CRISTINA PUJOL
CLASSIFICADA PELS JOCS OLÍMPICS DE TÒQUIO EN LA CLASSE ILCA6
“L’opció a diploma olímpic crec que és bastant viable”
Ha guanyat la plaça en una dura lluita amb les seves rivals estatals en el preolímpic de Portugal
Després del gran esforç fet els últims anys se sent tranquil·la i feliç
Abans de creuar la meta en el preolímpic em va venir la plorera i em vaig emocionar molt. Sabia que ho havia aconseguit
Quan navegava en Optimist de ben petita ja tenia el somni olímpic i ara l’ha fet realitat amb la classificació per a Tòquio en la classe ILCA6 –abans Làser Radial– la setmana passada a la localitat portuguesa de Vilamoura. Cristina Pujol (Sant Cugat del Vallès, 26 anys) sempre ha sigut del CN Port d’Aro, on va aprendre a navegar a l’escola de vela d’estiu. La seva ruta fins als Jocs Olímpics ha sigut llarga i dura, i ara el seu objectiu a Tòquio és lluitar pel diploma olímpic.
Com se sent amb la plaça olímpica segura i sabent que anirà a Tòquio?
Estic tranquil·la. Després de tot l’esforç que he fet durant aquests anys i per tot el que he arribat a passar, haver aconseguit el somni d’anar a uns Jocs Olímpics, bé encara no hi he anat, però saber que hi aniré em fa sentir molt feliç i tranquil·la.
La classificació en el preolímpic de Vilamoura va ser molt dura?
La plaça per Espanya ja estava guanyada feia temps, però qui hi aniria no s’ha decidit fins ara. La federació espanyola demanava uns requisits, un mínim de resultats. La primera a Vilamoura que quedés en el top-20 de països seria la representant en els Jocs. Si cap quedava en aquests límits de resultats potser no hi anava ningú. Al quart dia anava al capdavant, però algunes espanyoles estaven ben a prop meu i realment si fallava en alguna regata em podien passar en la classificació, i per tant perdre l’oportunitat d’anar als Jocs.
A banda de l’esforç físic dins l’aigua, en l’aspecte mental també devia ser complicat, no?
Sí, va ser bastant dur, dotze regates, sis dies a dues proves per dia. Sincerament l’últim dia al matí, abans de fer les dues últimes regates, crec que mai havia estat tan nerviosa.
Fins a l’última regata no es va decidir la plaça?
És veritat que jo era la primera espanyola i treia 18 punts a la segona. Això em donava certa tranquil·litat. Realment tothom prefereix estar al davant; però, és clar, tot pot passar. Podia passar que jo tingués una mala regata i que la que estava darrere meu la tingués bona i passar al davant. La meva tàctica de l’últim dia va ser controlar les espanyoles i estar al seu costat, i sabia que quedant a prop d’elles no em guanyarien en la general.
Quan va creuar la meta sabia que estava classificada per a Tòquio o ho va saber més tard?
Ho sabia, perquè tenia clars tots els punts de cada una de les rivals i els meus, i quan vaig creuar la meta sabia que ho havia aconseguit.
Molta felicitat o no s’ho va acabar de creure?
Els meus primers pensaments abans de creuar la meta van ser: “Sisplau no trenquis res ara.” Perquè si trencava alguna cosa del vaixell, adeu. Evidentment no vaig trencar res perquè abans de sortir cada dia a l’aigua comprovava que al vaixell estigués tot bé per no trencar res. Abans de creuar la meta em va venir la plorera i em vaig emocionar molt.
Quin tipus de vaixell és el de la classe ILCA6, que abans es deia Làser Radial?
És un vaixell que fa una mica més de quatre metres, és individual i el dels homes, que es diu ILCA7, és el mateix però la vela és una mica més grossa. I no pesa gaire, uns 75 quilos.
Va entrar en l’equip preolímpic l’any 2016, des de llavors sempre buscant aquest objectiu?
Sí, sí... De fet aquest objectiu és de ben petita. Des que vaig començar a navegar amb l’Optimist jo deia al meu entrenador que volia anar als Jocs Olímpics. Potser ell pensaria: “Què diu aquesta nena”. M’ho vaig començar a creure més quan vaig guanyar el meu primer campionat d’Espanya absolut el 2012, i llavors la meva vida va canviar una mica amb els entrenaments diaris, tant a l’aigua com al gimnàs. Quan comences a tenir resultats també va canviant la teva vida esportiva, va a més fins a un nivell olímpic, diguéssim.
Es va iniciar en la vela per tradició familiar?
La meva família estiueja a Platja d’Aro i el meu avi tenia un vaixell de vela, i el típic que fan amb tu a l’estiu, em van apuntar a l’escola de vela cap als vuit anys, i després a l’equip de regates als deu o onze, i vaig començar així.
Quin és l’objectiu per a Tòquio?
El meu objectiu és fer el millor resultat possible. Sé que la medalla és complicada perquè hi han tres o quatre noies que tenen possibilitats de medalla molt més altes que jo, però l’opció a diploma crec que és bastant viable, i sobretot si fa poc vent. A mi em va millor amb poc vent que amb vents forts; si fa poc vent crec que puc fer diploma perfectament. Potser sorprenc i faig medalla, però s’ha de ser realista.
Ha estat alguna vegada en el camp de regates dels Jocs?
L’any 2018 i el 2019 hi van fer dues copes del mon, i és un camp de regates on tant pot bufar poc vent com de cop pot venir un tifó. A l’estiu es època de tifons i en pot venir un perfectament i que faci molt de vent. Hi ha onades molts grans perquè és al Pacific, i no és com aquí al Mediterrani.
Fins que comencin els Jocs quina planificació té?
Al juny tenim una competició d’àmbit internacional als Països Baixos, a Medenblink, i després segurament farem els entrenaments a Gran Canària, on de fet m’he entrenat durant tres anys tot l’hivern. Després anirem al Japó quan ens deixin els japonesos.
Va començar a l’Optimist, per quines classes ha anat passant?
Després de l’Optimist vaig passar a la classe Europa en la categoria juvenil, i quan vaig deixar de ser juvenil em vaig passar a la classe 470, que és una classe amb dos al vaixell. Hi vaig anar per les meves condicions físiques, faig 1,66 i en aquell moment pesava 50 quilos. Era l’únic vaixell olímpic en què jo podia fer alguna cosa per les meves condicions físiques. Però al cap d’un any i mig vaig veure que potser millor que em passés a una classe individual perquè era el que jo estava acostumada a fer. Vaig decidir agafar uns deu quilos, passar-me al Làser, i fins ara.
Contenta d’haver fet aquest canvi de classe?
Sí, perquè de vegades et pregunten si has pres bones decisions i crec que sí, que ha estat la millor decisió que he pres, i tots els esforços que he fet s’han vist recompensats.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024