Aquest dissabte, nova edició del festival de muntanya Bas Mountain
La jornada, oberta a tots els públics, inclourà ponències i debats, i també projeccions documentals
Aquest dissabte, 30 d’abril, se celebrarà la tercera edició del festival de muntanya Bas Mountain. Es tracta d'un esdeveniment que s’ha consolidat en els darrers anys a la Vall d’en Bas, amb una jornada de muntanya per a tots els públics i per als amants de la muntanya en general. I aquesta edició arriba amb un programa intens i amb novetats, amb una clara aposta pel debat de l’actual situació de la muntanya, de la mà d'una de les esportistes de muntanya més importants del país, i per l’estrena d’un documental d’escalada a Osona.
El festival s’obrirà a dos quarts de deu del matí amb la presentació protocolària de les entitats organitzadores. Hi participaran l’Ajuntament d’en Bas i el Grup Excursionista Cultural i Alpinista (GECA), així com la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC). Un any més, la seu serà el centre de Can Trona a la Vall d’en Bas.
Imatge d'arxiu de la segona edició del festival (Foto: FEEC)
A les 10 h començarà un dels debats de la jornada, 'Ús i abús de la muntanya', que vol posar sobre la taula la situació actual de regulacions i sobrepoblació dels espais naturals. A la taula de debat hi seran Xavier Puig (Director del PNZVG), Sara Sánchez (Consorci de l’Alta Garrotxa), Laura Plana (CIVIVA) i Pere Gelis (GECA). Els ponents plantejaran la situació que viuen determinats espais locals i s’obrirà la participació on està programat que hi participin responsables de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona i la FEEC, a través de la seva àrea de Natura. A més a més, es donarà veu als assistents a la jornada amb un posterior debat.
A les 12 h serà el torn del geòleg i editor científic Isaac Camps, que realitzarà una ponència sobre 'L’expedició de Charles Lyell a Catalunya'. La ruta de Lyell a Catalunya (1830) serà l’eix argumental per impulsar un sender de llar recorregut en pro de la divulgació de la geologia.
Després de la pausa per dinar, arribarà un dels plats forts de la jornada: la conversa que oferirà la que va ser primera campiona de la Copa del Món d’Esquí de Muntanya catalana, Mireia Miró. Una de les esportistes de muntanya referents a Catalunya i a l’Estat serà l’encarregada d’obrir la sessió de tarda.
Un frame del documental 'Balandrau, infern glaçat'
Una sessió que seguirà a partir de les 17 h amb la projecció d’un documental pràticament inèdit TRAD. Aquest reportatge editat aquest 2022 explica les aventures de l’escalada tradicional i les primeres vies obertes als Cingles de Berti. El documental només s’ha pogut veure aquest passat dissabte a Reus a la seva estrena i serà una de les primícies del ‘Bas Mountain’ .
La jornada es tancarà a partir de les 18 h amb la projecció d’un dels documentals més vistos a Televisió de Catalunya Balandrau, Infern Glaçat'. El documental obrirà un col·loqui posterior per parlar dels fets concrets d’aquella jornada i de la seguretat a la muntanya amb la participació dels GRAE dels Bombers de la Generalitat, l’Àrea de Seguretat de la FEEC i el Servei Meteorològic de Catalunya a través del seu portal Meteo Muntanya.