Futbol sala

La pilota que uneix

L’Atlètic Missatgers per la Pau és un equip format íntegrament per marroquins que competeix per primer cop en una lliga oficial, la 1a territorial de la FCFS

Un voluntari fa d’entrenador i amb la gestió de Joan Gaspart han trobat una pista per jugar com a local

Un tòpic dels valors que solem asso­ciar a l’esport és el de la inte­gració, però costa veure-ho en la vida real més enllà d’una teo­ria que sobre el paper sem­pre queda bé. Aquesta tem­po­rada, amb tot, tenim un cas que demos­tra que cer­ta­ment amb ganes, esforç, com­promís i suport extern, un grup pot fer-ho rea­li­tat. Així, una dot­zena de juga­dors mar­ro­quins de car­rer han tro­bat la via per ins­criure’s en una com­pe­tició ofi­cial de la fede­ració de fut­bol sala, la pri­mera ter­ri­to­rial, gràcies al pro­jecte de la parròquia de Santa Anna, prop de la plaça de Cata­lu­nya. Al cone­gut com hos­pi­tal de cam­pa­nya d’aquesta parròquia hi acu­llen i ate­nen sobre­tot immi­grants i per­so­nes sense sos­tre i en risc d’exclusió social. Els pro­por­ci­o­nen allò més bàsic, com ara men­jar, roba, higi­ene, ori­en­tació labo­ral i escalf.

Sota el guiatge d’un dels volun­ta­ris, Fer­nando Díaz, i de la coor­di­na­dora Montse Puja­das va sor­gir la idea d’unir aquests joves en un equip, l’Atlètic Mis­sat­gers de la Pau Cata­lu­nya. Era l’esport que més domi­na­ven. El juguen al car­rer. De fet, és un esport de car­rer. Díaz va començar a reu­nir joves d’entre 20 i 30 anys fins que l’equip va pren­dre forma i la fede­ració els va obrir les por­tes perquè s’enquadrés en una de les seves cate­go­ries.

L’entre­na­dor ha admès que els rivals tenen un nivell més alt, però que l’objec­tiu no és gua­nyar par­tits sinó que l’esport acabi sent una via d’esca­pa­ment per les difi­cul­tats par­ti­cu­lars que tots estan pas­sant. Coses com tenir una samar­reta, anar a un ves­ti­dor, fer pinya, assu­mir una res­pon­sa­bi­li­tat i un com­promís en comú han aca­bat engres­cant uns juga­dors que es mos­tren entu­si­as­mats.

A la difi­cul­tat que suposa jugar sem­pre con­tra rivals de més nivell també s’hi afe­geix la qüestió econòmica. Com­pe­tir com­porta sem­pre fer front a un seguit de des­pe­ses que tots els que fan esport fede­rat conei­xen: la roba, el mate­rial espor­tiu, les fit­xes, els arbi­trat­ges, les pis­tes, els des­plaçaments, etc. La parròquia, a través dels seus con­tac­tes, ja ha fet una crida a qual­se­vol que vul­gui posar el seu gra de sorra en el man­te­ni­ment de l’equip. Un dels ajuts l’ha ofert l’antic pre­si­dent del FC Bar­ce­lona Joan Gas­part, que els ha faci­li­tat la pos­si­bi­li­tat de jugar els par­tits com a locals al com­plex espor­tiu Clot de la Mel, posant així punt final a la pro­vi­si­o­na­li­tat que havia acom­pa­nyat l’equip quan no tenia ni tan sols una seu fixa.

Des de la mateixa fede­ració fan un crit perquè arribi més suport a l’equip ja que la via­bi­li­tat econòmica no està garan­tida. Quan es posen la samar­reta taronja de l’Atlètic Mis­sat­gers obli­den ni que sigui per una estona, ja sigui en un entre­na­ment o en els 40 minuts del par­tit, la seva situ­ació per­so­nal.

Montse Puja­das, que coor­dina aquesta acti­vi­tat a través de l’asso­ci­ació Mis­sat­gers de la Pau, con­si­dera que l’experiència està sent tot un èxit i que hau­ria de tenir con­tinuïtat la tem­po­rada vinent, mal­grat l’esforç econòmic que suposa per a l’enti­tat haver de fer front a tots els paga­ments.

11
Equips. Són els que competeixen a la lliga. N’hi ha de Sabadell, Argentona, Sant Feliu de Llobregat, Centelles, Terrassa, Barcelona i Cadaqués. Tot i les dificultats l’equip dels Missatges ha arrancat un empat en la primera volta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)