat de manifest que tothom s’ha de preparar mentalment per assumir que serà una temporada força llarga.

EL PLA DE L’ESPORT

La Generalitat recupera les competències i hi haurà una sola fase i un sol territori

Responsabilitat individual i solidaritat

El pla de represa de l’esport no és un pla aïllat, sinó que està lligat amb els plans d’altres sectors. En la presentació, amb la presència de la sub-directora general de Promoció de la Salut del Departament de Salut, Carmen Cabezas, i del sub-director general de Programes en Protecció Civil del Departament d’Interior, Sergio Delgado, s’han volgut destacar dues claus: la responsabilitat individual i la solidaritat envers els altres, en el sentit que tothom ha d’aprendre a quedar-se a casa si té símptomes. Així mateix, la doctora Cabezas ha insistit en la trilogia “distància física, mascareta i rentat de mans”, i ha concretat que ara s’haurà de tenir especial cura amb la neteja, la ventilació i la desinfecció de les instal·lacions i del material. Per la seva banda, Delgado ha afegit un quart element a la trilogia: evitar les aglomeracions. I també ha precisat que el pla no està acabat i que el comitè tècnic en farà un seguiment i una reanàlisi continuats amb l’objectiu de millorar-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)