El mundial de dues velocitats
Handbol. Després d’una fase preliminar amb alguns resultats d’escàndol, el campionat entra en una nova dimensió, amb partits teòricament més equilibrats camí de la fase final de Granollers
El mundial més global de la història, amb la participació de 32 seleccions (en l’edició anterior eren 24), ha propiciat també alguns resultats d’escàndol en una fase preliminar de dues velocitats i que es va tancar ahir a les quatre seus de la competició: Granollers, Torrevella, Castelló de la Plana i Llíria. Amb l’inici de la fase principal i de l’anomenada copa President, la destinació dels últims de cadascun dels vuit grups, el campionat entra en una nova dimensió, amb partits teòricament més anivellats.
Les golejades més contundents les ha protagonitzat la selecció dels Països Baixos, la vigent campiona del món, que ha fet autèntics festins contra Puerto Rico (55-15) i l’Uzbekistan (17-58), a gairebé un gol per minut. Puerto Rico també va ser víctima de la voracitat ofensiva de Suècia (48-10), i concretament de l’extrem dreta Nathalie Hagman, que amb 19 gols va establir tot un rècord anotador de la selecció del seu país. Un dels moments més emotius d’aquesta primera setmana de competició va ser quan Fatemeh Khalili, la portera de l’Iran, va ser escollida la jugadora més valuosa del partit contra Noruega, tot i encaixar una contundent derrota per 9-41. Una elecció que també van aplaudir les jugadores nòrdiques. “Per a nosaltres, el simple fet de jugar aquí ja és un somni, i haver rebut l’MVP és una fita enorme, que no oblidaré mai”, va assegurar Khalili, que no va poder reprimir l’emoció.
Jaume Fort (Cardedeu, 1966), el president de la Federació Catalana d’Handbol (FCH) i director del mundial, admet que aquests resultats tan contundents són el peatge que s’ha de pagar amb la participació de tantes seleccions, però també hi veu resultats que evidencien la progressió d’alguns equips de fora del Vell Continent. “Des del punt de vista esportiu, és veritat que hi ha partits en què les diferències de gols han estat molt grans. És la part menys atractiva de tenir un campionat obert a 32 equips, però tot i així s’han donat resultats dignes d’esmentar, com algunes actuacions de seleccions de fora d’Europa. És el cas de la victòria del Japó contra Croàcia (26-28), actual medalla de bronze europea, i això és important. En aquest sentit, l’Argentina també ha fet un pas endavant i cada vegada costa més guanyar alguns equips de fora del continent, això és evident”, remarca. Precisament, el Japó serà el primer rival d’Espanya (20.30 h) en la fase principal que comença avui a Torrevella.
Fort no amaga que els primers dies del mundial van ser “moguts”, es van haver d’afinar diversos aspectes de l’organització, però es mostra satisfet per la imatge televisiva del campionat, que té una audiència estimada d’uns 700 milions d’espectadors. “Sportfive, el partner de la IHF [Federació Internacional d’Handbol] que té els drets de televisió, està molt content perquè s’està donant una imatge molt coherent en totes les seus, sense incidències, i això és molt important perquè això es veu a tot el món”, sentencia.
Cap positiu a Granollers
Un altre aspecte primordial de l’organització és la seguretat sanitària per evitar l’expansió de la covid-19. “En el dia d’avui, només hi ha onze casos confirmats de més de 4.000 tests. Això demostra que s’està fent un esforç molt important, revisant constantment els protocols a fi i efecte de minimitzar riscos. S’ha d’aconseguir aquell punt d’equilibri; tenir flexibilitat per poder fer la competició al més fluida possible, però al mateix temps respectar estrictament i fins i tot per sobre el marge de seguretat respecte a les mesures de protecció contra la covid. A Granollers, tenim zero casos, i espero que sigui així fins al final”, sentencia.
Noves promocions
Pel que fa a l’afluència de públic als pavellons, el director del mundial destaca que s’ha notat un repunt en els últims partits de la fase preliminar i que la venda anirà a més amb vista a la fase principal i sobretot la fase final, que es farà íntegrament a Granollers. El punt àlgid serà la final del 19 de desembre. “S’ha obert una nova promoció de venda d’entrades per facilitar que tothom pugui gaudir d’un esdeveniment que passa una vegada a la vida, o que és molt difícil de tenir aquí, com és la fase final d’un mundial. Espero que tots aquells clubs, jugadors o persones que hi estiguin interessats hagin trobat la seva oportunitat. Veure els partits en viu i en directe és una altra història, quan estàs al pavelló fa patxoca veure l’ambient, i més a partir d’ara amb seleccions de molt nivell en les dues últimes fases del campionat”, remarca Fort. En aquest sentit, el director del mundial vol fer un agraïment públic a tot el personal que està treballant en els comitès d’organització local, i en el cas català, molt especialment a Granollers. “L’Ajuntament i tots els voluntaris estan fent un esforç extraordinari i la gent que arriba de fora ho nota”, assegura el president de la FCH.
En el programa d’avui al Palau d’Esports de Granollers jugaran la República Txeca - Corea (15.30 h), Alemanya-Congo (18 h) i Dinamarca-Hongria (20.30 h). Demà entrarà en acció l’altre grup, amb la participació de França –la flamant campiona olímpica–, Eslovènia i Montenegro, que es creuaran amb Rússia, Sèrbia i Polònia, provinents de la fase preliminar de Llíria.
LA XIFRA
LA PROTAGONISTA
La portera de l’Iran Khalili va ser escollida MVP en el partit contra Noruega, tot i haver encaixat 41 golsEL PROTAGONISTA
Notícies relacionades
Enllaços relacionats
Publicat a
Notícies
Diumenge,24 novembre 2024