L’increïble Karsten Warholm
L’atleta noruec tritura el seu rècord mundial de 400 m tanques amb uns estratosfèrics 45.94, rebaixant en 76 centèsimes la seva pròpia plusmarca
Benjamin Rai (46.17) i Alison dos Santos (46.72) completen un podi per a la història
El noruec de 25 anys Karsten Warholm va inaugurar una nova era en els 400 m tanques i va regalar un d’aquells moments màgics que només es viuen en els Jocs Olímpics. El viking de les tanques va ser l’actor principal d’una d’aquelles gestes que passen als annals de l’atletisme en particular i de l’olimpisme en general. Reconegut maniàtic dels entrenaments, Warholm va sublimar la seva obra. Propulsat per una força sobrenatural, va prendre la sortida com una exhalació per completar una volta a la pista com si no hi hagués demà, com si no hi hagués obstacles, i va aturar el cronòmetre en uns increïbles 45.94, una marca que ja seria de gran nivell en els 400 m llisos. La cara d’incredulitat de Warholm quan va veure el marcador ho diu tot en uns instants de catarsi col·lectiva a mesura que tots els corredors van anar arribant a meta. “És de bojos. Amb diferència és el moment més gran de la meva vida perquè ho defineix tot, totes les hores que hi he dedicat, tot allò en què el meu entrenador ha estat treballant. He somiat amb això com un maníac. Dormia totes les nits pensant-hi, milers d’hores pensant en això. Aquesta medalla completa la meva col·lecció [campió mundial i europeu]”, van ser les primeres paraules de Warholm, encara en estat de xoc.
Els 45.94 que ja figuren en la taula de rècords rebaixen en 76 centèsimes la plusmarca mundial que el mateix Warholm va establir l’1 de juliol a Oslo (46.70). La final de 400 m tanques era una de les més esperades dels Jocs, però el desenllaç va superar amb escreix totes les expectatives. La dimensió de la cursa no només la dona el velocista noruec sinó tots els finalistes. El nord-americà Rai Benjamin, que estalonava l’escandinau al pas per l’última tanca, va acreditar 46.17, que en altres circumstàncies també haurien suposat una plusmarca estratosfèrica. El tercer en discòrdia, el jove brasiler de 21 anys Alison dos Santos, va aturar el cronòmetre en 46.72, que fa escassament un mes també haurien suposat un nou rècord mundial. El nord-americà Kevin Young havia mantingut els 47.78 dels Jocs de Barcelona 92 inalterables en la taula de rècords mundials durant gairebé tres dècades. Warholm, nascut el 1996, ja havia rebaixat aquesta plusmarca en els Bislett Games de fa algunes setmanes (47.70), però ahir va veure com tres atletes superaven el rècord olímpic d’una sola tacada.
Reina de la velocitat
Warholm va culminar la seva gesta en la sessió matinal de Tòquio i va eclipsar la resta de jornada, que també va viure moments estel·lars. En la cloenda, la jamaicana Elaine Thompsom-Herah es va coronar com la reina de la velocitat certificant amb la victòria en els 200 m el seu segon doblet olímpic consecutiu. Com en els 100 m, la caribenya va rubricar el títol amb la segona millor marca de la història (21.53), només darrere de la desapareguda Florence Griffith (21.34). Thompson-Herah va arribar destacada a la línia de meta davant de la namíbia Christine Mboma, que per tercera cursa consecutiva va rebaixar la plusmarca mundial sub-20 (21.81). La irrupció de la velocista africana, amb una sortida molt discreta i clares mancances tècniques, ha aixecat polseguera pels seus alts nivells naturals de testosterona. La nord-americana Gabrielle Thomas (21.87) va ser tercera i va deixar fora del podi la veterana jamaicana Shelly-Ann Fraser-Pryce (21.94). Avui serà el torn de la final masculina (14.55 h). En les semifinals va brillar el canadenc Andre de Grasse, subcampió a Rio rere Usain Bolt i que ahir va acreditar una nova marca personal (19.73). També van baixar dels 20 segons el nord-americà Kenneth Bednarek (19.83), el canadenc Aaron Brown (19.99), el liberià Joseph Fahnbulleh (19.99) i el nord-americà Noah Lyles (19.99), que es va deixar anar abans d’hora, fet que gairebé li costa un disgust. El jove nord-americà de 17 anys Erriyon Knighton, l’atleta que va superar el rècord de Bolt en la categoria sub-18, també serà a la final (20.02).
L’altre moment màgic de la jornada va ser el desenllaç del concurs de perxa. El suec Armand Duplantis, amb un vol de 6,02 m, va certificar el títol en ple frenesí per la final del doble hectòmetre. Amb la victòria assegurada, l’astre escandinau va demanar els 6,19 m, un centímetre més que el seu rècord mundial. El primer intent va ser excels i quan ja semblava que la nova plusmarca era seva el llistó va caure per un inapreciable contacte amb el pit. El nord-americà Christopher Nilsen (5,97) i el brasiler Thiago Braz (5,87), el campió a Tòquio, van completar el podi. El francès Renaud Lavillenie va competir condicionat per una caiguda en l’escalfament que li va deixar un turmell tocat i no va poder passar del vuitè lloc (5,70 m).
Sense Caster Semenya, campiona olímpica a Londres i a Rio i apartada dels 800 m per hiperandrogenisme, la prova va viure a Tòquio una revolució en tota regla per la irrupció de la jove nord-americana de 19 anys Athing Mu. Al millor estil de David Rudisha, Mu va prendre el comandament des de l’inici. Va cobrir els primers 400 m en 57.9 i en una segona volta encara més ràpida va arribar a meta en 1:55.21, sense donar cap possibilitat a les seves rivals i establint un nou rècord del seu país. La britànica Keely Hodkinson, també de la generació del 2002, va ser segona amb una nova plusmarca nacional (1:55.88).
EL PROTAGONISTA
LA XIFRA
PROTAGONISTA
Anita Wlodarczyk enllaça tres títols en martell
En la final de martell, la polonesa Anita Wlodarczyk es va convertir en la primera atleta a enllaçar tres títols olímpics de la mateixa especialitat i ho va fer amb la seva millor marca del curs (78,48 m). Wlodarczyk, de 35 anys, afegeix aquesta gesta a un palmarès espectacular que inclou també quatre títols mundials, quatre d’europeus i sis rècords del món. La xinesa Zheng Wang, amb un últim intent de 77,03 m, va ocupar el segon lloc davant de la també polonesa Malwina Kopron (75,49 m). En l’altre concurs femení de la jornada, disputat en la sessió matinal, l’alemanya Malaika Mihambo va segellar el títol de salt de llargada en l’últim intent, amb un vol de 7 metres justos. La nord-americana Britteny Reese, que defensava el títol de Rio, es va haver de conformar amb el subcampionat (6,97 m), amb la mateixa marca que la nigeriana Ese Brume, però amb un millor segon intent.