Goig sense alegria
Rem. L’ampostina Aina Cid i la cantàbrica Virginia Díaz acaben sisenes la final del dos sense, un epíleg agredolç per a un meritori diploma olímpic
Aina Cid i Virginia Díaz no van fer una bona cursa i es van haver de conformar amb el sisè i darrer lloc de la final A del dos sense dels Jocs de Tòquio, un epíleg poc agraït després d’haver fet un gran campionat. La remera ampostina repeteix el diploma olímpic de Rio –en aquella ocasió va ser sisena al costat d’Anna Boada–, un èxit meritori en una cursa en què la catalana i la cantàbrica mai no van tenir possibilitats de progressar per acostar-se a la lluita per les medalles. El bot dirigit pel tècnic tortosí Xavi González va estar de bon començament a la cua i no va tenir capacitat de reacció en una prova molt exigent en què Nova Zelanda, amb Prendergast i Gowler, es va penjar l’or amb un temps de 6:50.19. L’equip del Comitè Olímpic Rus va assaborir la plata amb 6:51.45 i el Canadà es va endur el bronze amb 6:52.10.
Cid i Díaz van cobrir els 2.000 metres amb 7:00.05, molt lluny del podi. Havien estat campiones d’Europa el 2019, subcampiones el 2020 i terceres aquest exercici, en què van guanyar una prova de la copa del món, però el ritme frenètic de la final, sumat a l’esforç de la semifinal del dia anterior, els va resultar inassumible. Grècia, que havia fet el millor temps de sempre en la semifinal aprofitant el vent de cua, també va quedar despenjada.
Respecte del futur, Cid va anunciar fa mesos que al final dels Jocs meditaria si es retira per accedir al món laboral o si continua en la primera línia d’un esport poc mediàtic en què el sacrifici no rep prou compensació econòmica. A pesar de l’ofuscació i atenent les seves declaracions a les xarxes, tot indica que l’ampostina continuarà remant: “Ara toca desconnectar per tornar a la càrrega.”
LA PROTAGONISTA
Èxit de futur del banyolí Balastegui
El català Manel Balastegui (CN Banyoles) i el gallec Caetano Horta van guanyar la final B del doble escull lleuger amb una gran autoritat i obtenen el preuat diploma olímpic. Dirigits per Carles Grabulosa (CN Banyoles) i amb un futur esplendorós atesa la seva joventut –el de Banyoles té 21 anys i el de Noia, 18– i el poc temps que fa que treballen junts, Balastegui i Horta van completar una sortida fulgurant. Es van mantenir al capdavant durant els 2.000 metres de la cursa, sempre empaitats per Polònia –al pas pels 1.500 metres, la diferència era de tan sols 15 centèsimes–, i es van imposar amb un registre de 6:15.45. Els polonesos, que també han obtingut el diploma, van fer un temps de 6:16.01 i Ucraïna va ser tercera, amb 6:16.92, al davant del Canadà i l’Índia. El bot noruec es va retirar abans de competir.