Esquí

JJOO TÒQUIO 2022

Eslàlom a l’olimp

La nord-americana Mikaela Shifrin, que amb 18 anys es va penjar l’or a Sotxi 2014, ja ho ha guanyat tot amb 26 i lluitarà per reivindicar-se a la neu artificial de Yanqing com una de les més grans de la història

La seva gran rival en les disciplines tècniques és l’eslovaca Vlhova

Setanta-tres tri­omfs par­ci­als en la copa del món FIS, 43 en eslàlom, dis­ci­plina en què ostenta el rècord abso­lut; tres victòries glo­bals en la copa del món i sis títols mun­di­als ava­len la vora­ci­tat de la nord-ame­ri­cana de 26 anys Mika­ela Shif­frin, la suc­ces­sora de Lind­sey Vonn –82 tri­omfs en la copa del món–, que espera tri­om­far a Pequín i afe­gir més metall als tres podis olímpics –dos ors, el pri­mer a Sotxi 2014 en eslàlom amb només divuit anys esta­blint un rècord de pre­co­ci­tat , i una plata– que ja llu­ei­xen en les seves llus­tro­ses vitri­nes. Shif­frin és, sens dubte, un dels grans reclams mediàtics dels Jocs d’Hivern de la pandèmia. Una icona que busca la recon­sa­gració en l’esce­nari més mediàtic.

La gran figura de l’esquí alpí ja ho ha gua­nyat però no en té mai prou. La seva gran rival en el gegant, que es dis­puta la mati­nada vinent, i en l’eslàlom, les dis­ci­pli­nes més tècni­ques, serà l’eslo­vaca Petra Vlhova, la dar­rera gua­nya­dora de la bola de cris­tall. L’esce­nari de les bata­lles, que pro­me­ten sang i fetge, serà Yanqing, estació situ­ada a uns 180 quilòmetres al nord-est de Pequín en què les par­ti­ci­pants hau­ran de llis­car, de moment si no hi ha una enfa­ri­nada natu­ral durant aquests dies, sobre neu arti­fi­cial. Tota la com­pe­tició alpina es dis­pu­tarà al mateix esce­nari, a diferència d’altres cites olímpi­ques en què les pro­ves tècni­ques i les de velo­ci­tat tes van sepa­rar. Un altre aspecte dife­ren­cial res­pecte d’altres Jocs i que es podria con­si­de­rar un efecte col·late­ral de la pandèmia, és que les pis­tes són ter­ri­tori verge per als par­ti­ci­pants, que no hi han pogut esquiar abans.

Però no tot han estat flors i vio­les per a Shi­frin. La tra­jectòria idíl·lica dels ele­gits també ha hagut de sobre­po­sar-se a una prova vital com­pli­cada: la pre­ma­tura mort del seu pare Jeff el 2020. “Encara hi ha moments que se m’oblida cami­nar, com si tornéssim al 3 de febrer del 2020 i tot acabés de pas­sar. El sen­ti­ment per­dura i crec que ho farà per sem­pre, però he après a valo­rar els bons moments”, relata l’estre­lla. Un sotrac impor­tant que ha superat amb l’ajuda pro­fes­si­o­nal d’un psicòleg, un reforç que s’ha con­ver­tit en habi­tual en els espor­tis­tes d’elit que han de vèncer la pressió dels resul­tats i la falta de moti­vació. “En el fons és com una lesió física, però ningú més la pot veure. No neces­si­tes una ope­ració, no tens ter­mi­nis de recu­pe­ració, només dolor”, expli­cava la nord-ame­ri­cana, que de petita se li va diagnos­ti­car síndrome de dèficit d’atenció. Diu que mai no està segura que les coses fun­ci­o­nin tal com desitja, però ges­ti­ona per­fec­ta­ment els ner­vis, com es pot com­pro­var repas­sant un currículum més llarg que un dia sense pa reser­vat als grans tòtems de la història de l’esport.

116
Podis
acumula Mikaela Shifrin en la copa del món, amb 73 victòries. Ha guanyat tres vegades la copa del món global
6
Títols mundials
acumula la nord-americana des del 2013. Ha aconseguit onze medalles, amb dues plates i tres bronzes
3
Medalles olímpiques,
dues d’or i una de plata, es va penjar. El primer or el va celebrat a Sotxi el 2014 quan tenia 18 anys en l’eslàlom. El segon el va obtenir el 2018 a Pyeongchang en l’eslàlom gegant. En la cita coreana també va guanyar la plata en la combinada
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)