El pont Girona - Kíev
Judo. L’Associació Girona Judo manté el contacte amb alguns dels seus antics judokes, entre els quals destaca Marat Kryzhanskyi, ara en primera línia defensant Ucraïna a 400 km de la capital
L’ofensiva militar de Rússia sobre Ucraïna ha tocat de ben a prop l’Associació Girona Judo, que des del 2013 i fins a l’esclat de la pandèmia ara fa dos anys va comptar amb judokes de l’est d’Europa en el seu projecte per competir en la lliga estatal. Geòrgia i Ucraïna eren els llocs d’origen dels joves que venien amb el suport de les beques Securitas, i un dels últims a poder-se acollir a les ajudes va ser Marat Kryzhanskyi, que el febrer del 2020 guanyava l’or en -90 quilos en el campionat estatal sub-21 a Alcalá de Henares.
Eduard Shtefanesa era l’altre judoka amb beca a Girona, que va ser una destinació habitual per a joves que buscaven oportunitats, com Dima Tsiukh, que el 2018 va competir amb el club gironí i que encara la setmana passada venia a Barcelona a buscar-hi feina –hi va tenir entrevistes laborals–. “Va venir divendres, va estar amb els nois del club a l’entrenament i dilluns va marxar cap allà convençut que podria tornar”, explica Jaime Salas, alma mater de l’Associació i que manté contacte permanent amb els set o vuit judokes que han passat per Girona. “Amb Marat és amb qui més he contactat, està en primera línia militar a uns 400 quilòmetres al sud de Kíev”, diu Salas, que s’escriu cada dos per tres amb Kryzhanskyi.
Cristina Lavriv, que és natural d’Ucraïna, és la vicepresidenta del club gironí. L’entitat vol dur a terme una iniciativa per enviar material a Kíev. Allà hi ha Giorgi Zantaria, que va ser campió d’Europa i del món, com a regidor d’Esports a l’Ajuntament de la capital de l’estat que vol ocupar Rússia. “L’havíem tingut al Congrés Internacional de Judo i ha vingut altres cops. Hi tenim una relació molt bona i la Cristina li ha demanat com ho hem de fer per enviar-los el material assegurant-nos que els arribi. Han parlat aquest matí”, explicava Jaime Salas. La junta de l’Associació Girona Judo havia d’aprovar ahir fer aquesta campanya durant una setmana i, un cop recollit el material i dissenyada la logística per enviar-lo a Ucraïna –Fontajau mateix serà la base–, fer-lo arribar al país que està sent atacat. “És l’única manera que tenim de col·laborar, des d’aquí.”
L’integrador
El Club Fuji-Yama, fundat el 1977 per Jaime Salas, és l’embrió de l’actual Associació Girona Judo, que des del 2000 es va instal·lar en una sala del pavelló de Fontajau. Organitzador del Congrés Internacional de Judo Ciutat de Girona, que du a la ciutat referents mundials de la disciplina –com Zantaria–, des del 2015 i després de dos ascensos disputava la 1a divisió estatal en què seria dos cops segon i dos tercer. El club també té un equip femení, per al qual aquest hivern incorporava la cubana Lizandra Vinent, que en lidera l’equip i col·labora amb l’escola, on hi ha 500 nens i nenes.
Notícies relacionades
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024