Atletisme

Ayad troba el seu lloc dins l’elit

Atletisme. Lamdassem fa una marató impressionant, lluita per les medalles i acaba en un brillant cinquè lloc. Kipchoge domina com vol i revalida el títol olímpic

La cin­quena posició d’Ayad Lam­das­sem en la marató dels Jocs Olímpics de Tòquio, en la qual hi havia la majo­ria dels millors cor­re­dors del món, el va situar entre l’elit mun­dial. I no va ser només per la bri­llant posició en què va aca­bar i que va donar un diploma olímpic al llei­datà, sinó també per l’impres­si­o­nant cursa de 42 km i 195 m que va rea­lit­zar amb un temps de 2h10:16 i en què va llui­tar per les meda­lles fins a l’últim quilòmetre. El campió va ser Eliud Kipc­hoge, que va fer una exhi­bició i va reva­li­dar el títol olímpic que ja va gua­nyar a Rio el 2016. El kenyà, que té el rècord del món de la distància, va domi­nar com va voler i es va impo­sar amb una marca de 2h08:38.

Als seus 39 anys, Ayad Lam­das­sem va demos­trar una visió de la cursa impres­si­o­nant i va estar en el grup prin­ci­pal des de l’inici. En els pri­mers quilòmetres va ocu­par un lloc a la mei­tat del grup i a poc a poc va anar pujant cap a les pri­me­res posi­ci­ons quan els favo­rits van començar a ocu­par la part cap­da­van­tera. Fins i tot va estar al cap­da­vant de la cursa cor­rent al cos­tat del gran favo­rit, Eliud Kipc­hoge, durant diver­sos quilòmetres. Quan el plus­mar­quista mun­dial de la distància va deci­dir incre­men­tar el ritme en el quilòmetre 26 per com­pro­var els que podien ser els seus rivals, Ayad Lam­das­sem va estar en el grup que va aguan­tar amb ell, i quan Eliud Kipc­hoge va deci­dir en el 30 mar­xar en soli­tari cap a reva­li­dar el seu títol olímpic, el llei­datà es va man­te­nir en el grup per­se­gui­dor for­mat per qua­tre atle­tes, jun­ta­ment amb el kenyà Law­rence Che­rono, el belga Bas­hir Abdi i el neer­landès Abdi Nage­eye.

La lluita final

Amb la victòria pràcti­ca­ment deci­dirà per a Eliud Kipc­hoge, els seus qua­tre per­se­gui­dors es van cen­trar en la seva par­ti­cu­lar lluita per les altres dues meda­lles que que­da­ven en joc. Law­rence Che­rono va ser qui va impo­sar el ritme bus­cant el doblet kenyà en la marató, que ja havien acon­se­guit en la cursa feme­nina, i Ayad Lam­das­sem va estar al seu dar­rere. El fon­dista català va mos­trar una mica de debi­li­tat a falta d’un parell de quilòmetres, quan va cedir uns metres, però els va poder recu­pe­rar. En el següent canvi de ritme, ja dins de l’últim quilòmetre, el llei­datà no va poder con­ti­nuar al cos­tat dels seus rivals, que van mar­xar cap a la meta.

Al davant, Eliud Kipc­hoge va assa­bo­rir els dar­rers metres i va gua­nyar la seva segona meda­lla d’or olímpica en la marató amb un gran temps de 2h08:38 per la calor i la humi­tat que feia. A un minut i vint segons va arri­bar Abdi Nage­eye (2h09:58), que es va impo­sar a l’esprint per la meda­lla de plata i per la de bronze a Bas­hir Abdi, que va com­ple­tar el podi (2h10:00), i a Law­rence Che­rono (2h10:02). Ayad Lam­das­sem es va haver de con­for­mar amb una gran cin­quena posició i va arri­bar a només setze segons de la meda­lla de bronze (2h10:16).

FINALS

HOMES.
Marató
1r. E. Kipchoge (Kenya) 2h08:38
2n. A. Nageeye (Països Baixos) 2h09:58
3r. B. Abdi (Bèlgica) 2h10:00
4t. L. Cherono (Kenya) 2h10:02
5è. A. Lamdassem 2h10:16
6è. S. Osako (Japó) 2h10:41
7è. A. Simbu (Tanzània) 2h11:35
8è. G. Rupp (Estats Units 2h11:41
9è. O. El Goumri (Marroc) 2h11:58
10è. K. Naert (Bèlgica) 2h12:13
21è. D. Mateo 2h15:21
33è J. Guerra 2h16:42

EL PROTAGONISTA

Estic molt content del cinquè lloc en els Jocs i vull donar les gràcies a la meva família, al meu entrenador, al meu mànager i a tota la gent que m’ha donat suport
Us espero a París 2024 i tant de bo pugui aconseguir la medalla allà
Ayad Lamdassem
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.