Kämna al tercer intent
L’alemany guanya la cinquena etapade la Volta, un dia a l’oficina per a l’Ineos, que manté sota control els escapats
Alejandro Valverde, a 14 segons, en la posició preferent entre els aspirants a evitar el triplet britànic
Lennard Kämna (Bora) és el guanyador de la cinquena etapa de la Volta a Catalunya, marcada pels intents d’escapada que permetien veure una quarantena d’homes disputant-se el triomf mentre l’Ineos, amb Richard Carapaz fent la feina bruta, els deixava fer per conservar els tres primers llocs de la general.
Només l’etapa d’avui de Tarragona a Mataró, propícia per a les escapades amb un terreny de puja i baixa que té el Collet a 14 quilòmetres del final, o la clàssica de Montjuïc demà, poden provocar canvis en la general. Alejandro Valverde (Movistar) és el principal candidat a desbancar Geraint Thomas del tercer lloc. Més que per la diferència sobre la resta d’aspirants, mínima, per les característiques de les dues etapes i la determinació que sempre ha mostrat el murcià amb un premi a l’abast.
La jornada a la Pobla de Segur començava marcada per la notícia dels dos positius de Covid-19 en el Kern Pharma, que tenia tres dels sis catalans a la cursa. L’equip navarrès amb patrocini català detectava els casos entre els controls rutinaris de dijous a la nit i d’ahir mateix al matí. I prenia la decisió de deixar la cursa, en què s’estrenava en la categoria World Tour, “per respecte a la Volta i a tot el món del ciclisme i a la salut del conjunt de la societat”, segons el comunicat que difonia coincidint amb l’inici de l’etapa. També explicava que cessa la seva activitat durant una setmana i que totes les persones que han estat en contacte amb els dos positius se sotmetran a la quarantena que recomanen les autoritats sanitàries. Roger Adrià era 29è en la general a 12:24 d’Adam Yates, i Kiko Galván va ser el més combatiu dimecres en l’etapa de Vallter 2000.
A l’ombra
Kämna (1996) va ser campió del món júnior de contrarellotge el 2014 i bronze sub-23 l’any següent. Vencedor d’etapa en el Tour i en la Dauphiné l’any passat, és un dels valors del nou ciclisme que creix a l’ombra de Pogacar o Evenepoel. I també el més combatiu en l’etapa de dijous, quan era el segon dia que s’escapava –ho va fer dilluns, el primer dia, en el final a Calella.
El primer
Rémi Cavagna (Deceuninck) era el primer vencedor d’etapa virtual, demostrant per què se’l coneix com el TGV de Clarmont d’Alvèrnia. L’especialista en la cronometrada (1995) va ser segon en la CRI de Banyoles dimarts, a 5 segons de Rohan Dennis (Ineos), i des de l’inici de l’etapa, amb el port de Montserrat (1a categoria) coronant-se a 26 de l’arribada, entrava en totes i cadascuna de les embranzides al davant –seria escollit el més combatiu–. Com la de deu homes en què hi havia Marc Soler (Movistar) i David de la Cruz (UAE), amb un grup de trenta a mig minut.
Reagrupats, Cavagna va prendre la determinació a uns 50 quilòmetres i va començar l’ascensió amb 1:55 sobre la quarantena d’escapats. El TGV era el primer a coronar el port, però Mikel Bizkarra (Euskadi) havia liderat l’ofensiva amb Sébastien Reichenbach (Groupama), i de seguida Cavagna era neutralitzat al pas per l’Abadia, moment en què Carlos Verona (Movistar) llançava una nova ofensiva amb la companyia de Lennard Kämna (Bora) i Steven Kruijswijk (Jumbo).
El segon
El madrileny, establert a Andorra fa anys i que coneix el Bages –la seva parella és Ester Fernández, germana del també ciclista Airan– començava el descens a 18 quilòmetres en solitari i era el segon vencedor virtual del dia, amb uns metres d’avantatge, fins que a 10 de Manresa una dotzena d’homes es disposaven a jugar-se el triomf, amb els favorits en la general ja a 2 minuts. Llavors, era Kämna qui agafava uns metres per entrar a la capital del Bages amb 10 segons a 5 quilòmetres, que la manca d’entesa al darrere deixava en 30 a 3. Suficients.