Atletisme

Bragado ja és llegenda olímpica

Marxa atlètica. Rubrica el rècord de vuit participacions en uns Jocs amb el 35è lloc a Sapporo

Fa cinc anys, abans de volar cap a Rio de Janeiro, Jesús Ángel García Bragado assegurava en una entrevista que serien els seus últims Jocs, però ahir, amb 51 anys, va tornar a aparèixer en escena a Sapporo per competir en la seva vuitena cita olímpica i tancar, ara sí, una carrera esportiva eterna. Amb l’actuació en els Jocs de Tòquio, el marxador català es converteix en l’atleta, home o dona, amb més participacions olímpiques, tot un rècord de longevitat. De fet, la seva especialitat, els 50 km marxa, desapareix del programa olímpic en els Jocs de París 2024, una prova excessivament llarga per als estàndards televisius. Quan Bragado, conegut en l’ambient atlètic com l’home de marbre, va debutar en els Jocs de Barcelona 92, 25 dels 59 participants en la prova d’ahir encara no havien nascut.

El marxador català va tancar la seva etapa olímpica amb una 35a posició. Va necessitar 4h10:03 per cobrir una prova amb condicions extremes, amb temperatures de 25 graus centígrads a l’inici i de 30 al final, i humitats que van oscil·lar entre el 86% i el 79%. García Bragado va cobrir la meitat de la prova en 1h59:22 (29è) i 2 quilòmetres després va arribar a marxar 23è, com a millor posició durant la prova. En el tram final, però, va perdre pistonada. “M’hauria agradat acabar en una posició més digna, però les cames no em responien. He hagut de rebaixar expectatives i abaixar el ritme per assegurar-me l’arribada a meta”, va admetre. I va etzibar: “S’ha d’acceptar l’edat i que ara comença una nova vida. Penso que s’ha d’entendre per què és el moment de la retirada.” El títol va ser per al polonès Dawid Tomala (3h50:08), seguit per l’alemany Jonathan Hilbert (3h50:44) i el canadenc Evan Dunfee (3h50:59), que en els últims metres va desbancar del podi el marxador de Santa Eulària des Riu Marc Tur (3h51:08).

González, catorzena

La mataronina Raquel González (FC Barcelona) va completar la seva segona experiència olímpica amb un 14è lloc a Sapporo, millorant considerablement la 20a posició de Rio. Amb 1h31:57, la maresmenca va quedar a 2:45 de la italiana Antonella Palmisano (1h29:12), que es va imposar amb autoritat, amb un ritme molt exigent en els últims 5 quilòmetres. La colombiana Sandra Arenas va ser segona (1h29:37); la xinesa Hong Liu, campiona olímpica a Rio, tercera (1h29:57), i la granadina Marta Pérez, quarta (1h30:05), i va tornar a deixar la delegació espanyola a les portes del podi. Amb 32 graus i un 62% d’humitat a la sortida, González es va mantenir en el grup capdavanter fins pràcticament la meitat de la prova (45:59). Les marxadores xineses i la italiana Palmisano van anar endurint el ritme i al pas pel dotzè quilòmetre ja havia quedat despenjada de les places d’honor, tot i que només cedia 4 segons. Les diferències es van anar eixamplant en el tram final, però es va saber dosificar per mantenir la catorzena plaça fins a creuar la línia de meta.