Gimnàstica

Com el somni americà

Gimnàstica artística. L’olímpic Rubén López activa WX-Academy, una plataforma multimèdia amb més de 2500 vídeos amb exercicis de gimnàstica, ‘calistenia’ i ‘crossfit’

Olímpic als Jocs de Londres 2012, Rubén López (Ripollet, 1990) va perdre l’abril del 2021 el tren cap a la seva segona cita olímpica a Tòquio per culpa d’una operació al colze. Lluny d’enfonsar-se, el gimnasta del CG Sant Boi es va sentir en certa manera alliberat. No en va tenia entre mans un projecte encara més engrescador que una segona participació olímpica. Aquell projecte iniciàtic veurà avui la llum. Rubén López posa en marxa WX-Academy, la primera plataforma creada per un gimnasta olímpic que uneix els moviments tècnics, de força i d’acrobàcia de la gimnàstica artística, cal·listènia i crossfit. Es tracta d’una biblioteca multimèdia amb més de 2.500 vídeos, classificats per modalitats, aparells, nivell, duració, intensitat i material, en què un pot planificar rutines d’entrenament pel seu propi aprenentatge o per la formació de professionals d’aquestes disciplines.

Vocació divulgativa

Llicenciat en activitat física i de l’esport, especialitzat en la branca d’alt rendiment i amb la màxima titulació per fer d’entrenador de gimnàstica, Rubén sempre ha tingut un clara vocació divulgativa. El 2016 va obrir un canal de YouTube, Warmaxinso, en què no només gravava tutorials per fer entrenaments sinó que mostrava com viu un esportista d’alt nivell les 24 hores del dia: la seva alimentació, l’aspecte psicològic, la recuperació de lesions, i un llarg etcètera. Sense fer-ne publicitat va arribar als 70.000 seguidors. En temps de pandèmia i després de meditar-ho amb la seva parella, l’exsaltadora de trampolí Anna Prat, va decidir fer un pas endavant. Va agafar una llibreta i va començar a abocar les seves idees i a crear un mètode d’aprenentatge que aquesta setmana ja estarà a l’abast de tothom a través d’aquesta plataforma multimèdia innovadora. Una empresa de programació de Reus va ser l’encarregada de crear des de zero el programari de la plataforma.

Darrere d’aquest projecte hi ha una feina ingent que al gimnasta vallesà li acabaria costant la plaça olímpica. “Em llevava a les set i fins a les deu gravava vídeos. De deu a una feia la sessió d’entrenament de preparació per als Jocs. Aleshores dinava ràpid i a quarts de dues ja estava tornant a gravar vídeos fins a les quatre de la tarda, que començava la segona sessió d’entrenaments fins a les set. De set a nou de la nit tornava a gravar vídeos. Així, de dilluns a diumenge. El desgast era brutal i sabia que tard o d’hora em passaria factura. Al cap de sis mesos, un dia em vaig llevar i a l’hora d’esmorzar era incapaç de flexionar i estirar el colze. Me l’havia destrossat”, relata. “La gent es deu preguntar per què no m’hi vaig posar després dels Jocs, però és que el grau de motivació per a aquest projecte era fins i tot més gran que competir a Tòquio. Jo ja havia estat als Jocs de Londres i sentia que la gimnàstica ja m’ho havia donat tot. El que realment volia era retornar-li tot el que m’havia donat a mi i que m’havia fet com a esportista. Em vaig acabar lesionant, però no me’n penedeixo. No ho veig com una cosa negativa, sinó al contrari. Va ser positiu perquè em va fer veure que ja no estava prou motivat per a l’alt nivell. Volia ensenyar al món que era més que un gimnasta i que a través de la plataforma pudia ajudar molta gent”, explica.

Per subscripció

La plataforma funciona a partir d’una subscripció mensual i, més enllà dels vídeos per poder planificar rutines d’entrenament, conté un sistema de gaming en què els usuaris competeixen entre si per aconseguir punts i fites que permeten accedir a continguts i premis exclusius com seminaris o classes privades amb altres esportistes olímpics i descomptes. El gimnasta català considera que la seva plataforma ajudarà a fer més accessible un esport poc avesat a compartir coneixements ni en llibres ni en vídeos. En aquest sentit, destaca que l’aparició d’altres modalitats com la cal·listènia i el crossfit sí que han ajudat a fer més visible la gimnàstica.

Terra d’oportunitats

Rubén López fa el llançament de la seva plataforma des de Califòrnia, on ara resideix i s’entrena. Un fet circumstancial, però que pot ajudar que tingui un creixement més ràpid: “Aquí hi ha moltes oportunitats perquè estic al costat de Palo Alto, on hi ha totes les empreses de tecnologia.” El català no amaga que el seu projecte va en la línia del que es coneix com el somni americà. “És un país que té moltes oportunitats, amb una mentalitat il·limitada. Pots aconseguir tot allò que et proposis. Si tens una idea bona van al cent per cent amb tu. A més, en aquesta zona fan molta comunitat”, sentencia.

EL PROTAGONISTA

La plataforma és per fer més accessible la gimnàstica, tant per fer les rutines d’entrenament com per formar professionals
Em vaig lesionar el colze abans dels Jocs perquè no parava de gravar vídeos, però em motivava més aquest projecte que anar a Tòquio
Ja no estava per a l’alt nivell i amb la plataforma vull tornar tot el que la gimnàstica m’ha donat
Rubén López

Gimnasta i entrenador a Califòrnia

Rubén López viu a Califòrnia des de l’agost del 2021, on s’entrena i competeix per l’Accel Gymnastics, a Burlingame. “Des del 2014 que anava com boig per trobar la manera d’anar als Estats Units. Ja hi havia fet estades i volia saber com funciona la gimnàstica aquí. L’oferta em va arribar mentre m’estava recuperant de l’operació al colze. Estic gaudint dels meus últims anys de carrera esportiva, però d’una manera més lleugera. El meu cos ja no està per a l’alt nivell, així que m’entreno en aquest club i faig alguna competició sense executar exercicis de gran dificultat. Aprenc el sistema dels Estats Units i ajudo el club, perquè haver estat olímpic és un reclam i els dona prestigi”, explica.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)