Atletisme

Ayad troba el seu lloc dins l’elit

Atletisme. Lamdassem fa una marató impressionant, lluita per les medalles i acaba en un brillant cinquè lloc. Kipchoge domina com vol i revalida el títol olímpic

La cinquena posició d’Ayad Lamdassem en la marató dels Jocs Olímpics de Tòquio, en la qual hi havia la majoria dels millors corredors del món, el va situar entre l’elit mundial. I no va ser només per la brillant posició en què va acabar i que va donar un diploma olímpic al lleidatà, sinó també per l’impressionant cursa de 42 km i 195 m que va realitzar amb un temps de 2h10:16 i en què va lluitar per les medalles fins a l’últim quilòmetre. El campió va ser Eliud Kipchoge, que va fer una exhibició i va revalidar el títol olímpic que ja va guanyar a Rio el 2016. El kenyà, que té el rècord del món de la distància, va dominar com va voler i es va imposar amb una marca de 2h08:38.

Als seus 39 anys, Ayad Lamdassem va demostrar una visió de la cursa impressionant i va estar en el grup principal des de l’inici. En els primers quilòmetres va ocupar un lloc a la meitat del grup i a poc a poc va anar pujant cap a les primeres posicions quan els favorits van començar a ocupar la part capdavantera. Fins i tot va estar al capdavant de la cursa corrent al costat del gran favorit, Eliud Kipchoge, durant diversos quilòmetres. Quan el plusmarquista mundial de la distància va decidir incrementar el ritme en el quilòmetre 26 per comprovar els que podien ser els seus rivals, Ayad Lamdassem va estar en el grup que va aguantar amb ell, i quan Eliud Kipchoge va decidir en el 30 marxar en solitari cap a revalidar el seu títol olímpic, el lleidatà es va mantenir en el grup perseguidor format per quatre atletes, juntament amb el kenyà Lawrence Cherono, el belga Bashir Abdi i el neerlandès Abdi Nageeye.

La lluita final

Amb la victòria pràcticament decidirà per a Eliud Kipchoge, els seus quatre perseguidors es van centrar en la seva particular lluita per les altres dues medalles que quedaven en joc. Lawrence Cherono va ser qui va imposar el ritme buscant el doblet kenyà en la marató, que ja havien aconseguit en la cursa femenina, i Ayad Lamdassem va estar al seu darrere. El fondista català va mostrar una mica de debilitat a falta d’un parell de quilòmetres, quan va cedir uns metres, però els va poder recuperar. En el següent canvi de ritme, ja dins de l’últim quilòmetre, el lleidatà no va poder continuar al costat dels seus rivals, que van marxar cap a la meta.

Al davant, Eliud Kipchoge va assaborir els darrers metres i va guanyar la seva segona medalla d’or olímpica en la marató amb un gran temps de 2h08:38 per la calor i la humitat que feia. A un minut i vint segons va arribar Abdi Nageeye (2h09:58), que es va imposar a l’esprint per la medalla de plata i per la de bronze a Bashir Abdi, que va completar el podi (2h10:00), i a Lawrence Cherono (2h10:02). Ayad Lamdassem es va haver de conformar amb una gran cinquena posició i va arribar a només setze segons de la medalla de bronze (2h10:16).

EL PROTAGONISTA

Estic molt content del cinquè lloc en els Jocs i vull donar les gràcies a la meva família, al meu entrenador, al meu mànager i a tota la gent que m’ha donat suport