Padbol Girona
Una altra manera de practicar el futbol
El padbol, una fusió entre el pàdel i el futbol, aterra a Girona en plena pandèmia a través de set joves amants de l’esport
Creat el 2008 a l’Argentina i des del 2019 implantat al territori català, la facilitat d’assimilació i l’adaptació a tots els públics el fan atractiu per als usuaris
Fa escassos mesos, en plena pandèmia, quan més valentia i fermesa demanava l’entorn i la situació, un grup de set joves amants del futbol van decidir fer el pas de muntar el Padbol Girona, una nova manera d’entendre el futbol, i també el pàdel, un esport contínuament en creixement que cada any que passa té més practicants. Les instal·lacions del X3 Club Girona Pàdel, a la carretera Cartellà, s/n, pol. ind. Jueria, 17150 Domeny, Girona, en el camí a Sant Gregori, van acollir la iniciativa del grup, amb l’objectiu d’implantar aquesta nova modalitat esportiva fàcil d’entendre, per a tots els públics i totes les edats. L’acceptació ha estat molt bona en les primeres passes del projecte liderat per Albert Anglès, Aitor Yeto, Lluis Micaló, Joaquim Culebras, Marcos Arizmendi, Pau Garcia i Dídac Jerez, molts d’ells integrants de l’equip de futbol de la UdG, que tants èxits va assolir en els diferents campionats en què van participar a les ordres d’Adam Fontes, un grup d’amics i també d’emprenedors als quals les inclemències provocades per la Covid-19 no han fet enrere.
El padbol va néixer el 2008 a l’Argentina a través de l’empresari Gustavo Miguens, que va voler donar un toc de dinamisme al ja popular futbol tennis. Des de llavors, el padbol va anar creixent i consolidant-se en més de vint països i va arribar també a Catalunya el 2019, amb la instal·lació de quatre pistes al costat del municipal del Guinardó, on juga els seus partits el Martinenc. És precisament allà on els impulsors del Padbol Girona van conèixer l’esport i s’hi van enganxar fins a voler portar-ho a prop de casa: “Som un grup d’amics que ens coneixem de la UdG i alguns d’ells van descobrir el padbol a Barcelona. Ens va encantar i anàvem habitualment a jugar-hi, ja que és un esport que enganxa molt. Després de diverses converses amb els responsables de Padbol Catalunya, vam poder obrir la franquícia a Girona i estem molt contents i orgullosos de l’acceptació que està tenint, tot i que vivim temps complicats per culpa del coronavirus”, explica Dídac Jerez, un dels socis, que agraeix les comoditats i facilitats del propietari de les instal·lacions per donar cabuda al padbol.
Les normes del padbol
Com tots els esports, aquesta nova modalitat que fusiona el pàdel amb el futbol té una normativa internacional. Les pistes de padbol tenen unes dimensions més reduïdes que les de pàdel, ja que estan fixades en deu metres de llarg per sis d’ample. A més, s’hi juga amb una pilota de 4,5 polzades, més petites que les habituals de futbol. A grans trets, la puntuació del padbol és com la del pàdel (15/0, 30/0, 40/0 i joc). Els sets els guanya qui aconsegueix sis jocs i en cas d’empat a cinc, per endur-se el set, la parella que venç ha de fer-ho per dos jocs (o amb un tie-break després del 6-6). El servei ha de ser encreuat i ha de botar al quadrat delimitat de la pista contrària (el bot és obligatori), però es pot fer servir el vidre propi per fer rebotar la pilota. Pel que fa als tocs, el màxim són tres per parella, un aspecte similar al vòlei (recepció, col·locació i rematada) i un mateix jugador no pot fer dos tocs seguits. Pel que fa al mínim de tocs, han de ser dos per parella, tot i que hi ha dues excepcions, en cas de tornar la pilota en la zona delimitada en vermell (més propera a la xarxa) o si es fa rebotar al vidre abans de tornar al camp contrari (en aquest cas es podria fer amb només un toc): “És un esport pensat per a qualsevol persona, tingui o no idea de futbol. Les normes s’assimilen de seguida, és per a tots els públics, es poden formar parelles mixtes o de nens i nenes”, hi afegeix Dídac Jerez.
Des del Padbol Girona, s’intenta oferir un servei ampli als usuaris a través d’iniciatives que poden atraure un ventall més ampli de públic com ara aniversaris per a mainada, tornejos per mesurar la competitivitat de les parelles (del 2 al 5 de gener es farà la primera edició del torneig de Reis a les instal·lacions de Domeny) i una nova manera d’entrenar-se per als equips de futbol federats i no federats: “Estem començant i tenim alguna limitació de pistes, però amb cert temps podem adaptar l’espai i l’entorn. Oferim entrenaments diferents per a equips de futbol amb dinàmiques diferents ideades per l’Aitor Yeto [expreparador físic del Figueres, el Girona B i, actualment, a l’Andorra, de segona B], també hem fet aniversaris i els tornejos, que sempre agraden a la gent. Estem contents, la gent porta el futbol a dins i, com que no poden jugar o entrenar-se amb el seu equip, els jugadors venen a provar-ho, s’hi enganxen i els atrau molt.”
Actualment el futbol està ampliant horitzons fusionant-se amb altres esports. Els més coneguts són el futbol tennis i el futbol vòlei, i actualment el padbol està emergint, però també s’estan donant a conèixer altres modalitats que barregen, per exemple, el futbol i el golf.