Barcelona, epicentre mundial
Tennis platja. Els millors jugadors i jugadores del món es reuniran a la Vall d’Hebron al mes de maig en el 14è Ciutat de Barcelona, un Sand Series, una mena de Grand Slam de l’especialitat
Barcelona serà seu, del 26 al 28 de maig, d’una de les grans cites del circuit mundial de tennis platja, el Beach Tennis World Tour de la ITF (International Tennis Federation), el Sand Series Barcelona 2022. El Club Beach Tennis Barcelona, la Federació Catalana de Tennis i les institucions han unit esforços perquè es disputi al Centre Municipal de Tennis Vall Hebron un dels tornejos considerats com els Grand Slams del tennis platja.
La catorzena edició del Torneig Internacional Ciutat de Barcelona de Tennis Platja (TICB) farà un pas endavant i un salt qualitatiu amb una dotació econòmica de 35.000 dòlars en premis, que el converteix en un dels més importants del món i garanteix la presència dels millors jugadors i jugadores del rànquing mundial. Alba Gamell és la directiva de la Federació Catalana de Tennis responsable de tennis platja i alhora la presidenta del Beach Tennis Barcelona, coorganitzadors, que fan una aposta ferma per la disciplina, molt potent a casa nostra. No en va, Catalunya és campiona d’Espanya, s’hi juga una lliga amb 32 equips i més de 350 inscrits i un circuit català amb deu proves anuals.
El torneig, que reafirma la projecció de Barcelona i Catalunya com a seus de grans esdeveniments internacionals i, especialment d’esports de sorra, reunirà prop de 250 jugadors i jugadores d’arreu del món. Es jugarà en dobles femenins, dobles masculins, categoria mixta i sub 18.
Catalans a l’elit
Dos jugadors catalans, el terrassenc Gerard Rodríguez i la ripolletenca Eva Fernández, figuren entre els millors del món de l’especialitat. Rodríguez, veterà nascut el 1988, és l’onzè del món, mentre que Fernández (2001) és tretzena. En el top 100 també hi trobem el jugador de Matadepera Santi Puente (97è). El sabadellenc Pol Filella és el 134è. El jugador estatal amb millor rànquing és el canari Antomi Ramos (3r). La veneçolana establerta a Catalunya Ganesha Díaz, per la seva banda, és la 46a. Una lesió quan jugava a futbol al seu país va ser el detonant perquè s’enamorés del tennis platja. La terrassenca Ariadna Costa és la 72a. Itàlia és la principal potència, que també té predicament al Brasil. Els números 1 són transalpins: Michele Cappelletti i Giulia Gasparri. En homes, quatre dels sis primers són italians. En dones, cinc de les set.
Un esport nascut a Torredembarra i a Itàlia
El tennis platja va néixer paral·lelament a Torredembarra i a Itàlia. En el cas torrenc, continua sent una pràctica ben viva a la població; s’hi van disputar diversos campionats estatals i internacionals –a la imatge, el campionat estatal del 2005– i té un club en actiu –el Beach Tennis Torredembarra (BTT), amb 150 socis–, amb xarxes instal·lades a la platja de Baix a Mar. Els pioners van ser Eduard Muntada, Josep Manuel Muntada i Emili Martinell, que van fer servir un rem i una xarxa de pescadors i van escollir l’Eduard (1,85 m) per establir-ne l’altura. El 28 de juny del 2004, la Federació Catalana de Tennis va incloure’l com a modalitat. Actualment hi ha 387 llicències específiques de tennis platja a Catalunya –150 fa tres anys– i unes 250 persones que juguen amb llicència de tennis. Per tant, pels volts d’uns 600 jugadors habituals en competició. Hi ha vuit clubs específics i una quinzena de tennis amb pistes de tennis platja.