Rememorant els orígens
Natació. La federació catalana reviu el centenari de la seva fundació a la mateixa seu on es va constituir el 1921, al Centre de Dependents de la rambla de Santa Mònica, la històrica seu de la UGT
“Reunits els senyors anotats al marge, representants de ses respectius clubs, en una sala del Centre de Dependents de Barcelona, situat en la Rambla Santa Mònica número 25, el dia 25 de febrer de 1921, a les 10 de la nit, amb l’exclusiu objectiu de constituir la Federació Catalana de Natació Amateur.” Així s’encapçalava l’acta fundacional de la Federació Catalana de Natació (FCN) i cent anys després, l’actual junta directiva, presidida per Enric Bertrán, ho va voler reviure en el mateix escenari, la històrica seu de la UGT. “Es tracta d’un acte senzill, però molt emotiu i significatiu. No és senzill localitzar la seu fundacional perquè en cent anys poden haver passat moltes coses, però la nostra història està molt ben documentada i sabíem que era aquest edifici de la Rambla, on aleshores estava ubicat el Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria de Barcelona, el Cadci. En definitiva, es tracta d’un acte de reconeixement als nostres pioners, als nostres forjadors i fundadors”, va explicar Bertrán.
Durant l’acte d’homenatge es van voler enllaçar les pinzellades històriques d’aquests cent anys de trajectòria amb l’actualitat. La primigènia FCN la van constituir nou clubs: el CN Barcelona, el CN Sabadell, el CN Athlètic, l’Ateneu Enciclopèdic Popular, el Club de Mar, el CN Pop, el Camp d’Esports de Lleida, el Club de Natació XX i el CN Mataró. Aquells nou clubs originals s’han convertit en 128, amb gairebé 17.000 llicències i multitud d’èxits esportius, tant estatals com internacionals. Per refermar la constitució de la federació es va instar representants qualificats dels quatre clubs que encara perviuen –el CN Barcelona, el CN Atlètic Barceloneta, el CN Sabadell i el CN Mataró– que signessin en el llibre d’or de la FCN, tal com havien fet en aquest mateix escenari i cent anys enrere els seus fundadors.
A l’acte commemoratiu hi van ser presents destacats nedadors com Mari Pau Corominas, Miquel Torres, Santiago Esteva o Aschwin Wildeboer, i waterpolistes com Joan Lluís Abellán, Lolo Ibern, Pere Robert i Lluís Bestit, que a més va ser el setzè president de la FCN i predecessor de l’actual. La primera presidència la va exercir Jaume Mestres, que també va ser un dels impulsors de la candidatura olímpica de Barcelona per als Jocs del 1924.
A més de l’amfitrió, el secretari general de la UGT, Camil Ros, en l’acte d’homenatge de la Federació Catalana de Natació també hi van intervenir el secretari general de l’Esport i de l’Activitat Física, Gerard Figueras; la gerent de l’Institut Barcelona Esports, Susanna Closa, i el president de la UFEC, Gerard Esteva.