Waterpolo

ELENA RUIZ

MEDALLA DE PLATA OLÍMPICA AMB LA SELECCIÓ ESTATAL DE WATERPOLO AMB 16 ANYS

“Va ser tot un repte”

La jove rubinenca diu que els Jocs de Tòquio són la cosa més ‘top’ que ha fet en la vida i que n’ha après molt per a altres campionats

Està molt agraïda a les companyes per com la van ajudar dins i fora de l’aigua

Un gol en la final
En la lluita pel títol olímpic contra els Estats Units Elena Ruiz va jugar catorze minuts i quaranta vuit segons i va marcar un gol, el darrer que va establir el definitiu 5-14. En la imatge lluita contra la nord-americana Madeline Musselman per la pilota en la final
El seleccionador em demana que no m’amagui, que ja que hi soc ho demostri, i que aprofiti per fer el meu joc

Uns mesos d’emocions intenses la van portar de debutar amb la selecció espanyola absoluta aquest mateix 2021 a guanyar la medalla de plata en els Jocs de Tòquio amb 16 anys. Elena Ruiz (Rubí, 2004) s’ha convertit en la segona esportista catalana més jove de la història a guanyar una medalla en uns Jocs Olímpics.

Com se sent amb la medalla de plata olímpica?
Molt emocionada de tenir-la, perquè ara mateix tampoc soc massa conscient que la tinc. Però bé, amb el pas del temps ho aniré assumint una mica més.
Tal com han anat les coses pot semblar un somni, el que ha aconseguit amb 16 anys.
Bé, jo no tenia al cap anar als Jocs Olímpics amb aquesta edat. Ara mateix crec que va ser tot un repte anar-hi i em va agradar molt.
Havia estat en les seleccions espanyoles per edats, però en l’absoluta va debutar aquest mateix any 2021.
Sí, vaig estar a l’europeu de la meva edat [campiona cadet fa dos anys] i amb l’absoluta vam anar al març a la World League, i allà va ser la meva primera vegada.
La va sorprendre, quan es va veure a la llista olímpica juntament amb jugadores tan consagrades?
Sí, sí, jo feia poc, comparat amb les altres, que m’entrenava amb elles. Mai havia pensat que aniria als Jocs de veritat, i em va sorprendre molt.
Aquests darrers mesos, des que va entrar en la dinàmica de la selecció absoluta, deuen haver estat un seguit d’emocions increïbles.
Sí, cada dia moltes emocions, la majoria bones, però també hi ha moments difícils. Crec que és una de les millors coses que m’han passat a la vida i, com dius, moltes emocions, una barreja de tot.
Com es va adaptar a un equip amb jugadores amb tanta experiència?
Molt bé. Elles han fet que jo m’adapti molt bé, m’han ajudat molt i m’han cuidat molt perquè tot sigui molt més fàcil i m’adapti, tant fora de l’aigua com dintre.
Arriben els Jocs i en el primer partit contra Sud-àfrica juga 26 minuts i marca 5 gols, una estrena espectacular.
Sí, i com he dit abans gràcies a tot l’equip ho vaig poder fer, perquè també elles m’ajuden a fer totes aquestes coses. I al final els he de donar les gràcies perquè sense elles no podria estar fent tot això a l’aigua. M’han ajudat molt, les meves companyes.
Quan el seleccionador Miki Oca li va dir que jugava, què li va demanar que fes?
El que em demana principalment és que no m’amagui, que ja que hi soc ho demostri, i que aprofiti per fer el meu joc; que no m’amagui, que vagi cap endavant.
En la competició van anar jugant cada dos dies. Molt intens?
Jugant un dia sí i un dia no, era la primera vegada que ho feia. Sempre que havia anat a un campionat havia tingut un dia de descans o dos, però amb aquesta dinàmica era la primera vegada i no m’ha desagradat. Quan jugues un partit acabes mentalment i físicament molt cansat i un dia de descans sempre va molt bé. Quan no jugàvem també aprofitàvem per descansar i entrenar-nos una mica més relaxadament per afrontar millor el partit següent.
Va jugar els set partits, en quatre va marcar i ho va fer en la final contra els Estats Units. Contenta de la seva actuació?
Sí, a la final vaig marcar un gol, l’últim. I sí, estic contenta del que vaig fer.
Jugar contra aquests rivals tan potents és molta responsabilitat, o és un partit que s’ha de jugar i ja està?
Crec que sabíem a quin equip ens enfrontàvem, tant amb Hongria com amb els Països Baixos, com amb els Estats Units, però al final crec que érem un equip, s’havia de jugar i s’havia de guanyar, i era igual qui tinguéssim al davant, perquè al final havíem de demostrar tot el que fem.
Com s’afronta una final olímpica?
Jo de finals n’he jugat poques, la veritat, i s’afronta amb moltes ganes i amb molts nervis també, però són nervis normals. I amb moltes ganes de jugar amb tot l’equip i aprofitar la situació i l’experiència que tens al davant.
La final contra els Estats Units, tota una potència i amb tres títols olímpics, va ser molt complicada?
Nosaltres hi vam anar a demostrar tot el que teníem, sortís bé o malament. Hi anàvem al cent per cent i amb moltes ganes, i crec que això es el que importa al final.
L’experiència olímpica sempre diuen que és molt diferent dels altres campionats. Com ho va viure?
Quan vaig arribar tant a la piscina com a la vila olímpica tot em va sorprendre molt, i crec que també n’he après molt per a altres campionats, i no ho sé, per mi és la cosa més top que he fet a la vida.
Quan va començar a jugar s’imaginava que podria arribar on ha arribat amb 16 anys?
No, ni de petita ni fa un any. Mai hauria pensat que ara mateix vindria de Tòquio de jugar els Jocs.
Ara toca descansar una mica i nova temporada?
Sí, una setmana o deu dies, perquè hi ha l’europeu de l’any 2004, de la meva edat, a Croàcia i marxo cap allà.
Serà difícil passar dels Jocs Olímpics a un europeu juvenil?
Sí, però m’agrada molt, jo hi vull anar i aprofitar totes les experiències, encara que pugui semblar una cosa menor. Però un campionat europeu també es molt. Vull anar a l’europeu i demostrar-ho tot amb el meu equip i espero que vagi tot molt bé.
Ara s’ha de posar noves metes?
Posar-me noves metes... Jo personalment vaig més dia a dia i anar treballant i anar fent, i crec que si vas treballant tots els dies, amb constància, les coses també van arribant i ho has d’afrontar de la millor manera per aprofitar-ho bé.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)