Rugbi

La Santboiana derrota l’Ordizia i fa història amb el seu vuitè títol de lliga

La Unió Esportiva Santboiana ha fet història avui superant l’Ampo Ordizia per 23-17 i ha conquerit el seu vuitè títol de lliga, competició que no guanyava des del 2006, engalanant la celebració del centenari de la seva fundació el 1921. En un Baldiri Aleu ple com un ou i en un duel de gran desgast tant per la motivació extraordinària de tots dos equips com per la intensa calor, l’equip de Sergi Guerrero, el degà, ha tocat ferro i s’ha apoderat de la gran final davant d’un rival complicat i físic que ha intimidat de bon començament (0-7). Dues marques –Imanol Martínez i Nacho Contardi–, dos drops –Javier Rojas i Martínez–, l’encert de Rojas en el xuts i les transformacions i un esperit defensiu col·lectiu molt ben treballat d’un bloc que ha arribat més sencer que el rival als darrers minuts, han provocat el deliri a la graderia.

En el minut 5, mentre es jugava, s’ha viscut un emotiu minut de silenci en memòria del jugador de l’Ordizia Kawa Leauma, mort el 2021 a causa d’un accident a Amsterdam –una terrassa va cedir–quan estava en una convocatòria de la selecció espanyola.

L’Ordizia ha tingut d’entrada menys possessió però l’ha clavat en la seva primera acció ofensiva amb un assaig molt ben trenat culminat per l’irlandès Elliot Ryan, que a la segona part ha hagut de plegar lesionat, una baixa sensible. L’argentí Valentín Cruz ha xutat bé el cop de transformació (0-7). Els bascos han renunciat a dos cops de càstig i han anat de car a a barraca segellant la marca per l’esquerra de l’atac. Les imprecisions llastaven el joc català fins que Imanol Martínez, ràpid com un llamp, ha aprofitat una intel·ligent passada de peu de Jorba i ha celebrat l’assaig. Tampoc no ha fallat un altre argentí, Javier Rojas (7-7). Dos drops seguits, un de Rojas i l’altre de l’omnipresent Imanol Martínez –8 punts en el primer temps i 5 en tota la resta de la lliga–, han capgirat la dinàmica (13-7). Un gran placatge a les acaballes del primer temps quan el jugador de l’Ordizia ja s’escolava ha acabat d’arrodonir la reacció catalana en el primer temps.

Malgrat perdre dos jugadors per lesió en els compassos inicials del segon temps, l’equip basc ha arrencat amb molt força i, amb potència i bones accions de ma, s’ha acostat amb molt de perill. Afa Tauli, jugador franquícia de la UES, ha estat substituït perquè ha jugat coix tota la primera part. El públic ha entès que l’equip necessitava un cop de ma i ha apujat els decibels.

La Santboiana s’ha espolsat la pressió amb una jugada magnífica de Nacho Contardi, que, assistit per Rojas, ha deixat clavat el defensa rival amb un joc de peus de gran categoria i ha culminant la marca entrant pel centre del camp de l’Ordizia. Rojas ha arrodonit amb el cop de transformació (20-7 en el 57’). L’equip basc ha reduït diferències amb un xut a pals (20-10) amb 20 minuts encara de temps per davant. Rojas, sempre garantia, ha replicat (23-10). L’avantatge, el rellotge –faltaven 15 minuts–i el fet que la Santboiana estigués jugant dins del camp d’Ordizia eren bons senyals. Guerrero ha donat oxigen al seu equip fent canvis necessaris, conscient que el tram final es faria llarg. Rojas ha intentat sense èxit un xut a pals (77’) des del mig camp que hauria acabat de sentenciar però que, al cap i a la fi, ha resultat intranscendent. Lescano, que ha fet un partidàs ha estat substituït i molt aplaudit. L’Ordizia, amb orgull, ha fet una darrera marca i ha anotat el cop de transformació. El xiulet de l’àrbitre ha donat pas a la bogeria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)