Ciclisme

MARC BRUSTENGA

CORREDOR DEL TREK-SEGAFREDO LES DUES PROPERES TEMPORADES

“No podia dir que no”

“Dedicar-me al ciclisme de manera professional és un somni que he pogut aconseguir”

“La qüestió és aprendre dels mals moments perquè n’aprendràs molt més que dels bons”

Fins que no vaig aconseguir arribar a un nivell molt bo no creia que pogués dedicar-me al que m’agrada

Marc Brus­tenga (Santa Eulàlia de Ronçana, 1999) cor­rerà amb el Trek-Sega­fredo el 2022 i el 2023. S’hi va con­cen­trar fa uns dies a Itàlia per pri­mer cop, després d’un any al filial del Caja Rural i tres a La Pomme Mar­sei­lle. Gua­nya­dor de cinc cur­ses el 2021 i qua­tre anys seguits campió de Cata­lu­nya, les dues últi­mes tem­po­ra­des estava becat al Cen­tre de Tec­ni­fi­cació de Banyo­les.

Com va anar el fit­xatge?
T’arriba la infor­mació dels repre­sen­tants i al final tries què vols fer. I va ser així. Em van dir que l’equip hi estava interes­sat i era una oferta a la qual no podia dir que no. Ara ho he de gau­dir.
Markel Iri­zar és l’home del Trek amb qui va par­lar abans de sig­nar el con­tracte. El conei­xia d’abans?
No, va ser tot des que em van dir que hi esta­ven interes­sats; lla­vors sí que vaig començar a tenir-hi con­tacte. Em va expli­car com fun­ci­ona l’equip i poca cosa més. Un cop tan­cat el fit­xatge sí que hi he tin­gut més con­tacte. Pel que s’ha dit, fa l’efecte que n’hi tenia d’abans, però va començar amb l’interès.
Què n’espe­ren, de vostè?
Els fit­xat­ges que han fet aquest any som qua­tre joves que tenim la mateixa edat. El futur de l’equip és ser més forts a les clàssi­ques.
La París-Rou­baix és la seva cursa pre­di­lecta. Creu que l’hi podrem veure l’any que ve ja?
Com més es va acos­tant, més ganes en tinc. És un somni, igual que dedi­car-me al ciclisme de manera pro­fes­si­o­nal, que ara l’he pogut acon­se­guir. I un altre és par­ti­ci­par en la París-Rou­baix, els monu­ments o qual­se­vol gran volta. Són les cur­ses que has vist des de petit per la tele­visió des del sofà. Córrer la París-Rou­baix i poder-la gua­nyar. Però quan dic que no ho acabo d’assi­mi­lar és això, pen­sar que l’any que ve hi ha la pos­si­bi­li­tat que hi sigui... Fa uns dies la mirava des del sofà, és una cosa que gau­deixo i la ment s’hi ha d’anar acos­tu­mant.
Forma part d’una gene­ració que irromp fort, des que surt Remco Eve­ne­poel i ho gua­nya tot. Els grans equips fit­xen cor­re­dors cada cop més joves. Això els com­porta pressió afe­gida?
Gens ni mica, jo he fet els qua­tre anys de sub-23, que hi ha molta gent que no n’ha fet ni un. I feia l’efecte que ja era gran, molta gent ho deia. Però cada cor­re­dor i cada per­sona neces­sita el seu temps per evo­lu­ci­o­nar i jo he fet els qua­tre anys i m’ha anat per­fecte. Crec que si hagués fet el pas a pro­fes­si­o­nal abans no hau­ria estat pre­pa­rat i que ara ho estic més que fa dos anys; no sé si és quan millor estic però sí que estic con­tent pel moment en què faig el salt. Estaré com­pe­tint al màxim nivell, amb 22 anys, i fa res­pecte per saber si tinc el nivell de l’equip.
Parla de somni com­plert, fent el pas. En quin moment se’n va ado­nar, que ho acon­se­gui­ria?
Soc molt sin­cer i pot­ser molta gent no s’ho creurà, però jo fins l’any pas­sat no veia que pos­si­ble­ment em podria dedi­car al ciclisme de manera pro­fes­si­o­nal. Tens som­nis i molta il·lusió, però fins que no vaig acon­se­guir arri­bar a un nivell molt bo no creia que pogués dedi­car-me al que m’agrada.
Vostè va mar­xar a córrer a França, en lloc d’anar al País Basc com la majo­ria. Li devia ser­vir.
Sí, pel tipus de ciclista que soc agra­eixo haver mar­xat fa qua­tre anys. Ho vaig pas­sar mala­ment, però en vaig apren­dre molt i he evo­lu­ci­o­nat molt gràcies al nivell que hi ha allà. Estic molt con­tent d’haver-hi anat, fer les coses bé i apren­dre’n.
Amb 18 anys i sense par­lar francès... Això és super­vivència!
És el que et dic, el pri­mer any, bé no ho vaig pas­sar. Hi ha moments en què et plan­te­ges cer­tes coses i també sobre el ciclisme, si real­ment val la pena o si tens el nivell per dedi­car-te a això. Al final, amb l’ajuda dels que tens al teu cos­tat, com fami­li­ars i entre­na­dor, amics..., seguei­xes i ho pots cap­gi­rar, perquè sem­bla que si ets de pri­mer any i no pots gua­nyar ja no t’hi podràs dedi­car. I jo lla­vors no aca­bava cap cursa fins a mitja tem­po­rada. El segon les aca­bava i mira ara, no vull que soni mala­ment però tinc un con­tracte amb un equip del World Tour. La qüestió és creure-hi i llui­tar, sobre­tot superar els mals moments i apren­dre’n molt perquè dels dolents n’aprendràs molt més que dels bons.
És el pri­mer cor­re­dor que surt del Cen­tre de Tec­ni­fi­cació de Banyo­les de la fede­ració cata­lana. Com ha anat l’experiència? És una aposta que altres països com Eslovènia van fer fa temps.
La ini­ci­a­tiva està molt bé i l’ajuda és molt bona, però sí que pot­ser és veri­tat que quan mires altres països anem un punt per sota. Però tot s’agra­eix i és per inten­tar millo­rar el nos­tre ren­di­ment, també amb el con­veni de la Uni­ver­si­tat de Girona.
Quin moment creu que pot ser el seu apa­ra­dor per al públic, la Volta? Està pre­pa­rat per a aquest salt a la popu­la­ri­tat?
Per a mi seria un somni, és la cursa que has vis­cut des de petit i la que has vist des de més a prop. És la de casa i córrer a prop de casa i les cur­ses per on t’entre­nes... Però al final vas per tot Cata­lu­nya, que ja has cor­re­gut per tots els llocs des de petit, i tant de bo vul­guin que vin­gui i ho faci el millor pos­si­ble.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.