Més esport

Un llegat colossal

Mor als 90 anys Josep Lluís Vilaseca, l’home que va dissenyar l’estructura de l’esport a Catalunya tal com la coneixem

Va ser clau en l’èxit dels jocs de Barcelona no només en l’organització sinó en la creació del CAR, que ja porta el seu nom

La bio­gra­fia de Josep Lluís Vila­seca (Bar­ce­lona, 1930), mort la mati­nada d’ahir als 90 anys, és gai­rebé ina­bas­ta­ble. El diri­gent va publi­car les seves pròpies memòries escri­tes de bra­cet amb l’escrip­tor Genís Sinca el 2014: Que consti en acta. Pel que explica en el lli­bre i en dues entre­vis­tes en aquest diari el 2014 i el 2017 la història de l’esport i la política a Cata­lu­nya no s’ente­nen sense ell.

Vila­seca va començar a fer-se cone­gut en l’àmbit espor­tiu quan va ser direc­tiu del Barça amb Agustí Mon­tal (1969-77), una etapa en què no es va mos­se­gar la llen­gua per defi­nir com era trac­tat el club català en plena dic­ta­dura: “Els arbi­trat­ges eren un escàndol, feien esgar­ri­far, i ningú ho veia per la tele­visió. Ber­nabéu ho tenia tot con­tro­lat.” Després va dei­xar empremta en el fut­bol inter­na­ci­o­nal. La seva pre­sidència en la comissió jurídica i de dis­ci­plina de la UEFA va por­tar can­vis impor­tants, com ara la intro­ducció del vídeo per repas­sar les acci­ons polèmiques, en aquell moment tota una revo­lució.

El dis­seny que Vila­seca va aca­bar com­ple­tant en l’esport català no l’hau­ria pogut fer en soli­tari. Va ser esco­llit espe­ci­al­ment per a aquesta missió per Jordi Pujol. La seva relació amb el pre­si­dent va començar en plena lluita anti­fran­quista. Vila­seca va ser l’home que va des­ple­gar el traspàs de les com­petències d’esports a la Gene­ra­li­tat cre­ant les actu­als fede­ra­ci­ons cata­la­nes i, a par­tir d’aquí, la pri­mera llei de l’esport.

El traspàs efec­tiu de la gestió espor­tiva de Madrid al govern es va fer l’agost del 1980. “Sense ni un ral”, recor­da­ria. “Vam començar des de zero. No teníem res, només la com­petència.” El procés, expli­cat pel mateix Vila­seca, va ser el següent: pri­mer crear les fede­ra­ci­ons cata­la­nes i eli­mi­nar les pro­vin­ci­als –“ingo­ver­na­bles”– tot i que molts s’hi van opo­sar total­ment. Va des­ti­tuir, de fet, el dele­gat a Girona de la fede­ració de fut­bol, Pau Gar­cia Cas­tany, perquè es negava a con­ver­tir-se en el dele­gat del govern català. “La ida que tenien a Madrid en aquell moment era que això de la Gene­ra­li­tat dura­ria cinc mesos.” Al final les comu­ni­tats autònomes aca­ba­rien copi­ant el model de Vila­seca al peu de la lle­tra.

Josep Lluís Vila­seca va ser, a més, l’home de la Gene­ra­li­tat en el comitè orga­nit­za­dor dels Jocs (COOB). Va viure tot el procés d’elecció i d’orga­nit­zació dels Jocs en pri­mera per­sona. En dife­rents oca­si­ons va expli­car que tant ell com Pujol van ante­po­sar sem­pre els interes­sos de Bar­ce­lona i Cata­lu­nya als del par­tit perquè els Jocs fos­sin un èxit. No va ama­gar tam­poc que sense Sama­ranch aque­lla aven­tura no hau­ria tirat mai enda­vant. “Ell va llui­tar per por­tar els Jocs Olímpics a Bar­ce­lona perquè es volia redi­mir del seu pas­sat fran­quista”, adme­tia Vila­seca, que sem­pre havia con­si­de­rat que “no s’ha fet justícia” a l’esforç del pre­si­dent del COI per por­tar els Jocs a la seva ciu­tat. “I també s’hi jugava molt, perquè si Bar­ce­lona no hagués gua­nyat, la seva car­rera com a pre­si­dent del COI s’hau­ria aca­bat. Tot­hom sabia que era la seva aposta per­so­nal.”

Vila­seca va viure en pri­mer per­sona la bata­lla per por­tar els Jocs a Bar­ce­lona i que va tenir lloc en una ciu­tat que conei­xia molt bé: Madrid. “Abans del 1982 allà tenien claríssim que no es farien mai uns Jocs a Bar­ce­lona. El seu secre­tari gene­ral, Jesús Her­mida, em va dir per­so­nal­ment que no li parlés més d’aquest tema.”

Vila­seca va par­ti­ci­par direc­ta­ment en la cre­ació d’un dels grans actius dels Jocs, el CAR de Sant Cugat: “Era ver­gonyós que havent estat nomi­nats no hi hagués cap cen­tre d’alt ren­di­ment. Vam com­prar l’edi­fici i vaig anar a Madrid amb un con­veni en què ho pagàvem tot a mit­ges.” Aquest con­veni encara és vigent. El 2017 se li va fer un home­natge amb motiu del trentè ani­ver­sari del cen­tre. Des de lla­vors el cen­tre s’ano­mena ofi­ci­al­ment CAR Josep Lluís Vila­seca.

El diri­gent, és clar, també es va veure immers en les nego­ci­a­ci­ons per la presència del català en les cerimònies i altres aspec­tes deli­cats. “La tria del pro­jecte de la cerimònia d’inau­gu­ració, per exem­ple. Hi havia el del Bas­sat i un altre amb un toc més espa­nyo­lista, amb toros i tot això, que no era ade­quat al nos­tre tarannà. Aquell dia jo pre­si­dia el comitè exe­cu­tiu i em vaig plan­tar.”

Dis­tin­ci­ons

En va tenir de diver­ses, entre els quals la Creu de Sant Jordi (2002), l’orde de mèrit de la UEFA (2007) i la meda­lla d’or de la ciu­tat de Bar­ce­lona al mèrit espor­tiu.

A banda de tota una vida dedi­cada a la política i la direcció espor­tiva Vila­seca també va ser dipu­tat al Par­la­ment per CiU (1995-97), pre­si­dent de l’asse­gu­ra­dora Agru­pació Mútua (1997-2006) i mem­bre del COE.

Va ser clau en l’inici de la nova etapa democràtica i un gran amic de les federacions
Gerard Esteva
president UFEC
Va ser el pare del sistema esportiu català i un referent en majúscules dels que l’hem seguit
Gerard Figueras
Secretari General de l’Esport

La primera pedra del Circuit

Vilaseca també va ser el primer home del govern, a petició de Pujol, que es va reunir el 1988 amb l’històric president del RACC Sebastià Salvadó per començar a buscar terrenys i la fórmula per pagar un gran circuit de F1 i motociclisme. Tres anys després s’inauguraria el Circuit de Catalunya, una altra fita de l’esport català.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)