Dèficit de camps a Catalunya
Rugbi. Raúl Pérez, director tècnic de la federació espanyola, denuncia que “és sorprenent que Catalunya, amb la importància que té en aquest esport, tingui tants problemes d’instal·lacions”
Catalunya és una de les principals potències de rugbi de l’Estat i, com a tal, la federació espanyola hi vol instaurar una de les cinc acadèmies d’alt rendiment que a partir de la temporada vinent han de generar i desenvolupar el talent del territori. Per això, el director tècnic i de desenvolupament de la FER, Raúl Pérez, juntament amb el consultor d’alt rendiment de la World Rugby, Daniel Hourcade, han visitat aquesta setmana diversos camps de rugbi catalans per identificar la millor localització per a l’acadèmia.
Tots dos tenen àmplia experiència a l’Argentina tant amb seleccions d’elit com els Pumas com a crear i engegar plans de desenvolupament per fer créixer en quantitat i qualitat l’esport de base.
S’han trobat, però, amb la manca d’instal·lacions. “És sorprenent que amb la importància cabdal que té Catalunya en el rugbi espanyol ens trobem amb aquestes dificultats”, assegura Pérez. “La gent del rugbi tira endavant amb grans dosis de voluntat, però la voluntat té un límit i sense noves infraestructures ens estanquem. Cal evolucionar.”
Cal evolucionar tant en la qualitat de les instal·lacions i els equipaments com en la quantitat. A Barcelona, per exemple, no s’ha construït cap camp de rugbi des dels Jocs Olímpics del 1992 i dels quatre camps existents un està en perill de desaparèixer (el Sitari) i dos més els comparteixen fins a cinc clubs federats (la Foixarda i la Teixonera).
Una dada que impedeix el creixement del rugbi local i que genera confusió arreu: “Des de l’Argentina estudiem l’èxit dels esports en equip catalans i ens crida l’atenció que el rugbi no estigui al nivell, especialment a Barcelona. No entenem que Barcelona tingui aquesta dificultat amb les instal·lacions.”
“Seria fonamental veure que es desenvolupen i creen instal·lacions noves que s’ajustin a les necessitats d’avui en dia. Diversos clubs comparteixen el mateix espai i això limitat molt, ja que no tenen el lloc apropiat per desenvolupar els seus jugadors”, assevera Pérez. Pel nou director de desenvolupament de la FER la solució és clara: “La construcció d’una nova instal·lació seria un gran pas i estaria d’acord amb la imatge esportiva de Barcelona i Catalunya. És fonamental veure que es desenvolupen i creen instal·lacions noves que s’ajustin a les necessitats d’avui en dia.”
Una solució evident i que el nostre esport reclama des de fa anys, però que no troba cap resposta per part d’unes administracions que continuen menystenint les necessitats del rugbi.