Natació

Els Jocs d’Àfrica Zamorano

Natació. La jove nedadora del CN Sant Andreu, especialista en esquena, admet que la cita de Rio “li va venir molt gran” i que ara se sent molt més preparada tant “físicament com mentalment”

La neda­dora del CN Sant Andreu Àfrica Zamo­rano (Bar­ce­lona, 1998) admet que els Jocs de Rio 2016, amb només 18 anys, li van arri­bar pràcti­ca­ment per sor­presa. “Em van venir molt grans. Aca­bava de fer el salt de la cate­go­ria júnior a l’abso­luta, i va ser com fer un pas enorme. Em va venir tot de sobte. Va ser com un xoc de rea­li­tat i em vaig tro­bar de cop i volta com­pe­tint amb les millors del món”, remarca. Amb tot, guarda molt bon record de l’ambi­ent i de l’experiència de viure uns Jocs. El cicle olímpic, excep­ci­o­nal­ment de cinc anys, ha ser­vit perquè la neda­dora bar­ce­lo­nina con­tinués el seu procés de crei­xe­ment i arribi a la cita amb les idees molt més clares: “Ara em sento més pre­pa­rada. Cinc anys és molt temps per fer-me una idea del que són uns Jocs i pre­pa­rar-me tant física­ment com men­tal­ment per al que em ve. Estic bas­tant més pre­pa­rada i això em fa més il·lusió per gau­dir d’una altra manera del que són uns Jocs.” Ava­lada pel cinquè lloc en els 200 m esquena en el recent euro­peu de Buda­pest, Zamo­rano també com­pe­tirà en la seva prova pre­fe­rida a Tòquio (dijous 29 de juliol), a més dels 200 m estils (dilluns) i en el relleu de 4x100 m estils (diven­dres 30 de juliol).

L’entre­na­dor del CN Sant Andreu Jordi Jou, que també és a Tòquio amb els qua­tre neda­dors del club con­vo­cats, reforça el dis­curs i el pas enda­vant de Zamo­rano: “Ha pro­gres­sat perquè també li tocava. Recordo que abans de Rio, quan va fer la mínima, li ho va haver de dir la Duane da Rocha perquè ni se n’havia ado­nat. Ara se sent molt més pre­pa­rada i sap de què van les coses. A mi em va agra­dar molt com va com­pe­tir en l’euro­peu. Durant tot l’any s’està mos­trant molt regu­lar i con­sis­tent en totes les com­pe­ti­ci­ons, i donant la cara quan ha tin­gut un punt de pressió. Va fer la mínima quan tocava i des del con­fi­na­ment la veig més cen­trada i pre­pa­rada.” Jou no vol espe­cu­lar amb resul­tats, però sí que ver­ba­litza un desig: “Espero i desitjo que la con­sistència dels entre­na­ments es vegin reflec­tits aquí, i que pugueu par­lar d’ella. Espero que tots els neda­dors del CN Sant Andreu em facin tre­ba­llar en el màxim de ses­si­ons pos­si­ble.”

Nous horit­zons

Si Àfrica Zamo­rano arriba a Tòquio en plena madu­resa, Jes­sica Vall (Bar­ce­lona, 1988), semi­fi­na­lista en 200 m braça i 100 m braça a Rio, admet que seran uns Jocs “espe­ci­als per a tot­hom”, i és cons­ci­ent que pot­ser serà la seva última con­tesa olímpica. Vall ja ha mani­fes­tat el desig de ser mare i de dedi­car temps a la família després de Tòquio, però tam­poc vol par­lar de la reti­rada. “És difícil que pugui arri­bar a uns ter­cers Jocs, però tam­poc crec que hagi arri­bat el moment de dei­xar-ho. Cadascú té la seva història i ha pas­sat per dife­rents eta­pes en l’últim cicle olímpic”, refle­xi­ona la bra­cista bar­ce­lo­nina. En aquest sen­tit, Marina Gar­cia (Bar­ce­lona, 1994), l’altra gran espe­ci­a­lista en braça de la natació cata­lana, també viurà la seva segona experiència olímpica. Va debu­tar amb només 18 anys a Lon­dres 2012, on no va saber afron­tar el repte psi­cològica­ment. La seva etapa uni­ver­sitària als Estats Units va fer que no es pogués clas­si­fi­car per a Rio i ara, amb 27 anys, afron­tarà els seus segons Jocs. “El meu objec­tiu és ense­nyar la meva millor versió i acon­se­guir les millors mar­ques. Hauré de saber llui­tar en el moment precís i espero que això em porti a la final olímpica”, remarca la neda­dora del CN Saba­dell.

Bel­monte, en acció

Un capítol a part mereix la millor neda­dora cata­lana de la història, la bada­lo­nina Mireia Bel­monte (1990), que arriba als seus ter­cers Jocs amb mol­tes incògni­tes i poc bagatge com­pe­ti­tiu per culpa d’una ten­di­ni­tis a l’espat­lla que l’ha afec­tat durant bona part de la tem­po­rada. En tot cas, la dei­xe­bla de Fred Vergnoux serà la pri­mera cata­lana a debu­tar, avui en les sèries de 400 m estils (13.30 h).

Katie Ledecky ‘vs.’ Ariarne Titmus

Un dels al·licients de la cita olímpica serà veure com respon la nord-americana Katie Ledecky a l’amenaça de la jove australiana Ariarne Titmus, que ja li va arrabassar l’or de 400 m en el mundial de Gwangju. Ledecky no sembla tenir rival en els 800 i 1.500 m, que s’estrena en el programa olímpic, però en els 200 i els 400 m Titmus presenta aquest curs molt millors registres. En la competició masculina, el nord-americà Caeleb Dressel arriba a Tòquio amb l’aspiració d’assolir sis medalles d’or i disposat a reclamar el tron de la natació mundial que va deixar vacant Michael Phelps després dels Jocs de Rio.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.