El Palau d’Esports, una nova icona esportiva de Barcelona
La tecnologia i la innovació aplicades a l’esport, l’eix vertebrador de la renovació. El pressupost és de 40 milions d’euros i les obres començaran el 2024
El Palau d’Esports del carrer Lleida es renovarà per acollir esdeveniments esportius i d’e-sports, oficines de start-ups i la seu del Barcelona Sports Hub. La inversió té un cost de 40 milions d’euros i les obres començaran el 2024. La posada en funcionament del Barcelona Sports Hub significarà la creació de 450 llocs de treball i la visita de 200.000 espectadors cada any que passaran pel Palau d’Esports.
Barcelona vol continuar essent un referent de l’esport a nivell internacional. I és amb aquest objectiu, i amb el precedent de la capital catalana com a ciutat olímpica, que l’Ajuntament de Barcelona ha presentat avui, durant les II Jornades de Reactivació Econòmica REACT, el disseny del projecte de renovació del Palau d’Esports del carrer Lleida, una instal·lació que es convertirà en una icona de la tecnologia i la innovació en l’esport. La inversió per renovar aquesta instal·lació serà de 40 milions d’euros i es preveu que les obres comencin el 2024.
Dissenyat per l’arquitecte Josep Mª Soteras i Mauri, el Palau d’Esports va ser inaugurat l’any 1955 amb motiu de la segona edició dels Jocs del Mediterrani i va acollir milers d’esdeveniments esportius. Als anys 90, va acabar destinant-se a concerts i el 2000 es va remodelar com a recinte musical i es va convertir en el Barcelona Teatre Musical. Amb tot, a causa de les noves normatives de seguretat l’edifici va quedar obsolet per a fer-hi espectacles i es va acabar tancant. Sense servei durant els darrers 14 anys, l’immoble s’ha anat deteriorant.
L’’Ajuntament impulsa el renaixement del Palau d’Esports en el marc del Barcelona Green Deal, l’agenda urbana i econòmica de la ciutat amb l’horitzó 2030. La instal·lació serà remodelada per convertir-lo en la seu del Barcelona Sports Hub, el hub d’innovació i tecnologia aplicades a l’esport ubicat a l’anella olímpica de Montjuïc, i esdevindrà un referent internacional dels esports electrònics, els e-sports.
També formarà part d’aquest hub l’Estadi Olímpic, que acollirà una incubadora d’empreses del sector Sport Tech amb una superfície de 1.100 m2 on les empreses emergents d’aquest sector podran testejar i fer servir també les instal·lacions. El pressupost amb el qual compta la incubadora Sport Tech per a la seva creació és de 2,8 milions d’euros. La posada en funcionament del Barcelona Sports Hub significarà la creació de 450 llocs de treball i la visita de 200.000 espectadors cada any que passaran pel Palau d’Esports.
Estratègic
El sector econòmic esportiu és clau per a Barcelona. Significa el 2,5% del PIB de la ciutat, ocupa més de 50.000 treballadors i treballadores i compta amb més de 40.000 voluntaris i voluntàries.
Les xifres dibuixen la capital catalana com un destí perfecte per la construcció d’aquest projecte. Barcelona és el cinquè hub de tot Europa més gran per a empreses emergents, segons EU-Starups; la setena millor ciutat per a viure i treballar a l’estranger, segons InterNations Expat Citý Ranking 2019; i la primera regió per a la inversió al sud d’Europa durant l’any 2020 i 2021, tal com ha publicat l’informe de Financial Times.
19.000 metres quadrats
Respectant l’estructura actual de l’edifici, que està catalogat, la proposta de disseny del nou Palau contempla l’adequació de 19.699 metres quadrats d’espai d’ús esportiu, dividits en dues àrees diferenciades. L’espai superior tindria la funció de pavelló de tres pistes, polivalent, per esports com handbol, voleibol o bàsquet i amb capacitat per entre 3.700 i 4.100 espectadors. En el cas d’acollir espectacles de ciutat, aquest aforament s’ampliaria entre 800 i 1.200 persones.
La part inferior acolliria un espai annex de més de 1.400 m2, amb els seus serveis, per esports de sala, convertible en àrea per fires i convencions, un vestíbul multifuncional d’accés al Palau i de suport per esdeveniments esportius, empresarials de networking, innovació i cultura.
La instal·lació creixerà amb un edifici annex de 2.100 m2 de locals i oficines pel Barcelona Esports Hub on start-ups i empreses del sector esportiu innovarien per a la millora tecnològica de l’esport dinamitzant el sector sport tech.
El Palau es convertiria en un laboratori d’innovació, un Palau Municipal d’Esports intel·ligent i sostenible. Un Palau capaç d’incorporar les innovacions promogudes pel Barcelona Esports Hub i mantenint-se com una referència internacional en tecnologia esportiva.
La gestió de renovació del Palau d’Esports es farà a través de l’Institut Municipal Barcelona Esports amb la col·laboració público-privada. El primer pas per la consecució d’aquest projecte és la posada en marxa del concurs per a veure quin serà l’equip responsable de la redacció del projecte. Això es farà aquest mateix any 2022, i entre el 2023 i el 2024 es procedirà a fer la redacció del projecte i la licitació execució de les obres.
Notícies
Dissabte,23 novembre 2024