La Volta a Catalunya presenta el recorregut de la seva edició 101
Surt el dia 21 des de Sant Feliu de Guíxols i s’acaba el 27 a Barcelona amb el tradicional final a Montjuïc
El recorregut de la 101 Volta Ciclista a Catalunya, que es farà del 21 al 27 de març, ha vist la llum aquesta tarda a les instal·lacions de l’INEFC de Barcelona.
“La Volta és història esportiva de Catalunya, un fidel reflex de la societat al llarg de més d’un segle de vida. Entre tots tirem endavant un esdeveniment que és màgic: l’únic que acosta a les millors figures del món per tot el territori català, que mostra de manera bellíssima els nostres paisatges, carreteres, i municipis a més de 15 milions d’espectadors, i que les seves imatges arriben a 190 territoris” diu el president de la Volta, Rubèn Peris, que també posa en valor la presència de grans ciclistes que un any més seran presents a la Volta. L’últim vencedor, l’anglès Adam Yates, el campió olímpic Richard Carapaz o el també corredor de l’Ineos i ex-vencedor de la cursa, l’australià Richie Porte; encapçalen un cartell amb altres noms il·lustres que apareixen en el palmarès de la Volta com Alejandro Valverde i Nairo Quintana. L’ex-campió del món Philippe Gilbert o Tom Dumoulin donen més entitat a la cursa, en la què es preveu la participació de ciclistes catalans més nombrosa dels últims anys.
La consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya Laura Vilagrà, la secretària general de l’Esport i l’Activitat Física Anna Caula, l’alcalde de Sant Feliu de Guíxols, Carles Motas; l’assessor tècnic de l’Àrea d’educació, esports i joventut de la Diputació de Barcelona Antonio Carmona, el diputat de Recursos Humans i Esports de la Diputació de Lleida Jordi Verdú, la vicepresidenta del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona Camí Mendoza, el president de la Diputació de Girona Miquel Noguer i el cinquè tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona Albert Batlle, han participat en la presentació de la Volta 2022.
Els mallots oficials de la Volta a Catalunya 2022, un altre any dissenyats per la marca Gobik, també s’han presentat. Són els de la classificació general (patrocinat per Catalunya), muntanya (Caser Assegurances), regularitat (Loteries de Catalunya), millor jove (Barter) i millor català (Moritz), que s’entrega el darrer dia de cursa. Un altre aspecte que encara s’havia de conèixer és el cartell d’aquesta edició, a càrrec de l’artista visual Francesca Llopis. El grup musical The Penguins també ha estrenat en directe la seva cançó “Boires i retrets”, que serà la banda sonora d’aquesta edició 2022 de la Volta a Catalunya prenent el relleu de Blaumut després de guanyar el concurs coordinat a través de l’emissora iCat.
Canvi d’inici
La Volta a Catalunya 2022 canvia el seu punt de sortida perquè Sant Feliu de Guíxols pren el relleu de Calella. Serà amb una etapa de 172,2 quilòmetres amb sortida i arribada a la localitat de la Costa Brava, que serà el Gran Inici aquest any i el que ve. La primera etapa passa per les Gavarres.
La segona etapa presenta una altra cara nova: L’Escala. Serà la seva estrena com a seu d’una etapa de la Volta i els corredors en sortiran per fer 202,4 fins a Perpinyà, on fa 67 anys que la cursa no hi arribava. La tercera etapa surt de la capital del Rosselló i, en el primer contacte amb l’alta muntanya, acaba a La Molina. Seran tres ports de 1a categoria amb 161,1 quilòmetres. L’endemà, en la quarta etapa (166,7 km), tres ports més de 1a amb sortida de la Seu d’Urgell i final a Boí Taüll, que torna al recorregut de la Volta a Catalunya 20 anys després.
L’etapa més llarga serà la cinquena, amb 206,3 quilòmetres de la Pobla de Segur a Vilanova i la Geltrú i dissenyada per a un final a l’esprint. La sisena etapa és de mitja muntanya per la Costa Daurada, amb 167,6 quilòmetres que comencen a Salou s’acaben a Cambrils i tres ports puntuables a l’interior de la Serra del Montsant i les Muntanyes de Prades. La Volta s’acaba amb la tradicional sortida i arribada a Barcelona i els sis ascensos a Montjuïc (138,6 quilòmetres).
La Volta és la tercera cursa per etapes més antiga després del Tour de França i el Giro d’Itàlia i, en la seva edició 101, es troba plenament consolidada en el calendari UCI World Tour.