Esports de muntanya

KILIAN JORNET

L’heroi de les muntanyes

Un referent internacional, i no només pels seus èxits esportius sinó també per la seva ambició, que l’ha portat de les curses i l’esquí de muntanya a fer gestes com la que va protagonitzar el 2017 a l’Everest

Fa onze anys en un bar de Cassà de la Selva vaig xer­rar per pri­mer cop amb Kilian Jor­net (1987, Saba­dell). Estava lluny encara de con­ver­tir-se en un refe­rent mun­dial i en un per­so­natge mediàtic i influ­ent no només a Cata­lu­nya. Pre­sen­tava el seu pri­mer best seller, Córrer o morir, on ja expo­sava algun dels secrets que l’havien conduït a gua­nyar les pro­ves més dures del calen­dari mun­dial de cur­ses i d’esquí de mun­ta­nya. “El sofri­ment mol­tes vega­des no ve del cos, sinó de la ment.” “No tan sols animo la gent a fer esport, sinó a dei­xar-lo en un segon pla i apre­ciar més el con­tacte amb la natura.” Són idees que expli­quen bona part del seu pen­sa­ment.

A diferència d’altres figu­res mediàtiques, no ha ama­gat mai les seves idees polítiques. “Cadascú és lliure d’expres­sar-les. Som per­so­nes com les altres i tenim les nos­tres idees”, diria poste­ri­or­ment en una entre­vista en aquest diari. També va mos­trar-se favo­ra­ble al referèndum de l’1 d’octu­bre del 2017.

Espor­ti­va­ment faria el gran salt a la fama amb el tri­omf en la copa del món de cur­ses de mun­ta­nya (2007), el pas previ a esde­ve­nir el domi­na­dor mun­dial de l’esquí de mun­ta­nya en què enca­de­na­ria qua­tre copes del món (2009-2012) i qua­tre meda­lles d’or, i un total de vuit meda­lles entre el 2008 i el 2015.

En una etapa en què sem­blava imba­ti­ble con­tra rivals de més edat, experiència i for­ta­lesa física, va ins­criure el seu nom en cur­ses lle­gendàries dels cir­cuits mun­di­als d’esquí i cur­ses de mun­ta­nya: la Pierre Menta, el Mez­za­lama, l’Ultra-Trail del Mont Blanc, la Zegama-Aizkorri, la Sierre Zinal, el tro­feu Kima, la Har­drock Endu­rance Run o la Cavalls del Vent.

Estava can­tat que els esports més “tra­di­ci­o­nals” s’esta­ven que­dant petits per a un espor­tista de les seves pos­si­bi­li­tats. No era, amb tot, un cor­re­dor que se sentís atret per altres coses que no fos­sin la mun­ta­nya. “No em veuràs mai en un desert.” Així, va començar a donar vol­tes al cap a una nova idea: com­pa­gi­nar la seva passió per córrer en la natura amb la pos­si­bi­li­tat d’acos­tar-se als perills de l’alpi­nisme i l’esca­lada. Així va néixer el pro­jecte Sum­mits of my life, pre­sen­tat en soci­e­tat el 2012 quan ja era una per­so­na­li­tat a Cata­lu­nya. El propòsit d’una ven­tura sense límits era d’una expli­cació sen­zi­lla però d’una rea­lit­zació heroica. Calia coro­nar en soli­tari, sense assistència i rebai­xant tots els rècords pos­si­bles, algu­nes de les mun­ta­nyes més emblemàtiques del pla­neta: el Mont Blanc, l’Elbrús, el Cerví, l’Acon­ca­gua, el McKin­ley i, final­ment, l’Eve­rest.

Al Mont Blanc va esde­ve­nir una tragèdia. El seu com­pany Stéphane Brosse va morir en una cai­guda en una cor­nisa de 600 m. Jor­net, amb tot, hi tor­na­ria i el 2013 hi va fer el rècord de l’ascensió (4h57). També va fer el rècord al Cerví i al mont Elbrús. El 2014 va fer els rècords dels cims més alts d’Amèrica, el mont McKin­ley i l’Acon­ca­gua.

Aquell any la revista Nati­o­nal Geo­grap­hic el va desig­nar, per votació popu­lar, Aven­tu­rer de l’any. Va regis­trar, de fet, el nom­bre més gran de vots (75.000) de la història del guardó de la revista, sobre­tot pels rep­tes com­ple­tats en el marc del pro­jecte Cims de la meva vida.

Que­dava encara en l’aire el viatge a l’Himàlaia. Un gran ter­ratrèmol ho va impe­dir el 2015. Jor­net s’hi va des­plaçar per ofe­rir ajuda a les zones més aïlla­des. Dos anys després hi tor­na­ria i dei­xa­ria el seu nom ins­crit per sem­pre més al cim més alt del pla­neta la mati­nada del 21 al 22 de maig pujant-hi sense oxi­gen ni cor­des fixes i en soli­tari 26 hores després d’haver sor­tit del camp base situat a 5.100 m. Jor­net va repe­tir la gesta una set­mana més tard. Des d’un altre camp base (6.500 m) va pujar al cim en 17 hores.

Fruit de la seva experiència a l’Eve­rest va gra­var un dels millors docu­men­tals moderns que s’han pogut veure en l’alpi­nisme, Path to Eve­rest. Ha con­ti­nuat publi­cant lli­bres des de Noru­ega, on té la seva residència. El dar­rer, Res és impos­si­ble, on torna a posar l’accent en la importància de gau­dir de la mun­ta­nya més enllà de l’esport que hi faci cadascú.

Aquest 2021 s’ha pro­nun­ciat con­tra la can­di­da­tura de Bar­ce­lona i els Piri­neus per als Jocs d’hivern del 2030 avi­sant dels perills d’una explo­tació exces­siva dels recur­sos natu­rals de la mun­ta­nya.

fa 20 anys

fill dels pirineus. Tot i que va néixer a Sabadell, Jornet estava destinat a conviure amb la muntanya. El seu pare era el guarda del refugi Cap del Rec (1.986 m), a la Cerdanya, i la seva mare, professora d’esports de muntanya. Des de ben petit tant ell com la seva germana, també esportista internacional, van passar-se hores i hores corrent i esquiant, fins i tot per anar a escola. A la Molina va començar a mostrar el seu talent i amb 16 anys ja va entrar a formar part de la selecció.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)