Atletisme

Yulimar, sense límits

L’atleta veneçolana del Barça conquereix el seu primer títol olímpic amb un estratosfèric rècord mundial de triple salt (15,67 m)

La deixeble d’Iván Pedroso supera per 17 centímetres la plusmarca d’Inessa Kravets

Tot el curs flir­te­jant amb el rècord mun­dial per aca­bar-ho sege­llant en el millor esce­nari. I en l’últim intent, com mar­quen els cànons. L’atleta veneçolana del Barça Yuli­mar Rojas ja és cam­pi­ona olímpica i plus­mar­quista mun­dial de tri­ple després d’un salt estra­tosfèric de 15,67 m, acon­se­guit en el mateix estadi de Tòquio on fa 30 anys Mike Powell va volar en llar­gada fins a 8,95 m, que encara es man­te­nen into­ca­bles en la taula de rècords. L’ante­rior plus­marca de tri­ple salt hau­ria arri­bat als 26 anys de vigència el 10 d’agost, quan la ucraïnesa Inessa Kra­vets va gua­nyar el mun­dial de Göteborg 95 amb 15,50 m. Yuli­mar, que farà 26 anys a l’octu­bre, encara no havia nas­cut.

La posada en escena de Yuli­mar a Tòquio ja va ser tota una decla­ració d’inten­ci­ons: 15,41 m en el pri­mer intent per asse­gu­rar-se el títol i pen­sar en majors fites. Tant se val que a l’estadi de Tòquio no hi hagués més públic que altres atle­tes, entre­na­dors o dele­gats dels equips. L’estre­lla veneçolana seguia el ritual de sem­pre. Recla­mant picar de mans per a la cursa d’impuls i amb els clàssics crits per esti­mu­lar-se. En el segon intent no va pas­sar de 14,53 m; el ter­cer, com el cinquè, van ser nuls molt llargs. En el quart havia tor­nat a pas­sar dels 15 metres (15,25). Que­dava el millor. L’atleta blau­grana va endar­re­rir el punt de sor­tida, va aga­far impuls i en la taula de batuda va cata­pul­tar les seves cames eter­nes fins als 15,67 m.

L’eufòria i l’emoció es van des­fer­mar en un moment per a la història. Es va abraçar amb la seva com­pa­nya d’entre­na­ments, la gallega Ana Pele­teiro, que també va com­ple­tar el millor con­curs de la seva vida per asso­lir la meda­lla de bronze després de superar dues vega­des el rècord espa­nyol (14,77 i 14,87 m). I és el que l’altre gran tri­om­fa­dor de la jor­nada a Tòquio va ser l’exsal­ta­dor cubà Iván Pedroso, el tècnic que guia des de Gua­da­la­jara la cursa atlètica d’aquests dos talents del fos­sar de salts. Entre­mig de Rojas i Pele­teiro es va fer un lloc la por­tu­guesa Patri­cia Mamona, que també va ofe­rir la seva millor versió i va tren­car per pri­mera vegada la bar­rera dels 15 metres (15,01 m). Però la gran pro­ta­go­nista era Rojas. “Sabia que tenia aquesta marca a les cames i que podia sor­tir avui. Estava fallant una mica en la tècnica, però l’últim intent ha estat per donar-ho tot, i així ha anat. M’he con­cen­trat a donar el millor de mi mateixa, a gau­dir, i ha sor­tit”, va resu­mir. La fla­mant cam­pi­ona olímpica, la pri­mera veneçolana de la història, no es posa límits i ja es fixa nous horit­zons: “Soc una atleta que no es posa sos­tre, i penso que puc acon­se­guir el que la meva ment i el meu cor volen. Avui he que­dat bas­tant a prop, cada cop veig més latent la pos­si­ble marca de 16 metres.”

Redondo, dis­creta

La gava­nenca Laura Redondo, l’única cata­lana que va com­pe­tir en la jor­nada d’ahir, va que­dar lluny dels seus millors regis­tres i amb un intent de 62,42 m va ocu­par el 29è lloc en la fase de qua­li­fi­cació de llançament de mar­tell. El pas a la final va que­dar fixat en 71,68 m, més d’un metre per sobre de la plus­marca esta­tal de l’atleta blau­grana (70,66 m).

HOMES. 100 m (0,1 m/s)
1r L.M. Jacobs (Itàlia) 9.80
2n F. Kerley (EUA) 9.84
3r A. de Grasse (Canadà) 9.89
4t A. Simbine (Sud-àfrica) 9.93
5è R. Baker (EUA) 9.95
6è B. Su (Xina) 9.98
Alçada
1r M.E. Barshim (Qatar) 2,37
1r G. Tamberi (Itàlia) 2,37
3r M. Nedasekau (Bielorússia) 2,37
4t S. Woo (Corea) 2,35
DONES. Triple salt
1a Y. Rojas (Veneçuela) 15,67
2a P. Mamona (Portugal) 15,01
3a A. Peleteiro 14,87
4a S. Ricketts (Jamaica) 14,84
Pes
1a L. Gong (Xina) 20,58
2a R. Saunders (EUA) 19,79
3a V. Adams (N. Zelanda) 19,62
4a A. Dongmo (Portugal) 19,57

L’italià Jacobs trenca els pronòstics en els 100 m

L’altre protagonista de la jornada va ser l’italià Lamont Marcell Jacobs, que va tenir l’honor de prendre el relleu de l’hectòmetre al llegendari triple campió olímpic Usain Bolt. De pare nord-americà i mare italiana, Jacobs va fer saltar la banca i va guanyar l’or amb una nova plusmarca europea (9.80), deixant enrere el velocista dels Estats Units Fred Kerley (9.84) i el canadenc Andre de Grasse (9.89), que com a Rio es va haver de conformar amb el tercer lloc del podi. El nord-americà Trayvon Bromell, que arribava a Tòquio amb la millor marca del curs (9.77), va quedar eliminat en les semifinals. Jacobs, campió europeu de 60 m en pista coberta a Torun, ja va fer una declaració d’intencions en les semifinals (9.84), però encara es guardava una marxa més per a la final. El velocista, nascut a El Paso (Texas) però que amb un any va anar a viure a una riba del llac Garda amb la seva mare, va protagonitzar una jornada gloriosa per a l’atletisme italià, al costat de Gianmarco Tamberi. L’extravertit saltador va compartir l’or de l’alçada amb el qatarià Mutaz Essa Barshim. Amb un concurs immaculat fins a 2,37 m i amb tres nuls en 2,39 m, els dos atletes van segellar un pacte de no-agressió i van renunciar a fer el desempat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)