Una neteja complicada
Espanyol. Haurà de refer la plantilla a partir de la nova normativa de pressupostos de LaLiga i enmig d’un mercat congelat per la Covid-19
La nova normativa d’elaboració de pressupostos per a la temporada 2020/21 obligarà tots els clubs de primera i segona a començar amb dèficit zero. És a dir, tots els clubs comencen amb el comptador a zero i han de quadrar els seus moviments de fitxatges sota aquesta premissa. No podran fer-ho si estan en números vermells per incorporar nous efectius. Aquest canvi de normativa arriba en un moment delicat per a l’Espanyol. El club blanc-i-blau haurà de seguir aquesta normativa ara que també haurà de baixar a segona. L’Espanyol tindrà el pressupost més alt de la categoria gràcies als seus 27 anys a primera de manera ininterrompuda, però tot i això haurà de fer un esforç titànic per reduir salaris en un mínim d’un 50%. Una xifra força significativa. El club ja està treballant de valent en aquesta reestructuració pressupostària i, més que mai, s’acomplirà el precepte que abans de fitxar caldrà deixar sortir.
La situació de l’Espanyol és delicada, i serà important encaixar totes les peces. Uns moviments que han de tenir una cadència precisa per bastir una plantilla competitiva i preparada per assolir l’ascens però a un preu ostensiblement inferior. En aquest sentit, el club ha anat fent moviments en aquesta direcció que, a primera vista, poden ser antagònics o inexplicables, com les renovacions de Javi López, Dídac Vilà o Diego López. Tots tres continuaran, de moment, en l’Espanyol el curs vinent; però això no vol dir que formin part de la plantilla després del 4 d’octubre, la data en què es tanca el mercat d’estiu. L’Espanyol es troba amb la necessitat de tenir un equip mínim per iniciar la temporada, i aquests tres jugadors han renovat però a la baixa. Són futbolistes que ja estan integrants en una nòmina ostensiblement inferior. Cal tenir en compte que hi ha molts futbolistes que acaben contracte d’aquí a una setmana, com ara Ferreyra, Calleri, Iturraspe, Bernardo i Naldo, que no continuaran, i altres futbolistes que també podrien sortir. L’Espanyol ha de tenir un mínim de jugadors per competir des del 12 de setembre, quan comença la lliga, però la plantilla podria ser molt diferent de la fotografia de la primera jornada. Dins del club saben que el procés dels canvis estructurals dins de la plantilla no seran immediats, i aquí hi tindran molt a veure dos tipus de futbolistes. La primera via és fer unes bones vendes en un mercat antinatural pel coronavirus i de preus a la baixa. Els diners que s’aconsegueixin, al marge de reduir la massa salarial, serviran per invertir en la remodelació de l’equip. Aquí hi ha noms que estan a l’aparador com Marc Roca, David López o Darder.
La nova cotilla estricta de la lliga combinada amb un mercat congelat i de poc moviment per obtenir bons traspassos a causa de la Covid-19 i el fet de baixar a segona, que obliga a fer jocs malabars per rebaixar la massa salarial d’un equip que estava al màxim. Molta feina.
JOC DE MALABARS
L’Espanyol haurà de rebaixar un mínim d’un 50% la massa salarial de l’equipLa situació de Cabrera i RDT
L’altra pota de les decisions en la planificació vindrà enquadrada per les situacions particulars de RDT i Cabrera. El davanter i el central tenen clàusules en cas de descens per les quals poden marxar cedits si un tercer club paga tota la seva fitxa, 6 milions el punta i 3 el central. Tot i això, també hi ha la via que continuïn i, de fet, aquests dos jugadors i Embarba ja tenen per contracte una reducció de sou per estar a segona, tot i que recuperaran els seus emoluments un cop l’equip pugi a primera i de manera prorratejada. Ara caldrà veure si aquests jugadors es volen quedar a segona amb l’Espanyol, cobrant menys, o bé sortir cedits a un tercer equip. Tot i això, la sortida d’aquests alleugeriria la massa salarial, i aquest és el dilema que té ara l’Espanyol per refer la plantilla.