Més esport

L’esport, tocat de mort

El sector demana la reactivació de l’activitat, la modificació del toc de queda i ajudes a les empreses i les entitats

Considera que les noves restriccions tindran un impacte devastador

Sota la pre­missa que el sec­tor espor­tiu està tocat de mort si no hi ha un canvi radi­cal i molt aviat, la comissió d’esports de Foment del Tre­ball va pre­sen­tar el pla de res­cat del sec­tor espor­tiu de Cata­lu­nya. Les mesu­res se cen­tren en la neces­si­tat de la tor­nada de les com­pe­ti­ci­ons, de modi­fi­car el toc de queda i poder fer entre­na­ments fins a les deu de la nit, l’acti­vació d’incen­tius fis­cals per a enti­tats que n’asse­gu­rin la super­vivència després de la crisi, i l’ator­ga­ment d’aju­des direc­tes a enti­tats. La pre­sen­tació del pla de res­cat la va fer Gerard Esteva, pre­si­dent de la Unió de Fede­ra­ci­ons Espor­ti­ves de Cata­lu­nya (UFEC) i de la comissió, que el va resu­mir en tres àmbits: “La reac­ti­vació de l’acti­vi­tat espor­tiva, la modi­fi­cació del toc de queda i els ajuts a fons per­dut per a empre­ses i enti­tats. Si no, estem tocats de mort.”

Per Gerard Esteva les mesu­res que s’han de pren­dre són clares: “Exi­gim la tor­nada de la com­pe­tició espor­tiva, que s’elevi l’afo­ra­ment de les ins­tal·laci­ons espor­ti­ves del 50 al 70% i que es per­meti allar­gar els entre­na­ments fins a les deu de la nit en el pre­sent toc de queda.” En l’apar­tat fis­cal reclama: “L’IVA super­reduït del 4% sobre els ser­veis espor­tius, la supressió de l’IVA en inver­si­ons en equi­pa­ments espor­tius i la deducció en l’IRPF de les quo­tes d’ins­tal·laci­ons espor­ti­ves i de les llicències.”

El toc de queda

Gerard Esteva també es mos­tra con­tra­riat per la res­tricció horària i el fet de tan­car les ins­tal·laci­ons a les nou del ves­pre: “El toc de queda és des­astrós, jo en dic el toc de mort.” Segons ell, el 70% dels entre­na­ments fede­rats es fan a par­tir de les nou i que hau­ran de dir als espor­tis­tes que no es poden entre­nar. “És un greuge com­pa­ra­tiu amb altres comu­ni­tats autònomes i la resta d’Europa.”

En aquest acte també van inter­ve­nir repre­sen­tants de fede­ra­ci­ons, de clubs i d’enti­tats. Fer­ran Aril, pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Bàsquet, manté la línia de la UFEC: “Hem tre­ba­llat molt fort per com­plir els pro­to­cols, ha sigut molta feina. Volíem tenir les màximes garan­ties i que no hi hagués cap dubte. Crec que l’esport és segur.” En referència al tan­ca­ment de les ins­tal·laci­ons a les nou del ves­pre, asse­nyala que el 90% de l’esport és ama­teur i que la gent no es podrà entre­nar perquè les hores de pis­tes són majo­ritària­ment de les vuit del ves­pre a les dotze de la nit. “És impos­si­ble. S’omplen la boca que l’esport és cul­tura, l’esport és salut. Que m’ho expli­quin.” El secre­tari gene­ral de la Fede­ració Cata­lana de Fut­bol, Oriol Camacho, va fins i tot més enllà en les seves rei­vin­di­ca­ci­ons: “Hi ha indig­nació, són mesu­res des­pro­por­ci­o­na­des.” Camacho recorda que l’esport català va ser pio­ner en la cre­ació de mesu­res de pro­to­col i que creu que les coses s’han fet bé, però que ara se sen­ten aban­do­nats per les admi­nis­tra­ci­ons: “Tot l’esforç fet no ha ser­vit per a res, ens sen­tin enga­nyats i traïts.”

Fran­cesc Cayu­ela, pre­si­dent del GEiEG, va par­lar dels clubs sense ama­gar la gran pre­o­cu­pació i can­sa­ment per la pèrdua de socis i recur­sos. , Con­si­dera que les mesu­res són “com­ple­ta­ment equi­vo­ca­des”. “Res­trin­gir hora­ris és un greuge amb altres sec­tors, si el toc de queda és a les onze, és a les onze, tots igual.” També des­taca que les admi­nis­tra­ci­ons mai han estès la funció dels clubs i de l’esport: “Ho veuen com un espec­ta­cle paral·lel i secun­dari. L’esport és salut, cohe­si­ona i inte­gra.”

Impacte labo­ral

La pre­si­denta d’Indes­cat, Anna Pruna, va en la mateixa línia. “L’impacte és devas­ta­dor”. Segons ella, set de cada deu tre­ba­lla­dors del sec­tor es van veure afec­tats pels ERTO en el con­fi­na­ment i que tres de cada deu es que­da­ran sense feina, i segu­ra­ment la xifra s’incre­men­tarà. També asse­gura que es tri­garà molt a recu­pe­rar les pèrdues i que “ani­rem 20 anys enrere, serà la mort de clubs i empre­ses”. Josep Vila­dot, pre­si­dent de Ges­ti­ona, explica que hi ha molta pre­o­cu­pació i que al vol­tant de les ins­tal·laci­ons muni­ci­pals “hi ha pro­jec­tes soci­als que no es poden posar en perill”.

EL PROTAGONISTA

El toc de queda és desastrós, jo en dic el toc de mort. El 70% dels entrenaments federats són a partir de les nou del vespre
Hi ha tres àmbits: la reactivació de l’activitat esportiva, la modificació del toc de queda i els ajuts a fons perdut per a empreses i entitats
És un greuge comparatiu amb altres comunitats autònomes i la resta d’Europa
Gerard Esteva
PRESIDENT DE LA UFEC

El suport de Foment del Treball

L’acte de presentació del pla de rescat del sector esportiu de Catalunya es va fer a la seu de Foment del Treball i el seu president, Josep Sánchez Llibre, va afirmar que el sector tenia tot el seu suport i que estarien al seu costat en les trobades amb les institucions. “Estem en situació excepcional, cada cop és més difícil donar viabilitat a les nostres empreses. Necessitem un pla de rescat per a diferents sectors i avui parlem de l’esport”, va afirmar Josep Sánchez Llibre, que també va dir que són necessaris 50.000 milions addicionals per a les empreses espanyoles i que una part, que va xifrar en uns mil milions, havia de ser per al sector esportiu. “Cal una injecció directa com s’ha fet en altres països europeus”, va manifestar el president de Foment del Treball.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.