Clam transversal i unitari de tot el sector esportiu
Covid-19. Federacions, clubs, empreses, gestors d’instal·lacions, universitats i col·legis professionals reclamen al govern ser reconeguts com un servei essencial per poder reprendre l’activitat
L’esport català va tornar a fer una demostració de força i unitat en un acte reivindicatiu a la plaça Sant Jaume en què va reclamar el seu reconeixement com un servei essencial i, per tant, poder reprendre l’activitat. Representats de tots els sectors de l’esport, federacions, clubs, empreses, gestors d’instal·lacions, universitats i els col·legis professionals van llegir un manifest per reivindicar que l’esport incideix directament en la millora de la salut, en l’educació i la formació, i en la inclusió social. Unes 1.400 persones, el màxim permès en l’espai habilitat guardant les mesures de seguretat, es van manifestar en favor del sector esportiu, alguns exhibint el material propi de la seva activitat, com ara els estics d’hoquei, raquetes de tennis o mascares d’esgrima. En només una setmana, el manifest perquè l’esport sigui reconegut com un servei essencial ja ha rebut més de 80.000 adhesions de particulars.
Reclamacions
El president de la UFEC, Gerard Esteva, va obrir l’acte interpretant El cant dels ocells amb el seu violí, dedicat als morts per la Covid-19 i en suport del servei sanitari, i el va tancar amb un abrandat discurs en què va exigir “fets i no paraules” al govern de la Generalitat. El dirigent esportiu va interpel·lar directament la consellera de Salut, Alba Vergés; el conseller d’Interior, Miquel Sàmper; el Procicat; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el vicepresident en funcions de president, Pere Aragonès, perquè els “escoltin”. Esteva va resumir les seves reivindicacions en cinc punts: “Que ens deixin obrir els clubs i les instal·lacions esportives, perquè l’esport és salut física i mental. Que ens deixin tornar a competir perquè els nostres equips són la cèl·lula bàsica de cohesió social. Que el govern posi ajudes directes i efectives a un sector que és a l’UCI. Que es reconegui l’esport com un servei essencial. I que totes aquestes mesures siguin de caràcter urgent i immediat.” El president de la UFEC va tancar el seu míting amb una crida: “Catalunya serà esportiva o no serà.”
Abans que Esteva, ja havien intervingut davant del faristol representants de tots els sectors esportius. Josep Viladot, president de Gestiona (gestors d’instal·lacions esportives públiques de Catalunya), va qualificar les mesures del govern de desproporcionades i contradictòries. “Tancant les instal·lacions esportives volien aturar la mobilitat i no ha funcionat. Al contrari, hem vist com parcs, carrers, platges i muntanyes s’omplien de gent que feia esport sense cap mena de control”, va sentenciar. Anna Pruna, presidenta d’Indescat, es va referir a la situació d’alarma social perquè ja hi havia 55.000 treballadors del sector empresarial esportiu afectats, i 25.000 més que perdran la feina. August Tarragó, president d’Adecaf (la patronat del fitnes); Pere Manuel, president del Coplefc, i Ulpi Roman, representant de les universitats, també van parlar dels beneficis de la pràctica esportiva. Dins el món federatiu, van intervenir Ferran Aril, president de la Federació Catalana de Bàsquet; Joan Soteras, president de la de futbol, i Enric Bertrán, president de la de natació, un dels esports més castigats pel tancament de clubs i instal·lacions. En aquest sentit, Bertrán va reiterar que s’està “posant en risc el model català de l’esport, un model d’èxit del qual sempre presumim”.
Després dels parlaments, la comitiva es va reunir amb la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, i el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras. Budó va traslladar als representants esportius que s’està treballant perquè el sector pugui reobrir i recuperar una certa normalitat al més aviat possible.