Més esport

Amb el permís de la Covid-19

Els Jocs Olímpics de Tòquio són el gran esdeveniment de l’any, amb l’Eurocopa de futbol en un segon terme

Tots dos es van ajornar l’any passat i ara tothom està pendent de l’evolució de la pandèmia i de crear protocols sanitaris

Els Jocs Olímpics de Tòquio és el gran esdeveniment del calendari esportiu del 2021, amb l’Eurocopa de futbol com a segona gran competició d’aquest any que s’acaba d’estrenar. Tots dos campionats s’havien de disputar l’any 2020 i es van haver d’ajornar per culpa de la pandèmia de la Covid-19 i buscar noves dates. Per aquest motiu els organitzadors i els participants d’aquestes competicions estaran molt pendents de l’evolució del coronavirus i de com pot anar afectant els diferents països que els organitzen o que hi han de participar. Per això s’està treballant en diferents mesures i protocols sanitaris per fer possible que es puguin organitzar amb la màxima seguretat. Els Jocs Olímpics se celebraran al Japó i estan centralitzats en la ciutat de Tòquio, però l’Eurocopa de futbol té fins a dotze ciutats seu en dotze països diferents.

Arriben les vacunes

En aquest principi del 2021 la Covid-19 continua plenament activa i ja s’han començat a distribuir i a fer servir les vacunes que tothom estava esperant per fer-li front. La vacunació massiva de la població encara trigarà, i ningú sap realment com evolucionarà tot plegat. Per això encara hi poden haver canvis, ajornaments i suspensions de competicions, i el calendari té una bona mesura de provisionalitat.

L’any passat es van haver de suspendre i ajornar competicions a tot el món. El canvi d’any i de dates d’un esdeveniment amb tanta ressonància i participació mundial com els Jocs va trastocar el calendari esportiu del 2021. Els Jocs de Tòquio van intentar mantenir les dates inicials d’un any abans i es van col·locar del 23 de juliol al 8 d’agost. Totes les competicions es van anar encaixant a partir d’aquestes dates, i tenint en compte també que molts esports han de disputar les seves proves de classificació per als Jocs.

El primer gran esdeveniment internacional del 2021 que es posarà en marxa és el mundial d’handbol, que es disputarà a Egipte del 13 al 31 de gener. Habitualment una de les primeres cites del gener era l’obert d’Austràlia de tennis a partir de la segona setmana de l’any, però aquesta vegada ja fa un temps que es va fer un canvi i està previst que es disputi al mes de febrer, del 8 al 21.

Els aficionats al futbol tindran un mes intens a l’estiu, ja que en les mateixes dates, de l’11 de juny a l’11 de juliol, es disputaran la copa Amèrica, que està compartida entre l’Argentina i Colòmbia, i l’Eurocopa, repartida per dotze ciutats de dotze països europeus. Són Copenhaguen (Dinamarca), Amsterdam (Països Baixos), Bakú (Azerbaidjan), Bilbao (País Basc), Bucarest (Romania), Budapest (Hongria), Dublín (República d’Irlanda), Glasgow (Escòcia), Sant Petersburg (Rússia), Munic (Alemanya), Roma (Itàlia) i Londres (Anglaterra).

La final abans dels Jocs

L’NBA, que a finals de l’any 2020 va crear una bombolla a Orlando, com moltes altres a Europa, per disputar la fase final i decidir el guanyador, ja està en marxa des de finals de desembre en una temporada concentrada. La intenció és que la final que decideix el campió acabi abans del 22 de juny perquè els jugadors puguin anar amb les seves seleccions i participar en els Jocs Olímpics. El mundial de fórmula 1 i de MotoGP ja van presentar els seus calendaris del 2021. L’any passat van competir amb un calendari reduït i pràcticament europeu, i en aquest la fórmula 1 ha planificat 23 proves i començarà el 21 de març, mentre que MotoGP n’ha programat 20, la primera el 28 de març.

AL COMPLERT

La fórmula 1 i MotoGP han previst més de 20 curses, com en un any normal

LA PRIMERA CITA

El mundial d’handbol comença el 13 de gener a Egipte i obre el foc internacional

La bombolla olímpica per als esportistes

Des de fa uns mesos el comitè organitzador dels Jocs de Tòquio i el Comitè Olímpic Internacional estan treballant perquè els Jocs Olímpics es puguin disputar amb totes les garanties sanitàries i la seguretat per als esportistes. Ja s’han donat a conèixer alguns detalls de la bombolla olímpica que es vol crear, i s’espera que, segons vagi evolucionant la pandèmia, s’anunciïn noves mesures. De moment s’ha fet públic que els esportistes s’hauran de fer proves cada quatre o cinc dies i que la seva estada a la vila olímpica serà el mínim que requereixi la seva presència en la competició. Els aletes no podran anar a la ciutat de Tòquio per visitar-la i passejar, i està previst que vagin dels seus allotjaments a les instal·lacions per entrenar-se o competir, i novament de tornada a la vila olímpica. En un principi la planificació incloïa el públic local i en certa mesura també l’internacional, però en aquests moments va prenent més força que les competicions es facin sense els aficionats que vinguin d’arreu del món. A finals de l’any passat el govern del Japó va decretar el tancament de fronteres per als estrangers que no siguin residents al país. Encara falten mesos per a la inauguració dels Jocs Olímpics, el 23 de juliol, i fins llavors s’haurà de continuar molt atents a la Covid-19.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)