Atletisme

XÈNIA BENACH

CAMPIONA D’ESPANYA I RECORDISTA CATALANA DE 60 M TANQUES

“L’entrenador tenia clar que el futur era a les tanques”

L’atleta vilafranquina, subcampiona estatal de pentatló sub-23 el 2020, fa amb èxit la transició a les tanques i es converteix en una de les sensacions de l’hivern amb el rècord català, el títol estatal absolut i la classificació per a l’europeu

Aquest any, amb el repte d’anar a l’europeu de Torun i de ser internacional, ens vam focalitzar en les tanques
Ara soc més especialista de tanques, però tampoc he deixat del tot les combinades. M’agradaria fer-ne alguna més perquè l’ambient és molt maco

Xènia Benach (Vila­franca del Penedès, 2000) havia traçat fins al curs pas­sat una bri­llant tra­jectòria en les pro­ves com­bi­na­des en les cate­go­ries de pro­moció. Era la cam­pi­ona cata­lana i sub­cam­pi­ona espa­nyola sub-23 de pen­tatló el 2020, i el 2018 fins i tot havia estat inter­na­ci­o­nal sub-20 en un encon­tre a Aubanha (França). El seu entre­na­dor de sem­pre, David Ruiz, però, tenia clar que el seu futur era a les tan­ques. Aquest curs s’han deci­dit a fer el pas i l’aposta ha sor­tit rodona: tres rècords de Cata­lu­nya (8.23, 8.22 i 8.10), títol esta­tal sub-23 i abso­lut, aquest cap de set­mana a Madrid, i bit­llet per a l’euro­peu de Torun (Polònia).

Sor­presa per la seva actu­ació al poli­es­por­tiu Gallur de Madrid, o ja s’ho espe­rava?
M’estava entre­nant per bai­xar de 8.15, però una cosa és entre­nar-ho i l’altra és fer-ho. La marca està molt bé, però és el fruit dels entre­na­ments.
No es pot obviar que amb vista al títol la va afa­vo­rir el fet que des­qua­li­fi­ques­sin Teresa Erran­do­nea en la semi­fi­nal per una sor­tida nul·la.
Sí, em va saber greu. Si hagués cor­re­gut en la final m’hau­ria gua­nyat, òbvi­a­ment.
Això mai se sap.
Tenia millor marca que jo i sem­pre és una opor­tu­ni­tat com­pe­tir al cos­tat d’una atleta que corre més que tu, perquè t’hi engan­xes i acos­tu­mes a córrer també més.
Arran d’aque­lla des­qua­li­fi­cació, hi ha hagut força debat sobre si s’ha de modi­fi­car el límit de 0,100 de temps de reacció. Què en pensa?
Hi estic d’acord perquè hi ha velo­cis­tes que són molt ràpides en el temps de reacció i aquesta nor­ma­tiva està feta de fa molts anys. S’hau­ria d’actu­a­lit­zar i fer ús dels vídeos, i dels nous avenços digi­tals.
Com a cam­pi­ona d’Espa­nya, no com­pe­tirà demà en el míting de Madrid al cos­tat d’Erran­do­nea, Jerez, Vicente i com­pa­nyia?
No, perquè tinc exàmens. Estic fent el segon i últim curs d’imatge per al diagnòstic i medi­cina nuclear, i pràcti­ca­ment cada set­mana tinc exàmens. Hau­ria hagut de mar­xar avui i tor­nar dijous. Massa coses, i així em podré pre­pa­rar millor per a l’euro­peu, que ja és la set­mana següent.
Amb els 8.10 es col·loca entre les vint pri­me­res del rànquing euro­peu. Qui­nes expec­ta­ti­ves té amb vista a Torun?
Serà el meu debut en un gran cam­pi­o­nat i si pogués pas­sar a les semi­fi­nals ja seria prou.
I amb vista a la cam­pa­nya a l’aire lliure, quins rep­tes es plan­teja?
Hi ha molts cam­pi­o­nats impor­tants, sobre­tot l’euro­peu sub-23 a Ber­gen, i els Medi­ter­ra­nis, també sub-23 a la Nucia.
I els Jocs de Tòquio?
Per ara, són molt difícils. Hau­ria de sor­tir tot molt bé per poder anar-hi.
Ja es con­si­dera exhep­tat­leta o encara no?
Ara soc més espe­ci­a­lista de tan­ques, però tam­poc ho he dei­xat del tot. M’agra­da­ria fer alguna com­bi­nada més perquè l’ambi­ent és molt maco.
Quan i per què va deci­dir apar­car les com­bi­na­des per cen­trar-se en les tan­ques?
L’any pas­sat ja vaig fer rècord de Cata­lu­nya amb 8.32 i el meu entre­na­dor sem­pre em deia que el meu futur eren les tan­ques. Però vaig con­ti­nuar una tem­po­rada més perquè també m’anava bé la llar­gada. Aquest any, amb el repte d’anar a l’euro­peu i de ser inter­na­ci­o­nal, ens vam foca­lit­zar en les tan­ques. I ha estat clau en la millora perquè el temps que dedi­cava a altres dis­ci­pli­nes ara s’ha con­cen­trat tot en les tan­ques. De fet, el meu entre­na­dor ja m’ho deia des de petita: “Encara que no t’agradi, el futur són les tan­ques.” No és que no m’agradés, però al prin­cipi em feien res­pecte i un any vaig tenir una mica de crisi a l’hora de superar la pri­mera tanca.
Les atle­tes que venen de les com­bi­na­des estan fetes d’una pasta espe­cial?
El fet d’haver fet com­bi­na­des pot­ser et dona com un punt de resistència. No sé com expli­car-ho, el fet d’haver de com­ple­men­tar diver­ses moda­li­tats et dona la capa­ci­tat de con­cen­trar-te en cada prova i en cada moment. En la com­bi­nada, si una prova et surt mala­ment has de fer foc nou i cen­trar-te en la següent. Això sí que m’ho han ense­nyat.
Té algun refe­rent atlètic?
El meu entre­na­dor sem­pre em posa com a exem­ple l’aus­tra­li­ana Sally Pear­son, cam­pi­ona olímpica de 100 m tan­ques a Lon­dres 2012, entre molts altres títols.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)